Etusivu> Ajankohtaista > Yleistä ja tieteellistä – kirjastojen välisestä yhteistyöstä

Yleistä ja tieteellistä – kirjastojen välisestä yhteistyöstä

Kaikilla kirjastoilla on yhteinen sydän, joka sykkii tiedon luotettavuudelle, yhteisöllisyydelle sekä lukutaitojen edistämiselle.

Useissa kunnissa ja kaupungeissa sijaitsee yleisen kirjaston lisäksi myös AMK- tai yliopistokirjasto. Vaikka yleisten ja tieteellisten kirjastojen kokoelmat ja asiakaskunnat poikkeavat toisistaan, kirjastojen ydintehtävät ovat samoja. Päivittäin vinkkaamme luettavaa, ohjaamme asiakkaita luotettavien tiedonlähteiden pariin, tarjoamme tiloja opiskelua ja oleskelua varten ja kohtaamme erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Millaisia yhteistyömahdollisuuksia kirjastojen yhteinen ydin tarjoaa eri sektoreiden kirjastoille?

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kirjastot kuuluvat Vanamo-kimppaan Hattulan ja Janakkalan kirjastojen kanssa. 10 000 opiskelijan Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) puolestaan toimii seitsemällä kampuksella, joista jokaisella on oma kirjastonsa. Kirjastojemme välillä on tehty yhteistyötä jo aiemmin esimerkiksi perinteisen aineistoyhteistyön, opiskelijatapahtumien ja kirjastovierailujen tiimoilta, mutta haluaisimme tiivistää yhteistyötä entisestään. Tässä muutamia keinoja, joilla olemme saaneet yhteistyötämme kehitettyä tähän mennessä.

Viestintä kuntoon

Uutena yhteistyönä olemme helpottaneet yhteydenpitoa organisaatioiden välillä yhteisellä Teams-keskusteluryhmällä HAMKin kirjaston ja Hämeenlinnan kaupunginkirjaston välillä. Siellä voi kysyä mieltä askarruttavista asioista, suunnitella tulevaa tai tiedottaa tapahtumista tai muutoksista matalalla kynnyksellä.

Avoimet kirjastokierrokset

Olemme kokeilleet kaikille avoimia, mutta erityisesti kansainvälisille opiskelijoille suunnattuja englanninkielisiä kirjastokierroksia Hämeenlinnan pääkirjastoon. Opiskelijat tutustuvat kirjaston tiloihin, harrastusmahdollisuuksiin ja aineistoihin. HAMKin kv-opiskelijoille kerromme kampusten kirjastoinfojen yhteydessä myös kaupunginkirjaston palveluista ja suomen kielen oppimateriaaleista.

Osaaminen jakoon

Haluaisimme kokeilla yhteisiin teemoihin liittyvien tapahtumien järjestämistä esimerkiksi pop-up- ja työpajamuotoisena sekä pohtia asiantuntemuksemme jakamista yli kirjastosektoreiden. Kiinnostaisiko asiakkaita vaikkapa tekoälyn käytön perusteet tiedonhaussa, suomalainen tiede ja tutkimus, kokoelma luotettavia ja avoimia tiedonlähteitä tai laajempi esittely suomen kielen oppimateriaaleista?

Haasteet

Yhteistyötä hankaloittaviksi asioiksi olemme kokeneet tähän mennessä erityisesti kolme asiaa: aikapulan, kirjastojemme väliset välimatkat ja sen, ettemme vielä tunne toistemme toimintaa tarpeeksi hyvin. Harva kuntalainen, puhumattakaan vasta muuttaneista opiskelijoista, välttämättä edes tietää millaisia palveluita kirjastossa on tarjolla, ja jaamme yhdessä tämän viestinnän haasteen.

Hyödyt

Opiskelijat ja maahanmuuttajat ovat erityisen vaikuttuneita monipuolisista ja maksuttomista kirjastopalveluista ja alkavat käyttää niitä aktiivisesti tutustuttuaan niihin ensin. Kokous- ja mediatilojen ahkera varaaminen on tästä hyvä esimerkki. Tutustuminen suomen kieleen, suomalaiseen kulttuuriin ja luontokohteisiin selvästi kiinnostaa. Ehkäpä tämä vaikuttaa myös positiivisempiin kotoutumiskokemuksiin! Asiakkaiden lisäksi myös me työntekijät hyödymme yhteistyöstä esimerkiksi osaamisen ja tiedon jakamisen helpottumisen sekä kokemusten jakamisen muodossa.

Olemme huomanneet, että monet haasteet ja ilonaiheet ovat samanlaisia kirjastosta riippumatta. Voisivatko kirjastolaiset kohdata esimerkiksi yhteisessä koulutuspäivässä, vierailulle kutsuttuna toiseen kirjastoon tai jossain muussa kaikille kirjastolaisille suunnatussa tapahtumassa – taustaorganisaatiosta riippumatta? Haastammekin kaikki tutustumaan kirjastokollegaan, joka työskentelee toisella kirjastosektorilla. Yhdessä meissä on enemmän voimaa!

 

Blogitekstin on kirjoittanut Erika Kallinen, informaatikko, Hämeenlinnan kaupunginkirjasto & Taina Pirhonen, tietoasiantuntija, HAMK.