Etusivu> Kirjastolehti > Pikkukirjasto tuo naapurustoon yhteisöllisyyttä

Pikkukirjasto tuo naapurustoon yhteisöllisyyttä

Yhdysvalloista lähtenyt Little Free Library -verkosto laajeni Terhi Jurvelan ideasta Nokialle. Kirjakaapin avulla Jurvelan lapset innostuivat lukemaan kirjoja, jotka eivät aiemmin kiinnostaneet.

Haaviston omakotialueella, noin kahden kilometrin päässä Nokian uudesta Kirjasto- ja kulttuuritalo Virrasta, on viime kesästä saakka sijainnut valkoinen kirjakaappi, josta ohikulkijat voivat ottaa itselleen luettavaa tai johon voi jättää kirjoja muita varten. 

Haaviston pikkukirjaston on kotinsa edustalle perustanut nokialainen Terhi Jurvela. Pikkukirjasto avattiin elokuussa 2020 idean pyörittyä Jurvelan mielessä jo useamman vuoden ajan.

“Kävin vuonna 2014 Madisonissa, Yhdysvalloissa, jossa kirjakaappeja oli katujen varsilla paljon. Ihastuin heti Little Free Libraryn konseptiin. Kadun varrella olevat kirjakaapit olivat sympaattisia ilmestyksiä ja samalla yksinkertainen naapuruston yhteisöllisyyden muoto.”

Omat leimat

Idea otti askeleen eteenpäin muutama vuosi sitten kun paikallisesta osto- ja myyntiliikkeestä löytyi tarkoitukseen sopiva kaappi. Lopulta korona-aika oli lopullinen sysäys kaapin kunnostukseen ja pikkukirjaston perustamiseen. Kaapin pystytys hoitui Jurvelan perheen omin voimin, mutta kirjaston pyörittämisen yksityiskohtiin on saanut apua internetistä.

“Little Free Libraryn verkkosivuilta olen saanut apua erityisesti viestintään liittyen. Myös pikkukirjoja pyörittävien Facebook-ryhmä on ollut hyödyllinen. Sieltä sain esimerkiksi idean ottaa kirjastolle käyttöön oman leiman”, Jurvela sanoo.  

Hyvä sijainti on luonnollisesti eduksi pikkukirjaston toiminnalle.

“Kirjakaappi oli alun perin vanhan kotimme edessä hieman kulman takana, mutta muutettuamme se siirtyi nykyiseen paikkansa Haavistontien varteen, joka on paremmin lenkkeilijöiden reittien varrella. Muuton myötä uudet ihmiset ovat löytäneet pikkukirjaston.”

Facebook-tykkäyksiä

Jurvela pyrkii antamaan kirjakaapin luona pysähtyneille henkilöille rauhan tutkia kirjakokoelmaa omaan tahtiinsa. 

“Naapurien kanssa tulee joskus juteltua siitä, mitä kirjoja on tarjolla ja millaisesta kirjallisuudesta pidämme. Palautetta pikkukirjastosta saan myös vieraskirjan ja Facebook-sivun tykkäysten ja viestien välityksellä.”

Pikkukirjaston käyttäjiä kiinnostavat erityisesti siistit kirjat, sekä klassikot että uutuudet tai jollain muulla tavalla ajankohtaiset teokset. Myös genrellä on väliä.   

“Dekkareita tulee ja menee ja myös lasten kuvakirjat lähtevät nopeasti kiertoon. Olisi kiva, jos kouluikäisille suunnattuja kirjoja tuotaisiin kaappiin enemmänkin, sillä niille olisi varmasti kysyntää”, Jurvela arvelee. 

Vaatii työtä

Pikkukirjaston kaappiin mahtuu parisenkymmentä kirjaa kerrallaan. Kirjakokoelma on elänyt kaapin käyttäjien avulla yllättävänkin vireästi, mutta kokoelman pitäminen houkuttelevana ja elävän näköisenä vaatii myös ylläpitäjältä työtä.

“Kirjojen määristä tai kierrosta en pidä tarkkaa seurantaa, sillä en halunnut tehdä siitä stressin aihetta. Leimaan kaikki uudet kirjat, joiden saapumisen huomaan. Lisäksi vaihtelen kirjojen järjestystä kaapissa ja välillä siirrän kauan tarjolla olleita kirjoja takavarastoon. Huonokuntoiset ja sisällöltään selvästi vanhentuneet kirjat raivaan pois kierrosta“, Jurvela kertoo.

Kirjakaapin ylläpito on ennen kaikkea kodin lähellä sijaitseva harrastus.

“En ole varma, paljonko pikkukirjaston ylläpitoon kokonaisuutena menee aikaa. Kaappia järjestelen yleensä ohi mennessäni. Lisäksi sosiaalisen median säännöllinen päivittäminen ottaa aikansa. Koitan päivityksissä esimerkiksi huomioida eri teemapäiviä ja postata säännöllisesti kuvia kaapin sisällöstä.”

Pikkukirjaston vastuuhenkilö on hyvissä asemissa uuden luettavan löytämisen suhteen ja Jurvela perheineen lukee itsekin kaappiin ilmestyviä kirjoja. 

Kari Hotakaisen Tarinan nappasin heti luettavakseni ja sujautin sen jälkeen takaisin kaappiin. Joitain lukulistallani pitkään oleita teoksia on myös tullut vastaan, mutta usein jään odottamaan kirjan palautumista uudelle kierrokselle. Lapseni ovat löytäneet pikkukirjaston kautta paljon uutta luettavaa. Joskus lapset ovat napanneet pikkukirjastosta mukaansa jopa minun kiertoon laittamiani lastenkirjoja, jotka eivät kotihyllystä käsin olleet kiinnostaneet.”

Haaviston pikkukirjasto Facebookissa: https://www.facebook.com/haavistonpikkukirjasto 

Osa maailmanlaajuista yhteisöä

Haaviston pikkukirjasto kuuluu maailmanlaajuiseen Little Free Library -yhteisöön. Little Free Library -kirjastoja koordinoi voittoa tavoittelematon yhdistys, joka pyrkii edistämään yhteisöllisyyttä, innostamaan lukijoita sekä tuomaan kirjoja lukijoiden saataville vapaaehtoistoimin pyöritettävien pikkukirjastojen avulla. 

Pikkukirjastoja on pystytetty yli 100 000 yli sadassa eri maassa. Järjestön oman arvion mukaan verkoston välityksellä yli miljoona kirjaa siirtyy vuosittain lukijalta toiselle. Suomessa rekisteröityneitä pikkukirjastoja on Little Free Library -sivuston kartan mukaan kymmenkunta. 

Oman pikkukirjaston perustaminen kirjojen lisäksi vaatii sopivan paikan, laatikon tai kaapin kirjoille. Panostamalla markkinointiin saada oman kirjaston laajemmankin porukan tietoisuuteen. Jos oman pikkukirjaston rekisteröi Little Free Library -sivustolle pääsee käsiksi yhdistyksen tarjoamiin ohjeistuksiin ja some-ryhmiin.                                              

Lue lisää: https://littlefreelibrary.org/