Etusivu> Kirjastolehti > Mentori auttaa ammattilaista kehittymään

Mentori auttaa ammattilaista kehittymään

Seuraavan ohjelman haku on auki.

Miksi lähdit mukaan Kirjastoseuran mentorointiohjelmaan?

Anni Aalto (mentoroitava, eli aktori): Lähdin mukaan, koska alan kansainvälisyys kiinnostaa minua kovasti, mutta aiheesta ei ole saatavilla riittävästi tietoa. Olen pitkään haaveillut työstä kirjastossa ulkomailla.

Kirsti Tuominen (mentori): Pyrin mentoriksi, koska halusin nähdä, millaisia uusia tekijöitä alalla on. Tulevaisuuden tutkija Mika Aaltonen on todennut, että ihmisen osaaminen tulee siitä elämästä, mitä hän elää. Siksi on tärkeää kuulla ja oppia, miten nuoret kollegat ajattelevat ja hahmottavat maailmaa. Mitä olet oppinut ohjelman aikana? Aalto: Isoja ideoita voi toteuttaa, kun miettii ne pala kerrallaan. Kirsti Tuominen auttoi paljon tämän asian hahmottamisessa.

Tuominen: Tärkeä oivallus on se, että aktori on aktiivinen toimija. Siksi en enää puhu mentoroitavasta. Sain myös todeta, kuinka valmiita nuoret kirjastolaiset ovat lähtemään maailmalle. He ovat kielitaitoisia ja innokkaita.

Millainen on hyvä mentori?

Aalto: Hyvä mentori antaa aktorille tilaa omaan pohdintaan, neuvoo ja antaa uutta ajateltavaa, mutta ei ole päällepäsmäri.

Tuominen: Hyvä mentori kuuntelee ja parhaimmillaan osaa vastauksillaan laajentaa kuvaa aiheista. Millaista asennetta mielestäsi vaaditaan mentoroitavalta, eli aktorilta?

Aalto: On tärkeää miettiä omat tavoitteensa valmiiksi. Otteen pitää olla riittävän määrätietoinen, jotta tapaamiset mentorin kanssa eivät mene pelkäksi jutusteluksi. Vastapainoksi sopii kunnon ripaus avoimuutta ja uteliaisuutta uusia ideoita kohtaan.

Tuominen: Hyvä aktori kysyy rohkeasti kaikesta, mikä häntä kiinnostaa. Tarvittaessa hän myös haastaa mentorin käsityksiä ja kertoo miltä työ hänen näkökulmastaan näyttää. Olemme Kirjastoseurassa miettineet tulevien ohjelmien teemoiksi palvelumuotoilua, kansainvälisyyttä ja johtamista. Minkä nostaisit näistä tärkeimmäksi ja miksi?

Aalto: Lähdin ohjelmaan mukaan juuri kiinnostavan teeman vuoksi, joten kansainvälisyys on minulle henkilökohtaisesti ykkönen. Johtaminen on erityisesti uusille esimiehille hedelmällinen aihe. Työskentelin hiljattain puolitoista vuotta esimiehenä ja varsinkin alkuun kokenut esimies mentorina olisi ollut taivaan lahja.

Tuominen: Kaikki ovat tärkeitä aiheita. Silti oman taustani takia pidän johtamista kaikkein tärkeimpänä. Johtaminen on tehtävä, jossa ei tule valmiiksi.

Kenelle suosittelet mentorointiohjelmaa ja miksi?

Aalto: Olennaista ei ole missä vaiheessa uraansa tulee mukaan. Olennaista on se, että aihe on itseä kiinnostava ja sellainen, josta haluaa oppia lisää. Toki uran alkuvaiheessa oleville mentoroinnilla voi olla enemmän annettavaa myös verkostoitumisen puolesta.

Tuominen: Mitään työuran vaihetta ei mielestäni pidä kokonaan sulkea pois, jos joku haluaa oppia asioita osaavalta kollegalta. Aktoriksi kannattaa pyrkiä silloin, kun on halu ja tarve oppia ja kehittyä. Mitä hyötyä mentoroinnista on työnantajalle?

Aalto: Mentorointi antoi minulle uutta motivaatiota ja ideoita omaan työhöni ja kehitysideoita omalle työpaikalle vietäväksi. Kaikki nämä ovat tietenkin myös työnantajan etu.

Tuominen: Kun työnantajalla on tekijä, joka haluaa oppia alaan liittyviä asioita omaehtoisesti mentoroinnin avulla, en ymmärrä, mitä työnantajalla voisi olla sitä vastaan. Työnantaja saa hyvin pienellä panostuksella työyhteisöön tekijän, joka kysyen ja keskustellen on pohtinut alaan liittyviä asioita – siis tavalla, mikä on tehokkaampaa kuin lukemalla oppiminen. Innostunut ja kiinnostunut työntekijä on aina arvokas.