Etusivu> Ajankohtaista > Kirjasto kannattaa vaalien jälkeen

Kirjasto kannattaa vaalien jälkeen

Laura keskustakirjasto Oodin edessä

Kirjasto kannattaa, aina.

Eduskuntavaaleista on kohta jo kuukausi, mutta ainakin kaltaiselleni politiikan penkkiurheilijalle niin vaalituloksessa kuin pian käynnistyvissä hallitusneuvotteluissa riittää yhä ruodittavaa.

Kirjastoseuran eduskuntavaalitavoitteiden tueksi rakennettiin talvella kampanjakokonaisuus Kirjasto kannattaa -teeman alle. Kattokampanja suunniteltiin niin, että viestit ja materiaalit ovat kirjastojen ja seuran hyödynnettävissä myös jatkossa.

Haastoimme puolueiden kautta eduskuntavaaliehdokkaita sitoutumaan mukaan tukemaan kirjastolain tavoitteita. Emme siis hakeneet kuuta taivaalta, vaan halusimme muistuttaa kirjastojen ihan perustehtävistä: yhdenvertaisista mahdollisuuksista sivistykseen ja kulttuuriin, tiedon saatavuuteen ja käyttöön, lukemiskulttuurin ja monipuolisen lukutaidon edistämiseen, elinikäisestä oppimisesta ja osaamisen kehittämisestä sekä aktiivisesta kansalaisuudesta, demokratiasta ja sananvapaudesta.

Ehdokkaat saavat vaalien alla vastaavia vetoomuksia eri tavoitteiden edistämiseksi useilta eri tahoilta, joten 250 ehdokkaan sitoutumista kirjastokannattaa.fi -sivulla voi pitää erinomaisena saavutuksena. Innostimme myös jäseniämme osallistumaan kampanjointiin. Pyysimme heitä jakamaan kampanjasivua oman alueensa ehdokkaille ja tätä mallia haluamme jatkossa kehittää myös tulevissa kampanjoissa!

Kirjasto kannattaa -ehdokkaista 22 tuli valituksi eduskuntaan. Muistamme seuran puolesta heistä jokaista henkilökohtaisesti ja koko uusi eduskunta saa Kirjastoseuralta tervehdyksen, jossa muistutamme kirjastojen tärkeydestä.

Kulttuuri ja kirjastot nousivat vaalien aluskeskusteluissa jopa hieman vastoin odotuksia näkyville, puhe ”luksuspalveluista” toi kulttuurin merkityksellisyyden lopulta hienosti esiin. Ilahduttavaa oli huomata sekin, että hallitustunnustelija Petteri Orpo kysyi tunnustelukysymyksissään puolueiden näkemystä siitä, miten ne vahvistaisivat kulttuurialan toimintaedellytyksiä.

Kirjastoseuran näkemys on selkeä. Kirjastojen resursseja on parannettava. Erityisen huolestuttavaa on se, että kirjastojen palvelutasojen alueelliset erot ovat kasvaneet. Jopa kriisiytymistä on nähtävissä. Pelkkä huoli asiasta ei riitä, vaan tarvitaan konkreettisia tekoja. Isona kokonaisuutena haluamme muistuttaa kirjastojen roolista lukemisen edistämissä. Tämäkin työ tarvitsee riittävät resurssit. Eikä työ e-aineistojen lainauskorvausten osaltakaan ole valmis, nyt on houkuteltava vielä kaikki kustantajat mukaan.

Kirjasto kannattaa -kampanja onkin vasta alussa. Kampanjaa varten tuotetut upeat videot ovat pitkäikäisiä, ja niitä kannattaa hyödyntää myös vaalien jälkeen tehtävässä vaikuttamistyössä. Lyhyet videot ovat ladattavissa käyttöön Kirjasto kannattaa -etusivulta.

Olethan itse jo katsonut ne ja näyttänyt kavereille kanssa?

 

Tekstin on kirjoittanut Suomen kirjastoseuran puheenjohtaja Laura Rissanen.