Toimittaja-bloggaaja-kirjailija Julia Thurén tekee työt vauhdikkaasti, jotta elämässä olisi mahdollisimman paljon löysää aikaa.
Toimittaja ja kirjailija JuliaThurénin perheessä aamut on järjestetty siten, että ensimmäisen puolen tunnin aikana hänen tarvitsee puhua mahdollisimman vähän.
”Mä olen ihmishirviö aamuisin”, hän kuvailee.
” Haluaisin nukkua pitkään ja inhoan aamuja, mutta tällä hetkellä elämässä on niin kiire ja lapsi pitää saada päiväkotiin tarkkaan kellonaikaan, että herääminen on pakon sanelemaa.”
Paperisen Helsingin Sanomien lukeminen sekä pakastemarjojen ja rahkan syöminen ovat kuin lohdutuspalkinto unimaailmasta luopumisesta. Kun Thurén saapuu työhuoneelleen Helsingin Vallilaan, pahin ihmishirviömoodi on jo poistunut.
”Silloin alan olla mukava ihminen.”
Työhuoneella odottaa yleensä kaveri ja työpari Raisa Mattila, jonka kanssa Thurén kirjoitti tänä vuonna julkaistun Lapsiperheen parisuhdekirjan. Sitä ennen Juliaihminen-blogistaan tunnettu Thurén on kirjoittanut teoksen Kaikki rahasta.
Tärkeintä on balanssi
Työhuoneella Thurénilla on pakko olla vähän kiire. Jos mitään ei ole pakko tehdä, hän ajautuu helposti sivuraiteelle.
Hän katsoi kerran puolitoista tuntia Samuli Edelmannin musiikkivideoita Youtubesta, koska ei ollut pakko tehdä mitään muutakaan. Siksi hän tykkää pitää reipasta tahtia: kun jotain täytyy tehdä, se tulee tehdyksi.
Thurén kuvaileekin itseään optimoijaksi. Tekemällä työt vauhdikkaasti hän takaa sen, että elämässä on mahdollisimman paljon löysää aikaa.
”Pahinta on katsoa Samuli Edelmann -videoita niin, että koko ajan on olo, että jotain pitäisi saada tehtyä.”
Thurénin mielestä tärkeintä on osata tasapaino: työt tehdään työajalla ja vapaalla ollaan vapaalla. Se on muutenkin hänestä kaikista olennaisin asia työelämässä.
”Sen kun oppii, niin ei tarvitse enää paljon muuta oppiakaan.”
Pakkopullakin maistuu
Välillä luova työ tökkii. Niitä hetkiä varten Thurénilla on muutama biisi, joita kuunnellessa hän saa energiatasot nousuun. Motivaation alamäissä auttaa myös työhuone, koska kaverille ääneen voihkiminen auttaa yleensä lujittamaan omaa mieltä.
Vaikka Thurén harvoin kokee ylitsevuotavia flow-tiloja, työ on lähes aina mielekästä. Toimittajana hän pääsee juttelemaan syvällisesti itselleen uppo-oudoista asioista mielenkiintoisten ihmisten kanssa, ja jokaisen keskustelun päätteeksi hän ymmärtää maailmaa taas vähän paremmin.
Sekin auttaa, että iso osa työstä on oikeastikin kivaa.
”Duuniini kuuluu esimerkiksi paljon Instagram-sekoilua, jota on tosi kiva tehdä. Se ei ole koskaan pakkopullaa.”
Sitä paitsi vähän tympeämmätkin tehtävät palkitsevat, kun luonne on riittävän protestanttinen.
”Minulla on työlistoja, ja kun työn voi merkitä tehdyksi piirtämällä rastin pieneen neliöön, tulee uskomaton tyydytyksen tunne.”
Julia Thurénin vinkki: Solmut aukeavat yleensä muiden kanssa juttelemalla. Itselle voi myös antaa taukoja ja vaikka katsella hauskimpien tyyppien Instagram-tarinoita. Pienen levon jälkeen töihin palaaminen tuntuu helpommalta.