Etusivu> Kirjastolehti > Ayad Akhtar: Appelsiininkuorten katu

Ayad Akhtar: Appelsiininkuorten katu

Ayad Akhtar: Appelsiininkuorten katu, Otava (2012), suomentanut Katariina Kaila, 350 sivua.

10-vuotias Hayat Shah asuu pakistanilaistaustaisen perheensä kanssa Yhdysvalloissa. Uskonto on valunut perheen arjessa taustalle, kunnes Hayatin täti Mina Ali ja hänen poikansa Imran muuttavat heidän luokseen. Järjestetty avioliitto Pakistanissa on päättynyt eroon, ja Mina pakenee epäsuotuisaa tilannetta kotimaassaan.

Hayat lumoutuu täysin kauniista ja sädehtivästä tädistään. Mina aloittaa pian saapumisensa jälkeen myös Hayatin uskonnollisen kasvatuksen muslimien pyhän kirjan, Koraanin avulla. Nuori Hayat on nopea oppimaan, ja Mina ennustaakin, etta Hayatista voi hyvin tulla hafiz – ihminen, joka osaa ulkoa koko Koraanin.

Vahvasti uskossaan elävä Mina kohtaa Yhdysvalloissa hyvin erilaisen kulttuurin mihin on kotimaassaan tottunut. Varsinaiset haasteet alkavat siitä hetkestä, kun Mina rakastuu Nathaniin, juutalaiseen mieheen. Kahden eri uskonnon liitto on haasteellinen jo alusta alkaen, mutta Hayatin mustasukkaisuus tädistään ajaa alkavan suhteen todellisiin ongelmiin.

Appelsiininkuorten katua värittävät uskonnot, niiden erilaiset tulkinnat ja kiihko, jolla kukin ajaa omia näkemyksiään. Ovatko myönnytykset mahdollisia – edes rakkauden tähden?

Ayad Akhtarin esikoisromaani on värikäs kuvaus muslimeista vapaamielisessä Amerikassa. Se nostaa esille myös monia naisen asemaan liittyviä epäkohtia.

Kaiken kaikkiaan romaani on hieno katsaus erilaiseen kulttuuriin, sen arjessa vallitseviin ongelmiin ja iloihin.