Etusivu> Kirjastolehti > Tietokirjavinkit: Yhtä lailla hupailija ja vakavan sanoman välittäjä

Tietokirjavinkit: Yhtä lailla hupailija ja vakavan sanoman välittäjä

Tuomas Marjamäki: Tuttujen kesken Vesku – Vesa-Matti Loiri 1945-2022. Docendo 2023.

Olen urani aikana tavannut kaksi ihmistä, jotka eivät tiedä kuka olen, kertoo Vesa-Matti Loiri tässä kirjassa. Hän lähtikin eräänä päivänä kävelemään Mannerheimintietä tuijottaen jokaista vastaantulijaa suoraan silmiin – jotta he tuntisivat omissa nahoissaan miltä tuntuu olla jatkuvan tuijotuksen kohteena.

Tämä tiivistää Loirin aseman Suomessa – eikä käsillä oleva teos ole sekään ensimmäinen hänestä tehty elämäkerta. Pitääkö se sitten mitään uutta sisällään? Kirjan tärkein anti on se, että  haastatteluteoksena se päästää mainiona  tarinankertojana tunnetun kohteensa oman äänen esiin.

Kirja lieneekin Loirista tehdyn elämäkertapinon paras: Marjamäellä on taustakokemusta, sillä hän on jo tehnyt kirjat Simo Salmisesta, Spede Pasasesta ja Veskun alter egosta Uuno Turhapurosta. Lisäksi Loiri itsekin toivoi, että hänen värikkään elämänsä kirjan kansien väliin tiivistävä olisi häntä jo aiemmin paljon haastatellut Marjamäki.

Taiteilijassa pistää silmään hänen ainutlaatuinen monipuolisuutensa: elokuvia, televisio-ohjelmia, show’ta, sketsejä, pantomiimia, musiikkia, laulua, soittoa, mainoksia, urheilua. Hän osasi olla yhtä lailla hauska hupailija ja vakavan sanoman välittäjä.

Henkilökohtainen elämä oli aikamoista sekoilua, jossa viinaa ja naisia riitti. Ja myöskin draamaa, kun vaimo ja poika menehtyivät, ja Loiri itsekin yritti itsemurhaa ja kävi mielisairaalassa lataamassa akkujaan.

Kirja päättyy taiteilijan hautajaisiin. Vähän ennen kuolemaa hän sanoi odottavansa suurella mielenkiinnolla matkaa tuonpuoleiseen, sillä hän oli jo vuosia aiemmin vakavasti sairastuttuaan käväissyt elämän ja kuoleman välisellä portilla.

Tuomo Kesäläinen: Kansallismaisemat – Retkeilijän opas. SKS 2023. 173 sivua.

Suomessa on virallisesti 27 kansallismaisemaa, ja tietokirjailija ja luonto-opas Tuomo Kesäläinen esittelee ne kaikki upeiden kuvien kera tässä kirjassa.

Kesäläinen on jo aiemminkin kirjoittanut kirjoja suomalaisista luolista, rotkoista, pyhistä paikoista, tarinakivistä ja linnoista. Näitä kaikkia löytyy myös lähes jokaisesta kansallismaisemasta. Kansallismaisemien kiintoisin puoli on, että niissä yhdistyvät luonto, kulttuuri, menneisyys ja nykyhetki.

Maisemamatka alkaa Helsingin Senaatintorilta ja Suomenlinnasta ja päätyy Pallastuntureille ja Utsjokilaaksoon. Kesäläinen kartoittaa lukijalle reitit, joissa voi matkata veneellä, autolla, polkupyörällä tai vaikka kävellen. Vastaan tulee koskia, vaaroja, ruukkeja, saaristoja, pitkiä kiemurtelevia teitä ja harjuja, kivikautisia muinaisjäänteitä, kanavia, kirkkoja, linnoituksia, hiekkadyynejä, avomerta, viljelylakeuksia, kalastajakyliä, luotoja ja tuntureita.

Kesäläisen kirjan huono puoli on sen tietynlainen mainosmaisuus. Se peittää maisemia uhkaavat – jo toteutuneet tai tulevaisuudessa toteutuvat – ihmisen toimet, kuten rakentamisen ja muut luonnon taloudelliseen hyödyntämiseen liittyvät asiat. Sekä tietysti valtavat turistilaumat, jotka tunnetusti usein ainakin roskaavat ympäristöä.

Ongelmia kannattaisi nostaa esiin, mikäli haluamme matkustaa tulevaisuudessakin ihailemaan näitä ainutlaatuisia maisemia.