Etusivu> Kirjastolehti > Mitä jäi mieleen Helsingin IFLAsta?

Mitä jäi mieleen Helsingin IFLAsta?

Kuva: Titta Baer

IFLA-kaupungeissa on hauskaa bongata muita osanottajia kaduilla ja liikennevälineissä repun perusteella.  Tuolla on, ja tuolla, ja tuokin turistiryhmä on meitä. Siis kirjastoalalla.

E-aineistot ja kirjastot olivat punaisena lankana tällä kertaa tummansinisten konferenssireppujen kongressissa, Helsingin IFLAssa.  Helsingin kaupunki lahjoitti matkakortit kaikille noin 4200 osallistujalle!

IFLAn puheenjohtajan, kanadalaisen Ingrid Parentin teema vuodelle 2013 on digitaalinen demokratia.

Aihetta käsittelevässä  presidentin teemasessiossa kuultiin varmasti yksi konferenssin räväköimmistä puheenvuoroista. Puhumassa oli mm. ruotsalaisen Piraattipuolueen puheenjohtaja  Anna Troberg, joka työskenteli aiemmin kustannusalalla. Troberg pohti tekijänoikeuksien olevan mennyttä maailmaa, ja  käski kirjastoväen ottaa aloitteen e-aineistoista omiin käsiinsä.  ”Älkää hyväksykö kustantajien roskapuheita. Luokaa oma malli. Tehän olette kaikkialla”, hän muistutti kansainvälistä yleisöään.

Myöskään poliitikkoja ei pidä uskoa. Troberg kehotti kirjastoväkeä menemään Brysseliin ja Washingtoniin lobbaamaan.  E-aineistot ja niiden saatavuus eivät ole enää kansallinen vaan kansainvälinen asia.

Tampereen kaupunginkirjaston johtaja Tuula Haavisto nappasi heti kiinni Torbergin puheenvuorosta. Haaviston mielestä vanhan tyyppisellä copyrightsysteemillä ei enää pitkälle pötkitä. IFLAn ja kirjastoalan toimijoiden pitää edelleen olla mukana neuvotteluissa niin kauan kuin sen kaltainen järjestelmä pyörii. Mutta pitää henkisesti valmistautua siihen, että uuden sukupolven intellektuellit maailmanlaajuisesti perustavat piraattipuolueita  ja hakevat  uutta mallia virtuaaliseen maailmaan. ”Sieltä ollaan tarjoamassa kirjastolle paikkaa, kirjastot koetaan laatutiedon avainpaikkoina. Tiedon rahastajien kelkkaan ei pidä lähteä, asioita on ajateltava kansalaisten tarpeiden kannalta”, pohti haavisto.

E-sisällöistä kuultiin mielenkiintoinen sessio, jossa esiintyi kovia nimiä ja esiteltiin myös suomalaisten kehittämä mobiilisovellus, esittelijöinä Heini Oikkonen ja Timo Tuominen Helsingin kaupunginkirjastosta.  Yhdysvaltalainen Columbus Metropolian Libraryn johtaja Patrick Losinski piti kiinnostavan esityksen, jossa hän kertoi mm.  e-sisältöhankkeista Kanadassa ja UK:ssa.  Ja Tanskan maalta kuuluu tietysti aina: nyt on esillä oli mm. TING-konsortio. Avoimen datan yhteisöön kuuluu jo 39 kuntaa 98:sta.

Libraries today and tomorrow: a force for chance in our transforming societies? President´s Theme SessionKs. esitys vaikka kirjastokaistalta: http://www.kirjastokaista.fi/2012/08/14/libraries_today_and_tomorrow_a_force_for_change_in_our_transforming_societies/

What does the e-library mean for the public library users:  Patrick Losinski http://conference.ifla.org/sites/default/files/files/papers/wlic2012/182-losinski-en.pdf

Danish Digital Library powered by TING, Rolf Hapel: http://conference.ifla.org/sites/default/files/files/papers/wlic2012/182-hapel-en.pdf

Kongressi verkossa: Haastatteluja, kuvia ja videoita Ifla Expressissä: http://express.ifla.org/. Kirjastokaistan tekemät live-lähetykset, mielenkiintoiset haastattelut ja konferenssidokumentti osoitteessa http://www.kirjastokaista.fi/kirjastoala/ifla-kirjastoala