Pertti Jarlan poliittinen vakaumus pohjaa Karl Popperin teokseen Vapaa yhteiskunta ja sen viholliset.
Pertti Jarlan poliittinen vakaumus pohjaa Karl Popperin teokseen Vapaa yhteiskunta ja sen viholliset.
”Minulla on on noin tuhatkunta kirjaa ja vaimollani toinen mokoma. Aloin kerätä sarjakuvia yläasteikäisenä. Metsästin Pyhimyksen seikkailuja ja muita kioskikirjasarjoja markalla tai parilla antikvariaateista. Lukioikäisenä aloin hamstrata vähän laadukkaampia teoksia. Opiskelijana ja työttömänä suosin yhä divareita. Vasta kun aloin saada vähän vakituisemmin tuloja, uskaltauduin kirjakauppaan ostamaan kirjoja uutena. Kiinnostavimmat sarjakuvat löytyvät tosin edelleen antikvariaateista.”
Suosikkisarjakuva-albumini
”Pat Millsin ja Joe Colquhounin Charley’s War on vaikuttanut kovasti omiin töihini. Se ilmestyi alunperin pojille tarkoitetuissa ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuvissa sotasarjakuvalehdissä. Siinä yhdistyy hienosti seikkailullisuus ja historiantutkimus. Tutustuin teokseen Kvaak-sarjakuvaportaalissa.”
Rakkaimmat sarjakuvani ja kirjani
”Tunsin aiemmin häpeällisen huonosti kotimaista sarjakuvaa. Heikki Jokisen ja Juhani Tolvasen toimittama kokoelma Ruututarha perehdytti minut aiheeseen. Albumissa on mukana monia kiinnostavia tekijöitä, kuten Jukka Tilsa ja Juho Juntunen. Kirjoista minulle on tärkein Karl Popperin Avoin yhteiskunta ja sen viholliset. Poliittiset näkemykseni ovat paljosta velkaa Popperille.”
Sarjakuva, jonka olisin halunnut itse tehdä
”Alan Mooren ja Dave Gibbonsin Vartijat on komea teos. Minulla on tuskin koskaan aikaa saati taitoja luoda sarjakuvaa, jossa on aivan oma maailmansa. Teos on myös filmatisoitu. Tykkään katsella supersankarisarjakuviin perustuvia leffoja. Usein unohdetaan, että on myös paljon taiteellisesti kunnianhimoisia sarjakuvafilmatisointeja, kuten Terry Zwigoffin ohjaama versio Daniel Clowesin albumista Ghost World.”
Häpeällisin kirjani
”Löysin muuton yhteydessä kirjojeni joukosta Kristian Karvosen Feijan keittokirjan. Se on muka hauska kokoelma julkkisten, kuten Pekka Siitoin, reseptejä. Taisin saada sen lahjaksi. Olen kerännyt Siitoin kirjoja, sillä ne ovat niin tahattoman koomisia.”
Kirja, jota luen yhä uudelleen
”Olin aiemmin niin kiinnostunut kilpa-autoilusta, että minun oli tarkoitus tehdä sitä käsittelevä sarjakuva. Ostin silloin kuutisenkymmentä aihetta koskettelevaa kirjaa. Suosikkini niistä on Robert Daleyn valokuvapainotteinen kirja Cruel Sport.”
Kirja, johon liittyy tarina
”Törmäsin Helsingin kirjamessuilla Matti Yrjänä Joensuuhun. Hän kertoi minulle, että dekkarissa Harjunpää ja rautahuone mainitaan Fingerpori. Joensuu lahjoitti minulle teoksen signeerattuna. Vaihdoimme muutaman kirjeenkin. Joensuu piirsi 1970-luvulla sarjakuvastrippejä Poliisi-lehteen. Hän lähetti minulle omakuvansa. Olin aikeissa ehdottaa hänelle, että tekisimme jotakin yhdessä. Valitettavasti hän ehti kuolla ennen sitä. Sain Joensuusn tyttäreltä hänen kuolinpesästään löytyneitä originaaleja.”
Viimeisin hankintani
”Ostin vaimolleni joululahjaksi Simon Hanselmannin undergroundsarjakuvan Megg Mogg ja pöllö.”