Etusivu> Kirjastolehti > Mehän ollaan jo Facebookissa

Mehän ollaan jo Facebookissa

Kirjastoilla on matala kynnys astua sosiaaliseen mediaan, koska monien kirjastojen verkkosivuilla on jo verkkokirjasto, blogeja ja aineistovinkkauksia. Ensimmäinen askel on ollut, että näitä on linkitetty sosiaaliseen mediaan käyttäjien ulottuville. Moni kirjasto onkin löytänyt tiensä Facebookiin. Tulevaisuudessa olisi aika ottaa askeleet osallistavampaan suuntaan.

Nykyiset sosiaalisen median palvelut mahdollistavat vuorovaikutteisen ympäristön kirjastolle, mutta palveluita ei ole osattu hyödyntää. Tarvittaisiin innovatiivisia sisältöjä, jotta käyttäjien kiinnostus heräisi, ja palautteen saaminen ja sisältöjen tuottaminen heidän kanssaan vakiintuisi sujuvaksi toiminnaksi.

Kirjastot ovat täynnä tarinoita, joista voi viestiä tekstein, kuvin ja videoin käyttäjille. Paikallisten kirjailijoiden vinkkaukset ja vaikkapa viikon asiakkaan haastattelu herättäisivät varmasti kiinnostusta.

Verkossa on monia bloggaajia ja yhteisöjä, jotka tekevät kirja-arvosteluja. Olisiko yhteistyö heidän kanssaan mahdollista?

Älypuhelimien yleistyessä kirjaston läsnäolo mobiilissa on suotavaa. Onko kirjasto jo Foursquaressa? Sielläkin voi vinkata uutuuskirjasta, järjestää kilpailuja tai jakaa tietoa tilaisuuksista. Tapahtumia voi lähettää suoraan verkkoon kännykällä tai tehdä videokoosteita ja kuva-albumeja. Näin tavoitetaan verkkosivuston ulkopuoliset seuraajat.

Kysyimme maakuntakirjastoilta sosiaalisen median linjauksista:

(kysely toteutettiin joulukuussa 2011)

Onko kirjastollanne sosiaalisen median ohjeistus?

Lappi: On.

Kokkola: Ei.

Satakunta: Ei  omaa, Porin kaupungilla on

Vaasa: Vaasan kaupungilla on http://somevaasa.wikispaces.com.

Lappeenranta: Lappeenrannan kaupungilla on, joka sisältyy verkkoviestintäohjeeseen.

Joensuun: Lyhyt, lähinnä Facebookiin liittyen.

Turku: Varsinaista ohjeistusta ei ole. Turku mukana valtakunnallisessa verkkostrategiahankkeessa, jonka tuloksena on toiveissa saada mm. valtakunnallista, yhtenäistä  ohjeistusta kirjastoille.

Kajaani: Kajaanin kaupungilla on valmisteilla ohjeistus, jonka on tarkoitus valmistua ensi vuoden alussa.

Jyväskylä:Kirjastolla on sosiaalisen median muistilista, ja Jyväskylän kaupungilla on erikseen kirjastoa koskevat sosiaalisen median linjaukset ja ohjeet.

Kuopio: Ei.

Seinäjoki: On ohjeistus Facebookin käyttöön. Seinäjoen kaupungilla on ohjeistus.

Mikkeli: Valmisteilla, loppusuoralla.

Tampere: Valmistumassa tammikuun lopussa.  (kysely toteutettiin joulukuussa 2011)

Porvoo: Ei, Porvoon kaupunki on laatimassa ohjeistusta.

Missä asioissa on pääpaino ohjeistuksessa?

Lappi: Vastuuasioissa ja siinä, että facebook edellyttää säännöllistä päivitystä sekä organisaation kannalta mukanaolemista.

Satakunta: Asiallisuutta, puolueettomuutta, yksityisen ja

julkisen roolin erottamista, tietoturvaa, tietosuojaa ja lojaalisuutta

työnantajaa kohtaan.

Vaasa: Sosiaalinen media vaatii suunnitelman siitä, miten ja miksi sinne mennään, miten siellä toimitaan ja kuka toiminnasta vastaa.

Lappeenranta: Seuraavan listauksen mukaan:

– ylläpitoon sitouduttava, työnjako ja tuuraajat oltava

–   kerran verkkoon laitettu tieto jää verkkoon

– ylläpidossa käytetään virkaprofiileja

– sivujen perustamisesta tehtävä kirjallinen suunnitelma (Facebook)

– ilmoitettava kaupungin viestintäryhmälle perustettavista sivuista

– viestinnän tyyli ja tapa

–  kielletty sisältö (ketjuviestit, virukset, loukkaavat viestit)

Joensuu: Roolitus, kielenkäyttö.

Turku: Palvelu aidosti vuorovaikutteista ja mahdollisimman tasa-arvoista käyttäjän ja palvelun tarjoajan välillä ja houkuttelevaa tiedottamista. Henkilökunta mukana mahdollisimman kattavasti palvelun tuottamisessa.

Jyväskylä: Kirjaston muistilistan pääpaino on käyttöönotossa eli mitä täytyy ottaa huomioon ja kuinka menetellä, kun ottaa uuden sovelluksen käyttöön.

Seinäjoki: Facebook-ohjeessa kerrotaan mihin tarkoitukseen sitä käytetään, minkälaisella tyylillä ja kuka vastaa päivityksistä. Kaupungin yleisessä ohjeessa on ohjeita sosiaalisessa mediassa kirjoittamiseen, tavoitteita ja kanavia joita käytetään, sekä asiaa turvallisuudesta ja verkkoidentiteeteistä sosiaalisessa mediassa.

Mikkeli: Kerrataan keskeiset palvelut ja annetaan tietoturvaohjeita.

Tampere: Sosiaalista mediaa käytetään:

– ensisijaisesti viestintään ja markkinointiin

– toiminnan vakiinnuttua tavoitteena on asiakkaiden aktiivinen sitouttaminen ja vuorovaikutuksen lisääminen

– yhteisöllisyys, asiakkaiden ja kirjaston vuoropuhelu

– kirjasto saa ”kasvot”

Missä sosiaalisen median palveluissa kirjasto on mukana ja miten?

Rovaniemi: Rovaniemen kaupunginkirjaston väkeä on osallistunut Lapin kirjastolaisten nettikouluun, jossa käsiteltiin virkamiehen roolia sosiaalisessa mediassa. Kirjastoilla on facebook-sivuja mm. musiikkikirjasto omallaan, saamelainen erikoiskirjasto saamelaisena virtuaalikirjastona ja Barentsin kirjastokonferenssilla (2011).

Kaupungilla ja kirjastolla on käytössä vimeo ja youtube. Kirjastolla on  Kirjava kirjasto-blogi, josta voi tulla lapin kirjastolaisten kirjavinkkausblogi.

Kirjaston  sosiaaliset mediat: www.rovaniemi.fi/kirjasto

Uusin vimeo: Normipäivä Rovaniemen kaupunginkirjastolla: http://www.facebook.com/rovaniemenkaupunginkirjasto

Kokkola: Facebook-sivu

Satakunta: Facebook-sivu

Vaasa: FB-sivu perustettu vuonna 2009. http://fi-fi.facebook.com/vaasankaupunginkirjasto.

Kaksi blogia: Lukuvinkit kirjaston kotisivuilla (http://www.vaasa.fi/Suomeksi/Julkiset_palvelut/Kirjastopalvelut/Lukuvinkit,) sekä Maakuntakirjasto-blogi (http://walibra.vaasa.fi/blogs/maakunta/). Lukuvinkit-blogi on suunnattu kaikille kirjaston asiakkaille ja Maakuntakirjasto-blogi maakuntakirjastoalueemme kirjastoväelle.

Lappeenranta:Facebook-sivu. Nuorille ja aikuisille blogit, joihin tuotetaan kirja-arvioita (http://lappeenrannankirjasto.blogspot.com/, http://www.lappeenrannanriimu.blogspot.com/) .

Joensuu: Facebook

Turku: Blogeja ja Facebook-sivuja.

Blogit: Sivullinen stooreja (=Nuorten blogi), Musta Naakka, Skarven (ruotsinkielinen blogi) sekä henkilökunnan työhyvinvointiblogi Piikkimatto. Turku on yksi Vaski-kirjastoista ja Vaski-kirjastoilla on yhteisiä blogeja: Musasto ja Sarjisto. Sivulliseen stooreja, Musastoon ja Sarjistoon ovat asiakkaat osallistuneet.

Facebook-sivu ja Musastolla ja Sarjistolla on omat Facebook-sivut. Turun kirjastoautoille ollaan tekemässä omaa Facebook-sivustoa.FB-sivuista yhteistyössä ylläpidettävät Musasto ja Sarjisto ovat

monipuolisia ja vuorovaikutteisia.

Kuopio: Facebook ja blogit

Kajaani: Tiedottaminen Facebookissa ja kirjaston bloki, jossa esitellään kirjaston aineistoa, kirjoja, levyjä ja dvd-levyjä. http://kamkirjasto.blogspot.com/

Facebook-sivulla tuodaan esille kirjaston ajankohtaisia asioita, mm. näyttelyt, tapahtumat,satutunnit, asianajajapäivystys, uudesta aineistosta vinkkejä,

kirjallisuuspalkinnoista (mm. Finlandia-palkinto) tiedotusta ja esim.

asiakkaille vinkkausta milloin uutta aineistoa laitetaan tilaukseen.http://www.facebook.com/pages/Kajaanin-kaupunginkirjasto-Kainuun-maakuntakirjasto/158556880898600

Jyväskylä: Facebookissa http://www.facebook.com/jyvaskylankaupunginkirjasto, jossa mukana yhteisesti sekä 3 lähikirjastoa omalla tilillään. Youtubessa oma kanava http://www.youtube.com/user/jyvaskylankirjasto/videos. Sisäisessä viestinnässä käytämme mm. Netvibesia ja Google Docsia.

Seinäjoki: Facebook  https://www.facebook.com/pages/Sein%C3%A4joen-kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto/145659215409 -profiili, jota käytetään tiedottamiseen

Blogi http://seinajoenkirjasto.blogspot.com/ – blogissa on kirjavinkkejä, juttuja tapahtumista, joulukalenteri, juttuja uuden kirjaston rakentumisesta

Flickr http://www.flickr.com/photos/seinajoenkirjasto Kuvia Alvar Aallon suunnittelemasta pääkirjastosta. Kuvat on laitettu sellaisilla oikeuksilla, että niitä voi käyttää epäkaupallisiin tarkoituksiin kun mainitsee lähteen. Tarkoitus on lisätä kuvia kirjaston sisältä ja uudesta kirjastosta.

Mikkeli: FB, tiedotetaan tapahtumista ja annetaan aineistovinkkejä

Tampere: Facebookissa (eri kirjastoilla yhteensä neljä sivustoa), Flickrissä, suunnitelmissa youtube-tilin avaaminen ja kirjastoauto suunnittelee twitterin hyödyntämistä esim. reittitiedotuksissa. Suunnittelemme aktiivisempaa videoiden tekemistä ja lähettämistä Kirjastokaistalle.

https://www.facebook.com/#!/Tampereenkaupunginkirjasto

Porvoo: Ei ole sosiaalisessa mediassa.