Jotkut asiakkaat kokevat, että omatoimiaikana kirjastossa asioiminen ei ole turvallista.
Seiniin piirtelyä ja roskaamista. Rikotut kirjakärryt. Pilven polttamista vessassa. Tietokoneiden ja kirjojen varkauksia.
Musiikkia huudatetaan kännyköistä ja tietokoneet rohmutaan epäilyttävään käyttöön.
Tavaroita on rikottu, henkilökunnan tiloihin on murtauduttu ja vessoja sotkettu. Ulko-ovi on tukittu muilta asiakkailta.
Omatoimikirjastoista kantautuu huolestuttavia viestejä ympäri Suomea. Kyselimme niiden ongelmista sen jälkeen, kun Espoosta uutisoitiin alkusyksystä, että yksi omatoimikirjasto oli jouduttu sulkemaan teinin tekemän ilkivallan takia.
Saimme muutamia yksittäisiä vastauksia. Niistä ei voi vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta ainakin sen, että samanlaisia asioita on koettu muuallakin.
Esiin nousi erityisesti teinien aiheuttama häiriköinti. Tosin eräs vastaaja totesi, että suurempaa haittaa aiheuttivat aikuiset, alkoholia ja käsidesiä käyttäneet miehet.
Häiriköinnissä ikävintä on se, että osa kirjaston asiakkaista ei enää koe, että omatoimiaikana kirjastossa käyminen olisi turvallista.
Erityisen ongelmallista tämä on niille muille teineille, joille kirjasto on turvapaikka esimerkiksi huonojen kotiolojen takia.
Mesoavat teinit eivät syystä tai toisesta ole oppineet kunnioittamaan kirjastoa tilana. Tarvitaan parempaa asennekasvatusta.
Käytännön toimia on muitakin. Jo nyt kirjastossa pultataan kiinni kaikki mahdollinen irtain. Aukioloa rajoitetaan perjantai- ja lauantai-iltaisin. Vartijoiden kierroksia lisätään. Nuorille pidetään puhutteluita tai annetaan lupa omatoimikirjaston käyttöön vain huoltajan suostumuksella.