Etusivu> Ajankohtaista > Kirjastojen kohtalo ratkeaa kuntavaaleissa

Kirjastojen kohtalo ratkeaa kuntavaaleissa

Kirjastojen kevät jatkuu poikkeusoloissa. Suurin osa kuntien yleisistä kirjastoista palvelee asiakkaita rajoitetusti.

Suurimmassa osassa kirjastoja on käytössä pika-asiointi. Asiakas voi noutaa varaamansa kirjat, lainata teemahyllyistä, palauttaa lainoja ja asioida tietokoneella. Osa kirjastoista on siirtynyt malliin, jossa asiakkaat pääsevät hakemaan lainattavaa hyllyiltä normaalisti.

Tulevissa kuntavaaleissa ratkaistaan, mitä kirjastoille tapahtuu sen jälkeen kun koronakriisi on ohi ja kirjastot pääsevät jatkamaan normaalia aukioloa. Uusien kunnanvaltuutettujen tärkeä tehtävä on jälleenrakentaa palvelut kriisin jälkeen.

”Kirjastojen osalta kunnissa pitää muistaa kaksi asiaa: e-kirjat ja kirjastoverkko. Digitaalisiin aineistoihin, kuten e-kirjoihin, täytyy panostaa jatkossakin. Lisäksi kuntien pitää huomioida kirjastotilojen merkitys”, sanoo Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno.

”Kirjasto tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden sivistää itseään ja kohdata muita. Etätyö yleistyy. Kuntien kirjastot tukevat muutosta tarjoamalla työskentely- ja kokoustilaa.”

Kirjastojen täyssulun aikana viime vuoden keväällä näkyi selvästi, miten tärkeitä kirjastot ovat ihmisille. Kirjastoseuran teettämässä selvityksessä joka kolmas opiskelija kertoi, että kirjastojen sulku oli haitannut opiskelua.

Lisäksi puolet suomalaisista arvioi, että kirjastojen sulkemisella oli kielteisiä vaikutuksia ihmisten elämään. Selvityksen toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi yli tuhat suomalaista.

Tänä keväänä yli sata kirjastoa eri puolilta Suomea haluaa, että kirjastot ovat vahvasti esillä kuntavaaleissa. Kirjastot ja Suomen kirjastoseura kampanjoivat teemalla ”Minulle tärkeintä kirjastossa”.

www.tarkeintakirjastossa.fi

Kampanjassa tuodaan esiin kuusi yllättävää faktaa kirjaston kunnalle tuottamasta hyödystä. Kampanjan sivuilla jokainen voi tehdä helpon testin, jossa selviää mikä itselle on tärkeintä kirjastossa. Se voi olla esimerkiksi lukutaito, demokratia tai digitaidot. Kampanjan toteutuksesta vastaa Suomen kirjastoseura.

”Testin avulla lisäämme tietoa kirjaston monipuolisista vaikutuksista yhteiskuntaan. Ihmisten arjessa tärkeiden lähipalvelujen, kuten kirjastojen, tulevaisuus on vaaliteema, johon toivomme kaikkien ehdokkaiden tarttuvan. Oma tulokseni testistä oli se perinteinen eli lukutaito”, Rauha Maarno sanoo.

Lisätietoa kirjastojen kuntavaalikampanjasta, kirjastojen sulun vaikutuksesta ja Minulle tärkeintä kirjastossa -testistä:

Toiminnanjohtaja Rauha Maarno, Suomen kirjastoseura

0447481801