Etusivu> Kirjastolehti > Luistimia, kausikortteja ja elämäkertoja

Luistimia, kausikortteja ja elämäkertoja

Talviurheiluinto saattaa viedä jääkiekkokaukalolta kirjastoon ja toisinpäin.

Kalajoen pääkirjaston lähellä on jäähalli, ulkokaukalo sekä valaistu hiihtolatu. Seitsemän kilometrin päästä löytyy talviuintipaikka. Hiekkasärkkien toisella puolella sijaitsee samaan kaupunginkirjastoon kuuluva Himangan kirjasto, jonka läheisyydessä on hiihtourheilukeskus. Ja Hiekkasärkillä talviurheilumahdollisuuksia vasta onkin.

Kalajoen kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Joni Rahja kertoo, että harrastusmahdollisuudet näkyvät paikallisten kirjastojen valikoimassa.

Hankinta lajikirjallisuudessa painottuu niihin lajeihin, joita kaupungissamme on helppo harrastaa, esimerkiksi talvilajeista juuri hiihtoon ja kesälajeista golfiin.”

Liikuntapaikkoihin on muitakin konkreettisia yhteyksiä. Kirjastosta voi lainata talviuintipaikan avaimia ja kausikortteja paikallisen jääkiekkoseuran peleihin.

Helsinkiläisestä Jakomäen kirjastosta sen sijaan on perinteisesti haettu talviurheiluun tarvittavia välineitä, joita kaupungin liikuntapalvelut kirjastolle toimittavat.

”Talviurheiluvälineistä suosituimpia ovat olleet luistimet, mutta myös lumikenkiä, pulkkia ja liukureita on lainattu paljon”, kertoo kirjastonjohtaja Leena Sallas.

Hänen mukaansa myös läheisten liikuntapaikkojen ohjaajat neuvovat ihmisiä kirjaston lainavälineiden suuntaan.

”Jakomäessä käydään hienon ja suuren liikuntapaikka-alueen sekä suurten kauppojen takia myös muualta Pohjois-Helsingistä, ja uskon, että tätä kautta kirjastoomme löytävät myös muualta tulevat asiakkaat”, Sallas sanoo.

Urheilu saattaa siis liikuttaa ihmisiä kirjastoon kauempaakin.

Talviurheilu tuo ihmisiä kirjastoon myös siitä perinteisimmästä syystä eli lukemisen perässä. Kalajoen kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Rahja kertoo, että tämä koskee eritoten elämäkertoja. Vuoden 2020 lainatuimpia talviurheiluaiheisia teoksia heillä olivat elämäkerrat Mieto sekä Kiira – Ehjäksi särkynyt.

”Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna kaikista lainatuin aihepiirin teos kirjastoissamme on ollut Mika Myllylän Riisuttu mestari”, Rahja sanoo.