Esittelyssä kaksi tuoretta sohvamatkaa.
William Faulkner: New Orleansin tarinoita
Suom. Kristiina Drews. Aviador Kustannus (2016)
Nobelisti William Faulknerin (1897–1962) aiemmin suomentamaton nuoruudenteos havainnoi 1920-luvun New Orleansin värikylläistä elämää. Sadan vuoden takainen Mississippijoen alajuoksun satamakaupunki on sopivasti rapistunut, räväkkä ja rehevä. Syvä etelä näyttää karummat kasvonsa tarinoissa, joissa ääneen pääsevät niin merimiehet kuin kerjäläisetkin. Faulkner ruoppaa New Orleansin verestävää liejua, jonka sävy vaihtelee menetetyn rakkauden kaihoisasta muistelusta riitapukarin vihanpurkaukseen. New Orleansin tarinoiden päähenkilö on paikkakunta, joka elää entisten aikojen tunnelmissa ja vaalii illuusiota menneestä loistosta kaihtaen kirkkainta päivänvaloa.
Minna Suikka
Matti Rämö: Polkupyörällä Himalajalle. Minerva (2016)
Matti Rämön kahdeksannessa matkakirjassa polkaistaan Himalajalle. Parin kuukauden aikana hän pyöräili yli 2400 kilometriä, ja koki euforiaa, mutta myös väsymystä, pelkoa ja turhautumista.
Rämö kirjaa tarkasti havaintonsa ja kokemuksensa. Niiden lisäksi hän kirjoittaa anekdootteja retkikohteestaan. Toteava, melkein kameran lailla dokumentoiva tyyli on luistavaa luettavaa. Erilaiset tunnelmat, kuten pelottava pyhiinvaelluskaaos tai herkistyminen Gangesin äärellä, välittyvät hienosti. Lukija huomaa jännittävänsä, saavuttaako pyöräilijä määränpäänsä.
Tekstimassaa keventävät muutamat, Cira Almentin humoristiset piirrokset sekä kirjan keskelle sijoitettu valokuvaliite. Kuvat havainnollistavat hyvin pyhiinvaelluksen väenpaljoutta ja vuoristoseutujen karuutta, mutta varsinaista silmän iloa ne eivät tarjoa.
Marjo Jääskä