Etusivu> Kirjastolehti > Lahden lastenosaston kätköistä

Lahden lastenosaston kätköistä

Vanhemmat ovat valikoivia lainatessaan lapsilleen luettavaa.

Unohdetut helmet -sarjassa pyyhimme pölyt asiakkaiden unohtamista helmistä ja pohdimme, miksi nämä teokset ovat jääneet unholaan.

”Tämän hetken lainatuimpia lasten- ja nuortenkirjoja ovat Tatut ja Patut, Risto Räppääjät, Ella-kirjat sekä Mauri Kunnaksen kirjat”, kertoo Lahden lasten ja nuorten kirjastopalveluiden osastonjohtaja Tarja Rossi. Kestosuosikkeja puolestaan ovat esimerkiksi Tiinat, Viisikot sekä Miinat ja Manut.

Vastaava kirjastonhoitaja Marianne Honkala Ahtialan toimipisteestä kertoo, että monet kirjastoon lapsilleen kirjoja lainaamaan tulevat vanhemmat saattavat olla hyllyjen äärellä melko valikoivia. ”He selaavat kirjoja saadakseen ennakkokäsityksen siitä, mitä ovat lainaamassa – ja jättävät hyllyyn, jos kriteerit eivät täyty”, hän sanoo.

”Syitä hylkäämiseen on monia: tekstiä kirjassa on vanhemman mielestä liikaa tai liian vähän iltasaduksi, kuvitusta pidetään lapselle liian pelottavana tai jännittävänä, kirja ei visuaalisesti miellytä vanhempaa tai kirja on liian iso ei mahdu kannettavaksi kassiin”, Honkala luettelee. Hän arvelee, että esimerkiksi suhteellisen vähän lainattu Květan Pacovskán kuvakirja Yksi kaksi monta on saattanut olla vanhempien mielestä liian kokeellinen.

Eija Horto aikuisten osaston tietopalvelusta kertoo, että Lahdessa on jo muutaman vuoden ajan pyritty nostamaan varaston helmiä erityisiin hyllyihin paremmin asiakkaiden ulottuville. ”Varaston kätköistä -hyllyihin kirjaston henkilökunta esille sellaisia kirjoja, joita on saatavilla vain varastossa. Kirjoja voi lainata kotiin tai niihin voi tutustua kirjastossa”, hän sanoo.

Horton mukaan ”Varaston kätköistä” -hyllyt ovat olleet suosittuja ja kirjoja on lainattu paljon. Hyllyihin nostetaan pääasiassa aikuistenosaston tieto- ja kaunokirjallisuutta, mutta satunnaisesti myös lasten- ja nuortenkirjoja. Asiakkaat voivat esittää toivomuksia esille tuotavasta materiaalista toivomusvihkoon.

 
 

Lasten kuvakirja

Ikäsuositus 0 – 7-vuotialle

Květa Pacovská: Yksi, kaksi, monta. Alkuteos Eins, fünf, viele, suomentanut Rauna Sirola. Lasten keskus 2010.

Lainattu viimeksi 2011

Lainoja yhteensä 9

Kansainvälisesti arvostetun tšekkiläisen kuvittajan Květan Pacovskán tuotannon tunnistaa värikylläisistä ja geometrisesti sommitelluista kuvituksista. Kuvitukset ovat näennäisen naiiveja, mutta niissä näkyy useiden avantgarde-kuvataidesuuntausten vaikutus. Alle kouluikäisille lapsille suunnattu kuvakirja Yksi, kaksi, monta tuo lukijan silmien eteen ilmeikkäät numerohahmot, jotka muistuttavat milloin pelikaania ja milloin tonttua. Kurkistusluukut ja muut hauskat toiminnalliset yksityiskohdat muodostavat leikkiä jäljittelevän kokemuksen, joka tukee numeroiden 1 – 10 oppimista sekä lukukäsitteen ymmärtämistä. Kuvakirjaa voi suositella etenkin niille, jotka parhaillaan opettelevat numeroita.

 

Varhaisnuortenromaani

8-12-vuotialle

Markku Karpio: Mun isäni on avaruusmies, Tammi 2012.

Lainoja yhteensä 0

Mun isäni on avaruusmies on 12-vuotiaan pojan näkökulmasta kerrottulämmin saaristolaiskuvaus. Kaupunkilaispoika Aleksi pakkaa reppunsa ja lähtee joulukuuksi serkkunsa Jonnin luo ulkosaariston pienelle majakkasaarelle mukanaan Shurka-koira ja huoli kaupunkiin jäävän äidin pärjäämisestä.  Riitely äidin uuden miesystävän kanssa saa jäädä taakse, kun päähenkilö sopeutuu totunnaisesta poikkeavaan ympäristöön. Tarina rakentuu arkisten sattumusten ja pienen yhteisön rauhallisen elämänrytmin varaan. Kirja edustaa varhaisnuortenkirjallisuutta, jossa nuoruuden angstit saavat vielä odottaa. Varsinaisia tapahtumia on niukalti ja arkea leimaakin hivuttava odotus, jossa lapsuus tiivistyy ystävyyden hetkiin ja pieniin oivallisuuksiin.

 

Nuortenromaani

Ikäsuositus 10-15

Leena Laulajainen: Maria ja taikalyhty, Tammi 2011.

Lainattu viimeksi 2012

Lainoja yhteensä 1

Historiallinen nuortenromaani kertoo kirjailija Maria Jotunin lapsuus- ja nuoruusvuosista Minna Canthin vaikutuspiirin kuopiolaismiljöössä. Teos kuvaa Marian kasvua nuoreksi naiseksi muutoksia täynnä olevana aikakautena, jolloin nuoruuden haasteet peilautuivat uusiin aatteisiin, radikaaleihin kysymyksiin kuten naisten koulutukseen ja Suomen myrskyisään poliittiseen tilanteeseen Venäjän vallan alla autonomisessa suuriruhtinaskunnassa.

Nuortenkirjallisuuden genressä kirja erottuu myönteisesti kuvaamalla historiallisesta näkökulmasta nuoruuden teemoja, esimerkiksi murrosiän hämmennystä ja ensi-ihastuksen kokemista. Tässä maailmassa sukupuoliasioihin suhtautuminen eroaa nykykäsityksistä, mutta siitä huolimatta perusasiat pysyvät samoina.

Kirja uppoaa parhaiten murrosiän kynnyksellä oleviin ja teini-ikäisiin lukijoihin, mutta kiinnostaa varmasti taitavasti kirjoitetun historiallisen ajankuvansa ansiosta myös aikuisille.

 

Fantasia

Yli 11-vuotialle

Harri István Mäki: Kraatterin lapset, Avain 2011.

Lainattu viimeksi 2011

Lainoja yhteensä 1

Kraatterin lapset on teos, joka pakenee perinteisiä lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä aikuistenkirjallisuuden välille asetettuja raja-aitoja. Se on vertauskuvallisia merkityksiä hämähäkin verkon lailla kutova romaanimuotoinen fantasiasatu, jonka päähenkilöt ovat tanssikoulussa keskellä kaupunkia sijaitsevassa tehtaassa tai linnassa kraatterinpohjalla.

Jossain linnassa liikuskelevat varjo-olennot, Tohtori Q ja Poppakuoriainen.  Linnan ulkopuolella elävät rutiiniensa keskellä mitättömät olennot – aikuiset, jotka saavat kuitenkin pysytellä poissa tanssikouluelämän pyörteistä. Päähenkilö Varjo solmii ystävyyksiä ja pääse samalla vähitellen selville linnan salaisuuksista. Hän oppii, että tärkeintä on tanssia ja sitä kautta olla tosi itselleen. Tämä monitahoinen kirja sopii etenkin fantasian ystäville – aikuisille tai lapsille.