Etusivu> Ajankohtaista > Kiitos kirjasta Antti Rönkä

Kiitos kirjasta Antti Rönkä

Kiitos kirjasta -palkinto myönnetään vuonna 2020 Antti Röngälle kirjasta Jalat ilmassa

Palkinto luovutetaan kotimaiselle kirjailijalle, jonka edellisenä vuonna ilmestynyt suomen- tai ruotsinkielinen kaunokirjallinen teos on ollut erityisen virikkeitä antava.

Kiitos kirjasta -palkinnon jakavat vuosittain Kirjakauppaliitto ry, Libro ry ja Suomen kirjastoseura ry.

Palkinto kertoo, minkälaisia teoksia arvostavat ne lukijat, jotka esittelevät työssään kirjallisuutta. Usein alan ammattilaiset haistavat trendejä ja osoittavat uusia menestyskirjailijoita jo ennen valtajulkisuutta.

Palkintolautakunnan ja palkintoa ehdottaneiden perusteluja:

Antti Röngän varmaotteinen esikoisromaani näyttää kiusatuksi tulleen ajatuskuviot, jotka voivat ulkopuolelta näyttää absurdeiltakin, vaikka ne ovat kokijalleen täyttä totta. Traumaattisten muistojen puhumaton, mieleen padottu taakka välittyy lukijalle painavana. Täsmälliset lauseet paljastavat pinnanalaiset asiat liikaa alleviivaamatta, vahvalla äänellä. Romaanin aihe on valitettavasti edelleen tärkeä vuodesta toiseen, vaikka kouluissa on erilaisia kiusaamista ehkäiseviä projekteja. Monella lukijalla on samankaltaisia lapsuusmuistoja kuin kirjan päähenkilöllä, joten Jalat ilmassa voi toimia myös vertaistukena saman kokeneille.

Kirjailija kuvaa taidokkaasti erilaisia tunnelmia ja mielen toimintaa. Lukeminen ei varmasti jätä ketään kylmäksi.

— 

Vallitsevien poikkeusolojen vuoksi palkinto toimitetaan suoraan kirjailijalle. 

Palkinto on tunnustuspalkinto, joka käsittää mitalin ja kunniakirjan. Ensimmäinen Kiitos kirjasta -palkinto jaettiin vuonna 1966.

 

Lisätietoja:

Tuomas Aitonurmi, palkintolautakunnan puheenjohtaja, +358 40 547 1431

Pirjo Soininen, tuottaja, Suomen kirjastoseura, +358 44 251 5209,