Etusivu> Ajankohtaista > Kirjastot ehkäisevät syrjäytymistä

Kirjastot ehkäisevät syrjäytymistä

Tuoreen selvityksen mukaan kirjasto ehkäisee tehokkaasti syrjäytymistä edistämällä lukutaitoa. Lisäksi kirjasto opettaa digitaitoja ja tarjoaa tilat töiden hakemiseen ja tekemiseen.

Kirjastoseuran teettämän selvityksen mukaan kirjasto parantaa suomalaisten lukutaitoa. Hyvä lukutaito on tutkitusti tehokas keino ehkäistä syrjäytymistä. Kirjasto tavoittaa vuosittain jopa 97 prosenttia nuorista ja 67 prosenttia kaikenikäisistä suomalaisista.

Lisäksi kirjasto kouluttaa jopa 350 000 suomalaista vuosittain paremmiksi digiosaajiksi. Kirjastossa tehdään paljon tilastoissa näkymätöntä koulutusta. Päivittäin kirjastoon tullaan kysymään neuvoa laitteiden käytössä ja lomakkeiden täyttämisessä.

Valtio aikoo lähivuosina muuttaa suuren osan asioinnista digitaaliseksi. Yhä jopa 300 000 suomalaista on täysin digitaidottomia. Kirjasto on kaikille tuttu, matalan kynnyksen paikka opetella digiä.

Kolmas selvityksen tulos on, että kirjaston tiloja käytetään yhä enemmän sekä töiden hakemiseen että töiden tekemiseen. Yrittäjät ja freelancerit ovat löytäneet kirjastot työtiloina. Kirjastoissa on kielikursseja, läksykerhoja ja infotilaisuuksia. Tapahtumia ja konsertteja järjestetään tällä hetkellä enemmän kuin koskaan.

Koko selvitys kirjastojen vaikutuksesta julkaistaan kesäkuussa. Se sisältää tietoa erityisesti kirjastojen taloudellisista vaikutuksista.

Tervetuloa julkistamistilaisuuteen Kirjastopäiville Jyväskylään 7. kesäkuuta. Paikka: Paviljonki. Aika: kello 10. Osoite: Lutakonaukio 12.

Lisätietoa tutkimuksesta: Analyytikko Vesa Kokkonen, Oxford Research Oy.

0442032009

Rauha Maarno, Kirjastoseuran toiminnanjohtaja

044 748 1801

Selvitys julkaistaan myös ruotsiksi yhteistyössä Finlands svenska biblioteksföreningin kanssa. Selvityksen toteuttamista ovat tukeneet Axiell Finland ja Suomen kirjastosäätiö.