Enää ei tarvitse hylätä pesukonetta, jos yksi nappula rikkoutuu. Sen kun astelee Tapiolan kirjastoon ja tulostaa uuden nappulan.
3D-tulostuksen odotetaan tarjoavan vastaiskun kertakäyttökulttuurille. Tässäkö on tekniikka, joka mahdollistaa niin tarve-esineiden kuin ihmiskehon elimien monistamisen?
Tapiolan kirjasto on kesäkuusta lähtien mahdollistanut asiakkailleen 3D-tulostuksen.
“Ensimmäinen oikea valmistamamme tuote oli mittalusikka. Asiakkaat ovat tulostaneet avaimenperiä, shakkinappuloita ja rikkoutuneiden pienosien tilalle uusia, kuten suihkuverhon tankoon pidikkeen ja ilmapatjaan suuttimen suojuksen”, Pajan projektipäällikkö Taru Björkman kertoo samalla, kun ohjaa minua etsimään sopivaa tulostusmallia verkosta.
Valitsen napin, sillä pienenkin esineen tulostaminen kestää keskimäärin puoli tuntia. Mallin voisi myös itse piirtää verkosta maksuttomasti ladattavalla Sketch up-ohjelmalla, jolla voi luoda millimetrin sadasosien tarkkuudella oikeat mitat esineelle.
Lataan napin näytölle ja käynnistän ohjelman muutamalla klikkauksella. Tulostin valuttaa sulanutta muovia hiljalleen lasialustalle. Pisara pisaralta, kerros kerrokselta silmieni eteen muodostuu nappi. Mutta kestävätkö tuotteet käytössä?
”Kyllä. Tuotteet syntyvät nauhasta, joka on kestävää elintarvikemuovia, jonka tulostin sulattaa 200 asteiseksi”, Björkman kertoo.
3D-tulostus kiinnostaa
“Lapset ovat olleet innokkaimpia kokeilemaan tulostusta. Aikuiset harkitsevat mitä haluaisivat valmistaa, ja lupaavat palata myöhemmin. Miehiä kiinnostaa tekniikka. Yksikin isä tuli juosten paikalle katsomaan laitteita, kun oli kuullut tästä mahdollisuudesta.”
Asiakkaiden lisäksi kirjaston työntekijät ovat innoissaan uudesta tekniikasta, ja asiakkaiden kanssa yhdessä tekeminen on mahdollistanut aivan erilaisen vuorovaikutuksen kuin aiemmin.
“On mahtavaa, että voimme olla alusta asti mukana uuden tekniikan käyttöönotossa. Mielenkiintoa on riittänyt ja asiakkaat ovat osallistuneet kanssamme laitteiden kehittämiseen ja antaneet arvokasta palautetta.”
Uuden ajan alussa
Jokamiehen 3D-tulostimella ei vielä valmisteta ihmiselle uutta korvaa tai varpaita. Eikä vielä eletä sitä aikaa, jolloin kuluttaja voi tulostaa verkkokaupasta hankkimansa tuotteen suoraan kotiin.
Nykytasoinen tekniikka kuitenkin mahdollistaa pienten esineiden ja osien valmistamisen rikkoutuneiden tilalle. Tämä antaakin viitteitä siitä, että 3D-tulostus on vakavasti otettava vaihtoehto kertakäyttökulttuurille. Enää ei tarvitse hylätä pesukonetta, jos yksi nappula rikkoutuu, eikä tarvitse odotella viikkoja osan saapumista ulkomailta. Kestävän osan voi helposti tulostaa itse.
Lisätietoa tästä.