Etusivu> Kirjastolehti > ”Tieto kuuluu kaikille”

”Tieto kuuluu kaikille”

Kirjastoammatit-sarja, osa 9: Tietoasiantuntija

Tietoasiantuntija Jussi Männistö viihtyy työssään Helsingin Meilahden kampuskirjasto Terkossa, joka on kaikille avoin.

Terkko vastaa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan sekä Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaalan tietopalveluista sekä toimii WHO:n tietopalvelukeskuksena Suomessa.

”Tyypillisimmin täällä asioivat lääketieteen opiskelijat, sairaalahenkilökunta ja tutkijat. Toisinaan myös läheisissä sairaaloissa olevat potilaat käyvät etsimässä lisätietoa sairauksistaan”, Männistö kertoo.

Jussi Männistön sai ensikosketuksen kirjastotyöhön ollessaan Luonnontieteiden kirjaston muuttoapuna 1980-luvulla. Pari vuotta myöhemmin hän aloitti Lääketieteellisestä keskuskirjastossa kirjastoavustajana, myöhemmin kirjastosihteerinä. Työskentelymiljöö Meilahden sairaalan kellarissa oli ikimuistoinen. Labyrinttia muistuttavan kirjastotilan seinänaapurina oli koe-eläintalli äänineen ja hajuineen.

Männistön nykyiseen toimenkuvaan kuuluu tiedonhaun neuvonta ja kouluttaminen. Hän on mukana toteuttamassa koulutuksia lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille ja tutkijoille sekä HUS/HYKS:n sairaalahenkilökunnalle ja tilauksesta myös ulkopuolisille ryhmille.

”Myös asiakaspalvelu kirjaston palvelutiskillä kuuluu tehtäviini. Lisäksi olen tieteellisen tiedon avointa saatavuutta edistävän Open Access -tiimin sekä Helsingin yliopiston kirjaston viestintäverkoston jäsen”, Männistö kertoo.

Männistö nauttii työssään siitä, että saa tehdä kaikkea sitä, mikä häntä kiinnostaa. ”Uuden teknologian haltuun ottaminen on kiinnostavaa, mutta parasta on kuitenkin ihmisten kohtaaminen. Se tuo hyvän mielen kun voin auttaa.”

 

Myös kaunokirjallisuutta

Jussi Männistö iloitsee Terkossa sijaitsevasta noin 4000 niteen Lux Humana -kokoelmasta,

joka sisältää sekä klassikoita että toisaalta kirjoja, jotka aiheensa puolesta sivuavat lääketiedettä, esseitä, elämäkertoja, näytelmiä, runoja. Kokoelmassa on lisäksi muun muassa sosiologian, sosiaalipsykologian, psykologian, teologian ja filosofian tietokirjoja.

”Vaikka luonnontieteiden ja biolääketieteen kehitys on ollut valtavaa, ei ihmistä ja hänen sairauttaan voi aina ymmärtää pelkästään biotieteiden pohjalta. Tarvitaan humanististen ja ihmistieteiden apua.”

Lux Humana ei ole vain kirjakokoelma, vaan se on myös työryhmä, joka järjestää erilaisia tapahtumia.

”Muut työryhmän jäsenet ovat lääketieteilijöitä, joiden rinnassa sykkii humanistin sydän, minä puolestani olen humanisti, jolla on luonnontieteilijän sielu”, Jussi naurahtaa.  

 

***************************

CURRICULUM VITAE

Jussi Männistö

  • Syntynyt 1962 Kurikassa

Koulutus:

  • Ylioppilas
  • Teatteritieteen maisteri, Helsingin yliopisto
  • Informaatiotutkimuksen aineopinnot, Oulun yliopisto

Työkokemus:

  • Kirjasto-avustaja
  • Kirjastosihteeri
  • Kirjastoamanuenssi
  • Tietoasiantuntija

 ***************************

Jussin torstai

  • Klo 8.30 Sähköpostin lukemista ja viesteihin vastaamista.
  • Klo 9.00 Seuraamaan kollegan esitystä uusista tavoista seurata tutkimuksen vaikuttavuutta ja näkyvyyttä. 
  • Klo 11.15 Lounas
  • Klo 11.45 Autoin lääketieteellisessä tiedekunnassa avoinna olevaan professorin tehtävään hakevaa joka ei osannut laatia vaadittua julkaisuluetteloa.  Täydensin hakijan julkaisuluetteloa bibliometristen lukujen osalta: mikä on julkaisusarjan impact factor eli vaikuttavuuskerroin, mikä on julkaisusarjan järjestysluku oman alansa julkaisujen joukossa ja montako kertaa hakijan artikkeliin on viitattu kirjallisuudessa.
  • Klo 15.15 Sähköpostin lukemista ja viesteihin vastaamista.
  • Klo 15.45 Valmistautuminen tulevaan Open Access –tiimin palaveriin.
  • Klo 16.15 Kotiin.