KurikkaLive pystytettiin pandemian aikana, ja nyt siitä on tullut kirjaston asiakkaille tärkeä palvelu.
“Kurikan kirjasto ei tehnyt digiloikkaa”, Kurikan nykyinen kirjastotoimenjohtaja Jonna Saarijärvi kertoo.
“Nykytilannetta kohti on edetty vakaasti yli kymmenen vuotta.”
Kaikki alkoi, kun Kurikan silloinen kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio pyysi henkilökuntaa tekemään jotain, mitä ei ole ennen tehty.
Syntyi Enälli-palvelu, jossa opastettiin asiakkaille digiasioita. Myös omatoimiseen digitointiin keskittynyt mediapaja näki tuolloin päivänvalon. Molemmat palvelut ovat yhä osana kirjaston peruspalveluita.
”Avustusten avulla saimme hankittua esimerkiksi mediapajaan viisikymmentä tablettia, joita koulut ovat voineet lainata”, Jonna Saarijärvi kertoo.
Hankinnat olivat ensimmäisiä askelia kohti laadukkaampia digipalveluita, jotka toden teolla nostivat Kurikan kartalle koronan aikana. Kirjaston ja vapaa-aikatoimen yhteiseen YouTube-kanavaan KurikkaLiveen ryhdyttiin tekemään aktiivisesti sisältöä, kuten Viruksentorjunta-laulu ja jumppavideoita.
“Haastiksia, pelijuttuja, elokuva-arvosteluja ja suoria lähetyksiä”, Jonna Saarijärvi luettelee.
Kaikki striimattuna
Kirjasto ryhtyi koronasulkujen jälkeen lähettämään tapahtumat striimattuna, sillä tiloissa oli käytössä yleisörajoitukset.
Kurikassa päätettiin satsata kerralla ammattimaiseen kalustoon. Kaikki kuvaus tapahtuu useammalla kameralla ja kokonaisuus miksataan suorana YouTubeen.
”Nykyään ei juuri edes mietitä, striimataanko tapahtuma, niin itsestään selvää se jo on. Myös kalusto on ammattimaista”, Saarijärvi sanoo.
Viime vuonna KurikkaLive sai nostetta, kun StoryFest-tapahtuman striimi historoitsija Teemu Keskisarjan luennosta keräsi alle puolessa vuodessa 25 000 katselukertaa.
Digiasioita ei kuitenkaan tehdä vain tekemisen vuoksi, vaan kaikki on peräisin asiakkaiden tarpeista.
“Asiakkaat ovat alkaneet oikein odottaa striimauksia”, Jonna Saarijärvi kertoo. “Kun tapahtuma on tulossa, niin tiskillä jo kysellään, että tuleeko nettiin. Ihmiset toivovat joustavuutta omaan arkeen, ja sitä KurikkaLive tarjoaa.”
Isoista katseluluvuista huolimatta tapahtumiin riittää myös kävijöitä.
“Osa paikan päällä olevasta yleisöstä haluaa sitten katsoa tapahtuman uudestaan kotona”, Saarijärvi selittää.
Kurikan tekemät digitoimenpiteet ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta myös muissa kirjastoissa. Nyt kirjastoon tehdään jo tutustumismatkoja eri paikkakunnilta.
Livestriimiä kaikille
Striimaus vaatii aina hyväksynnän tapahtuman järjestäjältä tai esiintyjältä. Samoin se, saako tallenne jäädä näkyviin.
“Empivätkin esiintyjät antavat yleensä luvan, kun huomaavat, ettei täällä ole vain yhtä kameraa vinossa jalustalla”, Jonna Saarijärvi kertoo.
Seuraavaksi selvitetään esiintyjän tarpeet. Jos esiintyjällä on esimerkiksi kuvaesitys, pitää miettiä miten se saadaan näkyviin sekä kirjastossa että kotona. Saarijärven mukaan etukäteisvalmisteluja riittää, kuten äänentoisto, taustalavasteet tai yleisön sijoitus.
Innokkaat tekijät
Kiinnostus digiasioihin on Kurikan kirjaston henkilökuntaa yhdistävä tekijä. Työyhteisö on innokas toteuttamaan toistensa ideoita.
Mikäli digitaalinen sisällöntuotanto ei inspiroi, voi oman työpanoksena käyttää jollain muulla tavoin.
“Yksiköissämme on omat vahvuutensa. Pääkirjastossa painotus digipuolelle näkyy vahvimmin”, Saarijärvi jatkaa.
“Tärkeintä on, että joka kirjastossa henkilökunta on innostunut siitä mitä tekee.”
“Kurikan väki haluaa opiskella myös omalla ajalla”, Saarijärvi kehuu.
Suorien lähetysten lisäksi KurikkaLivessä on myös etukäteen tallennettuja sarjoja, kuten
Spoilercast, jossa Timo Nevala katsoo ensi-iltaelokuvia alan harrastajan kanssa ja keskustelee elokuvien annista.
Liikuntapuolen Ittes tähären -sarjassa puolestaan keskitytään hyvinvointiin terveyden kannalta.
Kirjabloggari
Jonna Saarijärven tausta on muualla kuin videoissa. Saarijärvi on jo kymmenen vuoden ajan pitänyt Kirjakaapin avain -kirjablogia, joka on sittemmin laajentunut myös Instagramin puolelle. Saarijärvi on aina lukenut paljon ja työpaikkana kirjasto alkoi kiehtoa jo koululaisena.
“Olin kahdeksannella luokalla työelämään tutustumisjaksolla kirjastossa ja se tuntui luontevalta paikalta”, hän muistelee.
Koko työuransa Pohjanmaan kirjastoissa tehnyt Saarijärvi vietti edelliset vuodet Kurikkaan kuuluvan Jalasjärven kirjaston esimiehenä. Siirtyminen Kurikkaan kirjastotoimenjohtajaksi viime joulukuussa ei hirvittänyt lainkaan.
“Tänne oli mahtava tulla. Täällä osataan katsoa eteenpäin ja arvioida tulevaisuuden tarpeet”, Jonna Saarijärvi sanoo.