Jyväskylään palkattiin kesäsomettaja, joka sai uudet ihmiset innostumaan kirjastosta.
Kun vilkaisee Oskarin Tunderbergin työtehtäviä, puskee hiki otsalle. Hän lupautui viime kesän aikana viemään kirjastoa suosittuihin kohteisiin, työskentelemään tiskijukkana, järjestämään lukubileitä ja kehittämään kirjaston somekanavia. Tähän päälle tavoitteena oli myös lisätä pääkirjaston ja lähikirjastojen yhteistyötä.
Tunderberg työskenteli kesän ajan Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn tukirahalla Jyväskylän kirjastossa. Kulttuuripolitiikkaa opiskelevalla tapahtumatuottajalla ei ollut aiempaa kokemusta kirjaston työstä.
Tavoitteet saivat Tunderbergin huvittumaan. Hän kertoo papereissa nimikkeen olleen kesäsomettaja tai kirjastoapulainen.
”Menen se edellä, mikä osaamiseni on ja yritän olla hyödyksi. Työssäni lähden siitä, mitä itse kaipaan kirjastolta.”
Kirjastojen murros
Mikä Tunderbergia sitten kiinnostaa?
”Marginaalipaska.”
Termillä hän viittaa edesmenneeseen toimittajaan Perttu Häkkiseen ja hämäriin ilmiöihin, joita ei ole suunnattu suurelle yleisölle. Tällaisia teoksia Tunderberg mainosti kirjaston somessa.
Tunderberg luonnehtii itseään kirjaston suurkuluttajaksi, joka viihtyy mieluiten hiljaisissa ja syrjäisissä nurkissa omiin juttuihinsa uppoutuen. Hänenosaamisensa piilee tapahtumatuotannossa ja hän järjestäisikin kirjastoihin äänekkäitä tapahtumia.
Hän tunnistaa tässä paradoksin. Kirjastoista haluttaisiin ajanviettopaikkoja, mutta samalla vanha asiakaskunta saattaa säikähtää, ettei kirjastoissa pääse rauhoittumaan ja syventymään teoksiin rauhassa.
Äänekkäille tapahtumille ja rauhallisille tiloille on molemmille paikkansa kirjastoissa. Tunderberg itse on yrittänyt sovitella jännitettä järjestämällä tilaisuuksia, jossa ambient-musiikin rauhassa luetaan kirjoja.
Muitakin ristiriitaisuuksia kirjastoista löytyy. Tunderbergin pesti perustuu lasten ja nuorten lukemisen edistämiselle.
”Ajatellaan, että nuoret eivät lue kirjoja tai käy kirjastossa somen vuoksi. Sosiaalinen media on kuitenkin paras työkalu tavoittaa nuoret.”
Tämä on tuskin uutta tietoa kirjastoalan ammattilaiselle. Mitä Tunderberg tekisi tapahtumatuottajana toisin?
Hän kehittäisi ohjelmaa entistä enemmän asiakkaiden mielenkiinnon pohjalta.
”Miksei satsata siihen kulttuuriin, mikä kiinnostaa nuoria? Lähestyn asiaa tuottajan näkökulmasta. Esimerkiksi pelaaminen kirjastoissa on kova juttu ja sitä pitäisi tuoda vielä enemmän esille. Koen, että pelatessakin lukutaito ja sosiaaliset taidot kehittyvät.”
”Haluaisin järjestää kirjastossa ”lanit”, lähiverkkotapahtuman, jossa nuoret pelaavat digitaalisia pelejä kirjastoympäristössä keskenään. Tämänlaisten tapahtumien ympärille voisi rakentaa pelejä käsitteleviä kirjoja. Kun nuoret ottavat kirjan käteen, niin samalla välittyy ajatus, että kirjastolla on tarjottavaa.”
#kirjastoturismi
Ulkopuolisen rooli kirjastossa on sopinut Tunderbergille hyvin. Sosiaalisessa mediassa hän rakensi itsestään turistin hahmon. ”Kesäoskuna” hän kiersi kaikki Jyväskylän kirjastot tehden kohteista uutta sisältöä Instagramiin.
”Halusin tuoda esiin ajatusta, että kirjastoista voidaan puhua matkakohteina kestävän kehityksen ja ekologisuuden näkökulmasta. Voisivatko kirjastot olla lapsiperheille ilmaisia päiväretkikohteita? Miksi pakata auto ja ajaa 150 kilometriä muualle, kun voi matkustaa 3 kilometriä keskustasta Kuokkalaan ja käydä kirjastossa?”.
Tunderberg ei arvioinut onnistumistaan työssään tilastojen kautta vaan työskenteli omien arvioidensa pohjalta. Hän kertoo saaneensa kirjaston tilille satoja uusia seuraajia työnsä aikana. Yllättäen etenkin nuoret äidit kiinnostuivat kirjaston instagram-tilistä.
”Hoksasin, että nuorten lisäksi pitää tavoitella lapsiperheitä sekä nuoria vanhempia. Ajattelen, että jos onnistun tavoittamaan heidät, niin sitä kautta lapset innostuvat kirjastoista ja lukemisesta.”
Some vie aikaa
Sometyöhön liittyvä työn määrä on yllättänyt Tunderbergin. Hänen täytyi lopulta asettaa somen päivystämiselle rajat. Kun työpäivä päättyi, ei kirjaston tilejä enää tuijotettu.
”Työ on muuttanut minua ja saanut pohtimaan aiempaa toimintaani sosiaalisessa mediassa. Entinen somekäyttäytymiseni vaikutti järjettömältä. Miksi minun pitäisi jakaa elämääni somessa?”
Vaikka some asettaa paineita omilla kasvoillaan esiintymiseen, Tunderberg menettelee juuri päinvastoin. Päivitykset tehdään asiapohjalta, ilman että kirjaston palvelut henkilöityvät yhteen työntekijään.
Hirvittävänä hän pitää sitä, että osa tekee kirjastojen sometyötä muun työn ohella.
”Tarvitaanko tulevaisuudessa jopa sosiaaliseen mediaan erikoistunut työntekijä tiedottajan rinnalle vai pitäisikö sosiaalinen media sitouttaa osaksi tiedottajan työtä? Ei kukaan tunnu tietävän vielä mikä tässä olisi järkevä ratkaisu. Mutta kyllä tämä ihan päivätyötä on. Voin vain kuvitella miten kuormittavaa työ on, jos siitä ei nauti.”
- Oskar Tunderberg on 26-vuotias jyväskyläläinen filosofian opiskelija. Tekee lopputyötä kulttuuripolitiikan maisteriohjelmaan. Tapahtumatuottaja ja muusikko.
- Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty lahjoitti juhlavuotensa kunniaksi 100 000 euroa valtakunnalliseen lukukampanjaan. Lahjoituksilla palkattiin työttömiä nuoria yleisiin kirjastoihin edistämään lasten sekä nuorten lukutaitoa.
- Jokainen arvontaan kelpuutetuista kirjastoista sai käytettäväkseen 5000 euroa paikkakunnallaan. Kaikkiaan 20 kirjastoa sai rahaa. Kampanja päättyi syyskuun lopussa.