Kirjastot eivät sulje päihtyneitä ihmisiä ulos.
Päihteet kiinnostavat myös kirjastojen asiakkaita. Helsingin Oodin lainaustilastojen perusteella ne kiinnostavat etenkin muistelmien muodossa. Yksi suosituimmista päihdeaihetta sivuavista romaaneista on ollut Joonatan Tolan Punainen planeetta (2021), jossa perhesuhdekurimukseen limittyy alkoholia ja lääkkeitä. Tietokirjapuolella suosituimpiin kuuluu itsehoito-opas Irti alkoholista (2014).
Päihteisiin liitetään usein ongelmaisuus myös tosielämässä. Oodissakin päihteisiin liittyvät ongelmat nähdään selvästi. Enimmäkseen niistä kärsivät käyttäjät.
”Nyt kun on ollut kaikenlaisia kokoontumisrajoituksia ja erilaiset päiväkeskukset ovat olleet kiinni tai niihin on päässyt vain muutama ihminen kerrallaan, mielestäni on ollut hirveän tärkeää, että kirjastoon pääsee sisälle tilanteesta riippumatta”, erikoiskirjastovirkailija Hanna Hopea sanoo.
Lämpimän sisätilan merkitys on kasvanut.
”Monet vartijoistamme ovat maininneet, että tämä on ensimmäinen ja ainoa työkohde, jossa heille sanotaan, että antakaa päihtyneiden ihmisten olla paikalla. Muissa kohteissa heille sanotaan, että poistakaa päihtyneet ihmiset paikalta”, sanoo palvelupäällikkö Kari Lämsä.
Hän kertoo, että henkilökunnalla on käytössään Oodilaisen käsikirja, joka neuvoo myös päihtyneiden asiakkaiden kanssa toimimisessa.
”Puhumalla pääsee pitkälle”, Hopea toteaa.
Oodi tekee yhteistyötä erilaisten päihdetyötä tekevien tahojen, muun muassa A-klinikkasäätiön kanssa. Heidän vapaaehtoisensa ovat saaneet Oodista käyttöönsä taukotilan, kun he jakavat keskustan alueella villasukkia ja kolmioleipiä.
”Heidän kouluttamansa vapaaehtoistyöntekijät tekevät täällä asioita, joihin meillä työntekijöillä ei välttämättä ole aikaa tai koulutusta. Ideaalitilanne on se, että he auttavat erilaisissa asiointiasioissa, vaikka Kela-papereiden tulostamisessa, ja mikä tärkeintä, he kuuntelevat ja ovat läsnä. Heillä on myös ajantasainen tieto siitä, mikä päiväkeskus on milloinkin auki”, Hanna Hopea sanoo.
Oodi tekee yhteistyötä myös sosiaaliviraston etsivän lähityön kanssa ja Tukikohta ry:n Etsivä löytää -hankkeen kanssa.
Kumppanuuksia on syntynyt muuallakin Suomessa. Espoon kaupunginkirjasto ja A-klinikkasäätiö esimerkiksi ovat aloittaneet yhteistyön, johon kuuluu niin henkilöstön koulutusta kuin tiedon jakamista.
Vaikka päihtyneisyyteen ei puututa, häiriöihin ja päihteiden käyttöön kirjaston tiloissa puututaan. Jälkimmäiseen löytyy tosin yksi poikkeus. Oodissa toimii ravintola, jonka listalla on myös alkoholijuomia.
”Kyllähän täältä saa aamusta iltaan alkoholia, samalla tavalla kuin vaikka Musiikkitalon aulassa, oopperassa tai missä tahansa kulttuuritalossa”, Kari Lämsä sanoo.