Etusivu> Ajankohtaista > Antirasistista työtä tehdään kirjastoissa joka päivä

Antirasistista työtä tehdään kirjastoissa joka päivä

Kirjastoseura keräsi kirjastoammattilaisten kokemuksia antirasistisesta työstä. Seura sitoutuu valtioneuvoston rasismin vastaiseen kampanjaan.

Antirasistinen työ on osa kirjastojen päivittäistä arkea. Se voi olla monimuotoisen kirjallisuuden tarjoamista tai henkilökunnan avointa suhtautumista kaikenlaisista taustoista tuleviin asiakkaisiin, jotka kohdataan kaikki yhdenvertaisina. Turvallisemman tilan periaatteet on jo tehty useihin kirjastoihin. 

Myös kirjastojen työyhteisöissä arvostetaan ja edistetään monimuotoisuutta aktiivisesti. 

Suomen kirjastoseura on koonnut jo aiemmin kirjastoammattilaisten ajatuksia siitä, mitä antirasistinen työ heille tarkoittaa. 

 

”Unescon Yleisten kirjastojen julistuksessa lukee: ”Yleisen kirjaston palveluita annetaan tasapuolisesti iästä, rodusta, sukupuolesta, uskonnosta, kansallisuudesta, kielestä tai yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.” 

Uskon, että monessa kirjastossa on jo linjattu, ettei rasismi tai homofobia kuulu kirjastoihin. Pitää vielä rohkeammin liputtaa ja toimia moninaisuuden puolesta. Teot ratkaisevat.” 

Romana Mázerová, palveluvastaava, Helsingin kaupunginkirjasto 

 

”Antirasistinen työote vähentää syrjintää ja kielteisiä ennakkoluuloja. Sen voi oppia ja ottaa käyttöön kuka tahansa. Sitoudutaan yhdessä lisäämään ymmärrystämme rasismista ja toimimaan aktiivisesti sitä vastaan kirjastoissa ja koko yhteiskunnassa. Kirjasto kuuluu kaikille ja jokainen on yhtä tervetullut kirjastoon.”

Pasi Kangas, mediakasvatuskoordinaattori, Lahden kaupunginkirjasto

 

”Minulle kirjastolain arvopohja on tärkeä ja sen pohjalta antirasistinen työ on olennainen osa kirjaston toimintaa. Meidän tulee varmistaa, että kirjasto kuuluu aidosti kaikille ja vahvistaa kulttuurista vuoropuhelua. Haluamme Turun kaupunginkirjastossa olla mukana tekemässä näkyväksi rakenteellista rasismia ja purkamassa sitä.” 

Rebekka Pilppula, kirjastopalvelujohtaja, Turun kaupunginkirjasto 

 

“Kirjaston tehtävä on tutustuttaa myös itsellemme vieraisiin kulttuureihin ja elämänkatsomuksiin. Se vaatii meiltä kirjastolaisiltakin itsemme haastamista.  Meillä kaikilla on varaa parantaa toimintaamme heikommassa asemassa olevien kirjastokokemuksen parantamiseksi.”

Juha Manninen, toiminnanjohtaja, Suomen kirjastoseura.

 

Kirjastoseurassa hyväksyttiin tänä syksynä Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, johon sisältyy moninaisuusvisio. 

”Olemme pyrkineet tiivistämään moninaisuusvisioon Kirjastoseuran tavoitteen olla järjestö, jossa yksilön omat ainutlaatuiset taustat ja kokemukset ovat toiminnan rikkaus. Haluamme luoda ympäristön, jossa erilaisuus nähdään voimavarana ja jossa kohtelemme kaikkia tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. 

Meille moninaisuus tarkoittaa myös sitä, että kaikille halukkaille on tilaa toiminnassamme ja olemme jatkuvasti valmiita oppimaan, kehittymään ja tekemään paremmin. Jaamme hyviä käytänteitämme aktiivisesti kirjastoille ja jäsenillemme. Haluamme, että Kirjastoseura on koko Suomen Kirjastoseura ja jäsentensä näköinen”, kertoo suunnitelman tehnyt järjestösuunnittelija Riikka Rajala. 

Suomen kirjastoseura sitoutuu valtioneuvoston rasismin vastaiseen kampanjaan, koska mielestämme kaikenlainen antirasistinen työ on kannatettavaa.