Etusivu> Ajankohtaista > E-aineistojen lainauskorvaukset etenevät

E-aineistojen lainauskorvaukset etenevät

Tuore selvitys kannattaa lainauskorvauksia, jotka ulottuisivat myös sähköisiin aineistoihin.

Suomen kirjastoseura kannattaa tuoreen e-lainauskorvauksia koskevan selvityksen tuloksia. Selvityksen mukaan nykyiset lainauskorvaukset voitaisiin ulottaa e-aineistoihin jo vuodesta 2023 alkaen. Seuraavana vuonna tulisi voimaan tekijänoikeuslain muutos, johon e-lainauskorvaukset olisivat kirjattuna. Lakimuutoksella turvattaisiin e-aineistojen korvaukset myös tulevina vuosina.

Oikeusneuvos Kristiina Harenko sai toukokuussa tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkoselta tehtäväkseen selvittää e-lainauskorvauksen järjestämistä. Selvityksen tuloksena on, että lainauskorvaus tulee ulottaa myös e-kirjoihin ja e-äänikirjoihin.

On tärkeää, että valtion budjetista varataan siihen määräraha. Kirjastoseuran voimakkaasti kannattama teknologianeutraali kompensaatio tekijöille otti näin askeleen eteenpäin.

Tämä ei vielä tarkoita, että lainauskorvaus hyväksyttäisiin. Asia vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän.

Neuvottelut e-kirjojen kustantajien kanssa ovat edelleen kesken, eikä selvityksen tulos vaikuta tähän asetelmaan. Jos lainauskorvaus nyt etenee ja poliitikot sen hyväksyvät, on kirjailijoilla ja kääntäjillä kuitenkin enemmän syytä suhtautua suopeasti e-materiaalin kirjastokäyttöön.

Lue opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote aiheesta täältä.