Etusivu> Ajankohtaista > Kirjastojen merkitys Pohjoismaiden turvallisuuden, vihreyden ja vapauden edistämisessä 

Kirjastojen merkitys Pohjoismaiden turvallisuuden, vihreyden ja vapauden edistämisessä 

Pohjoismaiset kirjastojärjestöt haluavat tuoda Pohjoismaiden ministerineuvostolle esille kirjastojen keskeisen roolin alueella. Pohjoismaiden ministerineuvoston vuoden 2024 Ruotsin puheenjohtajuuskausi pyrkii tekemään Pohjoismaista turvallisemman, vihreämmän ja vapaamman sekä auttamaan sitä tulemaan maailman kestävimmäksi ja integroituneimmaksi alueeksi. YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden visio on keskeisessä asemassa tässä yhteydessä, ja periaate “ketään ei jätetä jälkeen” on myös kirjastojen toiminnan perusta. 

Haluamme korostaa, miten kirjastot voivat tukea tätä pyrkimystä: 

  • Lukutaito on perusvaatimus demokraattiseen osallistumiseen demokraattisessa yhteiskunnassa ja kaikille Pohjoismaiden kansalaisille yhdenvertaisten elämänmahdollisuuksien tarjoamiseksi. Pohjoismaiden yleiset kirjastot edistävät lukemista kohtaamalla pienimmät lapset ja heidän vanhempansa ja tukemalla lukemista elämänkaaren loppuun asti, myös ikäihmisille, jotka tarvittaessa saavat kirjansa suoraan kotiin. 
  • Koko Pohjoismaiden alueen on kukoistettava. Kirjastot ovat laajimmalle levinnyt demokraattinen ja sosiaalinen tila niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Monissa kunnissa kirjasto on ainoa kulttuurilaitos. Yleisten kirjastojen ainutlaatuisuus piilee siinä, että ne tarjoavat turvallisen ympäristön, jossa asukkaat voivat viettää aikaa ja kohdata muita ihmisiä maksutta. 
  • Kaikki Pohjoismaiden asukkaat eivät ole digitaalisesti mukana. Monet tarvitsevat tukea liittyäkseen digitaaliseen maailmaan. Yleiset kirjastot tarjoavat opetusta digitaalisen kuilun kaventamiseksi ja medialukutaidon lisäämiseksi. Monille kirjastojen tarjoama pääsy langattomaan verkkoon, tietokoneisiin ja skannereihin on tärkeää, ja joillekin se on ainoa paikka digitaaliseen osallisuuteen. 
  • Yleisten kirjastojen avulla kansalaiset vahvistavat demokraattista osaamistaan median kautta, jolloin he voivat muodostaa omat mielipiteensä. Hyvin toimivan, oikeudenmukaisen tekijänoikeusjärjestelmän avulla kirjastot voivat jatkaa tiedon, innovaation, tietämyksen ja kulttuurin tarjoamista. 

Yleisten kirjastojen, koulukirjastojen ja tieteellisten kirjastojen rooli on tärkeä kansallisen valmiuden varmistamisessa. Ne edistävät kriittistä ajattelua, kriittistä lukutaitoa ja tukevat valveutunutta väestöä, joka kykenee tunnistamaan valeuutiset ja reagoimaan tehokkaasti hätätilanteisiin. 

Kaikenlaiset kirjastot ovat tärkeitä kansalaisille elämän eri vaiheissa ja haasteissa. Jotta nämä tarpeet voidaan täyttää, vaadimme Pohjoismaiden ministereitä varmistamaan, että kirjastojen rahoitus on riittävä ja että niillä on työtä tukeva lainsäädäntö. 

Danmarks biblioteksforening   

Norsk bibliotekforening 

Upplysing

Svensk biblioteksförening 

Suomen kirjastoseura 

Finlands Svenska biblioteksförening 

Suomen tieteellinen kirjastoseura