Kirjastoammatit-sarja, osa 6: Erikoiskirjastovirkailija
Hiljaisuuden puolestapuhujat paheksuvat kirjastojen ”sirkustoimintaa”. Kallion kirjaston erikoiskirjastovirkailija Janne Palander on yksi sirkustirehtööreistä.
”Tässä olisi pehmustetta takapuolen alle. Kun joku oli maininnut, että penkit ovat kovat, ”Janne Palander astuu Kallion kirjaston dekkarikirjastoon sylissään kasa vilttejä.
Kellarikerroksessa sijaitsevassa tilassa on alkamassa Seniori-Vamoksen ja Kallion kirjaston yhteinen elokuvanäytös. Paikalla on 14 innokasta elokuvan ystävää. ”Tämä on nyt seitsemäs esitys. Välillä on ollut väkeä jonoksi asti”, Janne kertoo.
Palvelu sai alkunsa siitä, kun Vamoksen toimisto asettui Kallioon.
”Vamoslaiset etsivät alueen toimijoista yhteistyökumppaneita ja tulivat tutustumaan kirjastoon. Heillä oli päämääränään saada syrjäytyneet vanhukset ulos mökeistään ihmisten ilmoille. Pohdimme, mitä voisimme järjestää yhdessä ja ehdotin heille kuukausittaista elokuvanäytöstä.”
Kallion kirjastoon hankittiin kolme vuotta sitten elokuvalisenssi. Se mahdollisti BabyKinon, Jannen ideoiden lempilapsen. Joka viikko Kallion kirjaston Vintin Satulinna täytyy isommista ja pienemmistä katselijoista.
”Elokuva esitetään keskiviikkoisin klo 11 ja 13. Olen todella tyytyväinen, että molempiin näytöksiin riittää katsojia.”
Vastuu tapahtumista
Jannen päätehtävänä on toimia reilun kymmenen hengen ViTaMin-tiimin vetäjänä. Nimi tulee viestinnästä ja markkinoinnista, jotka ovat miehen mukaan molemmat ”in”.
Janne vastaa siitä, että kaikki Helsingin kaupunginkirjaston hallinto-osastolta tuleva tieto ohjataan koko henkilökunnallemme ja asiakkaille. Hänen vetämänsä tiimi tekee myös kirjaston printtituotteet, lehdistötiedotteet ja tiedotusvideot kirjaston kotisivuille. Kolmisen tuntia työpäivästä Janne palvelee asiakkaita tiskin takana.
”Vedän viikoittaiset tiimipalaverit ja nakitan jengin hoitamaan asioita. Tai oikeastaan se on nykyisin houstaus-lista, koska porukka ei tykännyt nakeista”, Janne naurahtaa.
Elokuvanäytökset ovat osa Kallion kirjaston palveluita. Kertaluonteiset tapahtumat tulevat useimmiten ulkopuolisten aloitteesta. ”Mietin aina ensin, pystymmekö toteuttamaan tarjotun idean käytännössä ja sitten hyväksytän sen johtajallamme Kirsti Tuomisella. Markkinoin tapahtumaa lehdissä, nettisivuillamme ja kirjaston somessa.”
Viimeksi joogaliitto otti yhteyttä Janneen ja tarjosi joogatuntia, johon asiakkaat voivat osallistua ilmaiseksi. Asiasta sovittiin ja Janne toimii tapahtumassa vahtimestarina. ”Katson että homma sujuu ongelmitta, koska se järjestetään kirjaston sulkemisajan jälkeen”, Janne kertoo.
Hiljaisia hetkiä löytyy
Janne Palander on sosiaalisessa mediassa kuin kala vedessä. Someviestintään menee työajasta vähintään tunti päivässä.
”Tsekkaan mitä meistä kirjoitetaan ja vastaan tarvittaessa kommentteihin. Jokin aika sitten joku valitti metelistä kirjastossamme. Vein kommentin johtajalle ja hän kirjoitti vastauksen. Kirsti totesi, että kirjaston palvelut ja asiakastarpeet ovat muuttuneet vuosien saatossa, eikä 102-vuotiaalla kirjastolla ole mahdollisuutta järjestää umpinaista hiljaista huonetta jo arkkitehtuuria kunnioittavista syistä. Palautusautomaattikin pitää ääntä.”
Itse Janne on sitä mieltä, että Kallion kirjastosta löytyy kyllä hiljaisiakin hetkiä. ”Kirjasto on auki arkisin 11 tuntia päivässä, ja jos meillä olisi vaikkapa kolme tapahtumaa viikossa, niin hiljaisuutta olisi leijonanosa aukioloajasta. Minusta on tärkeää, että kirjasto tarjoaa lainapalveluiden lisäksi ilmaisia kulttuurielämyksiä runoista musiikkiin, leffoihin ja näytelmiin.”
Rakastan työpaikkaani!
Markkinointitiimin päämääränä on kertoa moninaisista palveluista, pitää mielikuva kirjastosta kohdillaan ja houkutella lisää asiakkaita kirjastoon. Viime aikoina Janne on pohtinut noin 15–20 -vuotiaiden katoa.
”Lapset käyvät kyllä tiuhaan kirjastossa, mutta tullessaan teini-ikään he katoavat. Ja palaavat sitten taas aikuisina. Olen heittänyt koemielessä verkkoja teini-ikäisten suosimaan Ask.fm -palveluun. Tulokset ovat olleet aika heikkoja.”
Niitä, joita kirjaston kanssa viestiminen saattaisi kiinnostaa, on hankala löytää ja tavoittaa palvelusta.
Kun Jannelta kysyy työn parhaita puolia, hän ei epäröi vastausta hetkeäkään. ”Kallion kirjasto. Rakastan tätä paikkaa ja ihania asiakkaitamme. Lisäksi minulla on maailman parhaat kollegat. Ja mieti vähän, sain nytkin tulla sun kanssa istumaan tälle aurinkoiselle Sivukirjaston terassille ihan työajalla”, hän sanoo ja imaisee spritelasinsa tyytyväisenä myhäillen tyhjäksi.
***********************************************************
Curriculum Vitae
Janne Palander synt. 1977 Helsinki
Koulutus:
* Meikkaaja-maskeeraajan ammattitutkinto 1995
* Parturi-kampaajan ammattitutkinto 1999
* Kirjasto- ja informaatioalan merkonomitutkinto 2009
Työkokemus:
* Elämän ensimmäinen kirjastokeikka Punavuoren kirjastossa 1996
* Yksityisyrittäjänä 1999–2003
* Kallion kirjastossa alkaen 2003, vakituinen virka 2009
* Kallion kirjaston erikoiskirjastovirkailija (tapahtumat ja markkinointi) 2010–
* Helsingin kaupunginkirjaston tapahtumateemaryhmän jäsen 2010–2013
* Kallion kirjaston tapahtuma- ja markkinointitiiminvetäjä 2013–