Tällä palstalla tunnettu suomalainen paljastaa kirjahyllynsä sisällön. Filosofi Elisa Aaltolalle tieto on itseisarvo.
Elisa Aaltola on ympäristöfilosofi, tietokirjailija ja Turun yliopiston dosentti, joka on erikoistunut eläimiä koskeviin kysymyksiin. Eri eläimet ovat olleet Aaltolaa konkreettisestikin lähellä lapsuudesta asti, sillä hän varttui Kintauksen kylässä Petäjävedellä, jossa likellä olivat niin metsät kuin navetat.
Hän oppi lukemisen itsekseen kuusivuotiaana. Se tapahtui tuijotellen sanaa ”orava”.
”Teininä luin Albert Camus’ta ja Franz Kafkaa samastuen heidän kirjojensa vieraantuneisuuteen. Koin itsekin olevani outolintu kotikylässäni, jossa oli paljon eläintuotantoa ja metsästystä.”
Kirjallisuuden ja eläinkysymysten risteyksessä ratkesi myös ammatinvalinta.
”Peter Singerin eläinetiikkaa käsittelevä kirja Oikeutta eläimille sai minut innostumaan eläinfilosofiasta.”
LAPSUUTENI LEMPIKIRJA?
”Lapsuuden suosikkini oli Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaani. Muistan haikailleeni sen pitkiä, syväluotaavia keskusteluita ja kokeneeni kymmenvuotiaana järisyttävän eksistentiaalisen kriisin, kun tajusin, ettei kukaan kouluni pojista osaisi puhua kuten herra Rochester.”
MITEN PALJON LUEN?
”Luen päivittäin. Työn puolesta luen paljon tutkimusartikkeleita ja tiedekirjoja. Nykyään kaunokirjallisuus tulee arkeeni lähinnä äänikirjojen muodossa. Niitä kuuntelen jokaisella koiralenkillä eli useita kertoja päivässä.”
SUOSIKKINI TYÖHÖNI LIITTYVISTÄ KIRJOISTA
”Mary Midgleyn Animals and Why They Matter. Midgley korostaa kirjassaan, että muiden lajien kohtelun tulee perustua moraalisten periaatteiden ohella samastumiseen ja vuorovaikutukseen. Hän muistuttaa siitä, ettei eläinetiikka ole pelkkää teoriaa vaan suhteen muodostamista toisenlajisiin eläimiin.”
MIELUISIN KIRJALLISUUDEN LAJEISTA?
”Pidän sellaisesta romaani- ja tiedekirjallisuudesta, joka valottaa ihmisyyttä uudesta näkökulmasta ja käsittelee suhdettamme muuhun maailmaan. Dekkarit ja viihdekirjallisuus ovat itselleni vieraita, lapsuuden Agatha Christieitä lukuun ottamatta.”
KIRJA, JOTA NOLOSTELEN
”Luin teininä yökaudet Stephen Kingiä. Hänhän on varsin filosofinen kauhukirjailija, mutta Se oli niin häiriintynyt teos, että sen olemassaolo hyllyssäni nolostuttaa. Se taisi olla Kingin kirjoista ainut, johon teininä petyin rankasti.”
MITÄ LUEN JUURI NYT?
“Annie Ernaux’n Isästä/Äidistä ja Nicholas Carrin The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains.”
LEMPIKIRJAILIJANI
”Ehdoton suosikkikirjailijani on Virginia Woolf. Hänen kykynsä upottaa lukija toisten mielten ja näkökulmien virtaan on ainutlaatuista. Se on myös lohdullista, sillä se muistuttaa empatian mahdollisuudesta. Vaikka toinen yksilö olisi kuinka erilainen, voi hänen näkökulmastaan tavoittaa edes jotain.”