Etusivu> Kirjastolehti > HelMetille uusi päätoimittaja naistenlehtimaailmasta

HelMetille uusi päätoimittaja naistenlehtimaailmasta

HelMet-kirjastopalvelu sai uuden päätoimittajan toukokuussa, kun Iina Soininen, 44, aloitti pestissä.

HelMet-kirjastopalvelu sai uuden päätoimittajan toukokuussa, kun Iina Soininen, 44, aloitti pestissä. Soininen siirtyy HelMetiin aikakauslehtimaailmasta. Miksi rutinoitunut naistenlehtien tekijä halusi hypätä kirjastomaailmaan?

”Olin ollut journalistina kahdeksantoista vuotta”, Soininen sanoo.
”Tuli sellainen olo, että voisin kokeilla jotain uutta, joten lähdin opiskelemaan. Olen aina suhtautunut intohimoisesti kirjastoihin – kun vain näenkin kirjaston, sydän alkaa tykyttää! Viestinnän opinnot Tampereen yliopistossa jäivät aikoinaan kesken, kun työelämä vei mennessään. Minulla oli kuitenkin vielä opiskeluoikeus ja sivuaineeksi sai ottaa kirjastoalan.”

Soininen jäi opintovapaalle pestistään Kauneus & Terveys -lehden toimituspäällikkönä runsas vuosi sitten. Hän aloitti lehdessä toimittajana vuonna 2000 ja työskenteli sitä ennen Eevassa.

”Opiskelu oli ihanaa! Opiskelin verkkosivujen luomista, koodaamista, kokoelmanhallintaa, tiedon hankintaa, medialukutaitoa ja jopa peiliteorioita. Olin jo tekemässä kandin tutkintoa, kun ystäväni vinkkasi, että avoinna olisi juuri minulle sopiva työpaikka. Innostuin: saisin yhdistää rakkauteni journalistiikkaan ja kirjastoihin! Ja tässä sitä ollaan. Saan kandin paperit juuri sopivasti, kun uusi työ alkaa.”

 

Sivukirjastot esille

Tämä haastattelu tehtiin ennen kuin Soininen oli edes aloittanut HelMetissä. Soininen uskoo, että aikakauslehtikokemus tulee olemaan hyödyksi Helmetin parissa työskennellessä. ”Olen tottunut pyörittämään isoja kokonaisuuksia, vahvuuteni on varmasti prosessien hallinta. Kirjastoissa työskentelee upeita ihmisiä, joilla on valtavasti eri alojen tietämystä. Haluaisin tuoda heidän panostaan sivukirjastojen omilta sivuilta Helmetin etusivulle, jossa ne saisivat laajempaa näkyvyyttä. He kirjoittavat upeita juttuja, mutta ne hautuvat sivuston uumeniin.”

”Työtoverina uskon olevani jämpti ja oikeudenmukainen, mutta myös huumorintajuinen ja epävirallinen: en usko, että kenelläkään on korkea kynnys tulla kysymään minulta asioita.”

Soininen on silminnähden innostunut uudesta haasteesta. ”Kirjastolaitoshan on yksi hienoimmista julkisista palveluista mitä meillä on. Se on kaikille avoin ja ilmainen. Itse olen ollut kirjaston suurkuluttaja lapsesta asti. Lainaan paljon kirjoja, haen Helmetistä kirjoja erilaisilla hakusanoilla, eri aiheista, lainaan Zinio-palvelun kautta lehtiä, katson elokuvia Indieflixin kautta ja luen e-kirjoja.”

Soininen irtisanoutui työstään A-lehdillä voidakseen ottaa uuden pestin vastaan. ”En ole kuitenkaan päättänyt, että lehtiala on nyt nähty ja tämä oli tässä. Eihän sitä tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.”

Kandin tutkielmassaan Soininen tutkii journalistien henkilökohtaisia blogeja, joita pidetään omalla ajalla. Häntä kiinnosti, miksi ihmiset, jotka kirjoittavat kahdeksan tuntia päivässä työkseen, haluavat jatkaa sitä vielä vapaa-ajalla. ”Haastattelut olivat kiinnostavia, haastateltavani halusivat kirjoittaa myös vapaammin, niistä aiheista, joista ovat itse kiinnostuneita. Blogissa kaikesta saa päättää itse.”

 

KUKA: Iina Soininen, 44

  • Kauneus ja terveys -lehden toimituspäällikkönä ja toimittajana 2000–2013
  • Eeva-lehdessä kesätoimittajana 1996, ja sen jälkeen toimitusassistenttina ja toimittajana vuoteen 2000 asti.
  • Opiskellut viestintää Tampereen yliopistossa
  • Jatkoi kesken jääneitä opintojaan reilu vuosi sitten. Valmistuu viestinnän kandidaatiksi, sivuaineena kirjasto-opintoja.
  • Asuu Länsi-Helsingissä tyttärensä ja miehensä kanssa. Vapaa-aikaan kuuluu lukemisen lisäksi pelaamista: lauta-, konsoli-, netti ja kännykkäpelejä. Harrastaa myös kävelyretkiä, sienestämistä ja marjastamista.