Etusivu> Kirjastolehti > KIRJAHYLLYNI: ”Merkinnät nolottavat.”

KIRJAHYLLYNI: ”Merkinnät nolottavat.”

Sinikka Nopolaa harmittaa, että hän lahjoitti Michel Houellebecqin Alkeishiukkaset-romaanin kirpputorille.

Sinikka Nopolaa harmittaa, että hän lahjoitti Michel Houellebecqin Alkeishiukkaset-romaanin kirpputorille.

”Kirjastossani on ehkä 1500–2000 nidettä, jos mukaan lasketaan myös mökille kasaantuneet kirjat ja teokset, joita olen viemässä Lauttasaaren Emmauksen kirpputorille. Olen kerännyt kirjoja lapsesta saakka. Se alkoi siitä, että perheemme teki vuosittain kesämatkan Helsinkiin, ja siskoni ja minä saimme aina valita yhden kirjan Akateemisesta kirjakaupasta. Olen kartuttanut kokoelmaani paitsi kirjakaupoista myös antikvariaateista ja Emmauksesta. Kesäisin olen vieraillut Lempäälän yli satavuotiaassa kirjakaupassa, joka valitettavasti lopetetaan syksyllä.”

1) Suosikkilastenkirjani

Eduard Uspenskin Fedja-setä, kissa ja koira -kirjan suorasukainen naivismi hätkähdyttää joka lukukerralla.

2) Rakkain kirja

André Comte-Sponvillen Pieni kirja suurista hyveistä on ranskalaisen, hyvin selkeäsanaisen filosofin hieno teos, johon palaan uudelleen ja uudelleen. Virpi Hämeen-Anttila suomensi kirjan sävykkäästi vuonna 2001.´Hyve on kyky´, Comte-Sponville toteaa.”

3) Kirja, jonka olisin halunnut itse kirjoittaa

Tove Janssonin Näkymättömässä lapsessa on hieno idea, miten kova kohtelu riistää ihmistä, vie hänen minuutensa.”

4) Häpeällisin kirja

”Ei ehkä häpeällisin, mutta hiukan nolo omien merkintöjeni takia: rippikoulukesän Raamattu. Siinä on alleviivauksia ja pöhköjä huomioitani marginaalissa. Kirjan välissä on 15-vuotiaana piirtämäni radikaalipappi Terho Pursiaisen muotokuva ja alla teksti `TAISTELIJA´.”

5) Kirja, jota luen yhä uudelleen

Ilpo Tiihosen Valitut runot. Tiihosen lause on pistämätön.”

6) Kirja, johon liittyy tarina

”Pyysin 2000-luvun alussa Mukkulan kirjailijakokouksessa Michel Houellebecqin signeerauksen hänen romaaniinsa Alkeishiukkaset. Raivasin viime vuodenvaihteessa taas kerran kirjastoani Emmaukseen ja vein sinne myös Alkeishiukkaset. Kirjastoni on täynnä tuttujen tekijöiden signeeraamia kirjoja enkä enää löydä tilaa kaikille. Hiukan sen jälkeen Charlie Hebdon toimitukseen tehtiin traaginen hyökkäys, ja viimeisimmän lehden kannessa oli Houellebecqin kuva. En saanut kirjaa enää takaisin. Se oli jo ehditty myydä.”

7) Viimeisin hankintasi

Elina Hirvonen: Kun aika loppuu.”