Etusivu> Kirjastolehti > Kirjasto soi suorassa lähetyksessä

Kirjasto soi suorassa lähetyksessä

Musiikkikirjaston muutoksen takia kirjasto laajenee uusille alueille. Uusi aluevaltaus on radio.

”Olen mokannut kaiken mahdollisen. Olen esimerkiksi katkaissut koko lähetyksen ja lähtenyt kotiin”, sanoo Laura Aaltonen ja nauraa. Hän kertoo asiasta siksi, että haluaa välittää viestin: mokailu on sallittua. Myös suorassa lähetyksessä.

Helsingin Myyrmäessä sijaitsevalla Roll FM:n studiolla on jopa kuultu sanottavan, että jos ei mokaa lähetyksen aikana vähintään kerran, saa potkut, kertoo Jukka Halttunen vitsaillen. Halttunen toimittaa Laura Aaltosen kanssa kanavalle radio-ohjelmaa nimeltä Kirjasto soikoon!

Idea kirjastoon liittyvästä radio-ohjelmasta muhi molempien päässä erikseen. Laura Aaltosen ajatus syntyi siitä, että hän kävi Roll FM:ssä toisessa ohjelmassa vieraana.

”Ajattelin, että hei, tällaista kirjastossa voitaisiin tehdä.”

Jukka Halttunen puolestaan on työskennellyt Helsingin kaupunginkirjaston musiikkikirjastoissa koko 2000-luvun ja nähnyt suuren murroksen. Sinä aikana musiikkikirjasto muuttui yhä enemmän äänilevyjen tarjoajasta erilaisten musiikkitapahtumien ja elämysten tarjoajaksi. Musiikkiaineiston vähentyessä kirjastossa mietittiin, miten tyhjiö saataisiin täytettyä. Yksi idea oli laajentaa musiikkikirjaston työtä radion puolelle.

Vuoden 2021 kesällä kaksikko kohtasi ja teki ensimmäisen yhteisen kirjastoaiheisen radio-ohjelmansa. Aiheena olivat jalkapallolaulut. Tuolloin studiossa oli kolmantena kirjastoammattilaisena Lassi Kokkonen. Homma toimi heti, ja seuraavana syksynä tehtiin jo useampi tunnin mittainen lähetys.

Sopiva tapa tehdä kirjastoradiota syntyi helposti. Ohjelman taustalla ovat kaksikko Aaltonen ja Halttunen. Heidän lisäkseen studiossa on usein kolmas henkilö, joka voi halutessaan tehdä vaikka soolona koko lähetyksen. Joskus vieras haluaa tehdä lähetyksen mieluummin kolmestaan keskustellen. Ideana on, että vieras tuo musiikiksi omia suosikkejaan tai ohjelman teemaan sopivia kappaleita.

Sellainen rajaus kuitenkin on, että musiikin pitäisi löytyä Helmetin valikoimasta.

”Teemme samalla Helmetin kokoelmaa näkyväksi. Sitä ajatusta, että tämä on sinun kokoelmasi”, Jukka Halttunen sanoo.

Puhuminen jännittää

Kirjasto soikoon! -ohjelman vieraaksi tulee tyypillisesti Helsingin kaupungin kirjastotyöntekijä. Heitä on ollut ohjelmassa kymmenkunta, ja kaikki ovat saaneet tulla tekemään ohjelmaa työajalla.

Lisäksi vieraana on ollut muusikoita ja musiikkiaiheisten kirjojen kirjoittajia ja muita kirjastojen työhön liittyviä ihmisiä. Kanavan vahvuus on epäkaupallisuus. Musiikki on usein sellaista, joka ei juuri sillä hetkellä pyöri kaupallisten radioiden soittolistalla.

Laura Aaltosen mukaan monet kirjastoammattilaiset sanovat ennen lähetystä, että heitä jännittää tulla puhumaan radioon. Ohjelman aikana he huomaavat, että juttu luistaa ja ohjelman tekeminen on kivaa. Kokemus on yleensä niin mukava, että halutaan tulla toistekin.

Radio-ohjelman tekeminen on uusi kirjastoammattilaisuuteen liittyvä aluevaltaus, Jukka Halttunen muistuttaa. Tietenkään ihan kaikille tällainen esillä oleminen ei sovi, eikä tarvitsekaan.

Yksi suosituimpia ohjelmia oli musiikkitoimittaja Pekka Laineen ja Tommi E. Virtasen Suomalaiset sähkökitaristit -kirjan teemasta tehty jakso, jossa kirjan tekijät olivat vieraana. Kaikki jaksot tulevat suoran lähetyksen jälkeen ladattavaksi Helmetin sivuille. Jukka Halttunen kutsuu niitä kirjaston virtuaalitapahtumiksi. Jaksoilla voi olla kymmeniä kuuntelijoita, ja se on tapahtumalle jo hyvä määrä osallistujia.

Innostus musiikkiin

Laura Aaltonen kertoo, että hänelle kulttuurin saralla tärkeintä ovat kirjat ja leffat, mutta musiikki tulee hyvänä kakkosena. Jukka Halttusen listan kärjessä ovat musiikki ja lukeminen. Hän myös soittaa itse. Intohimo välittyy myös lähetyksissä.

”Tykkään esiintyä ja pääsen tuomaan sitä puolta esiin ohjelmassa. Pääsen esittelemään kirjaston aineistoa. Ja tämä on niin erilaista kuin mikään, mitä olen aiemmin työurallani tehnyt, ja silti se on osa kirjastotyötä”, Laura Aaltonen sanoo.

Tekijöille on tärkeää, että Roll FM:n tekeminen on vapaaehtoistoimintaa. Se sai alkunsa Ari Rajalan makuuhuoneessa.

”Ei löytynyt radiokanavaa, josta olisin tykännyt. Liikaa soittolistakanavia. Päätin, että perustan itse”, Rajala sanoo.

Toiminta kasvoi, ja radio muutti makuuhuoneesta Tikkurilan kautta Puistokulmaan ja sieltä Myyrmäkeen.

Lähetystä voi kuunnella nettiradiosta ympäri vuoden ja pääkaupunkiseudulla radiosta lähetyskausina. Nettiradion avauksia on kuukaudessa noin 70 000.

Kanavaa rahoitetaan pääasiassa mainosrahalla. Kukaan ei saa palkkaa, vaan kyse on vapaaehtoisesta kulttuurityöstä.

Ohjelmaa tehdään noin puolet vuodesta aina kaksi kuukautta kerrallaan, jota seuraa parin kuukauden tauko.

Esimerkiksi 9. lokakuuta haastatellaan taiteilija Dario Cabelloa, jonka näyttely on Pasilan kirjastossa. 16. lokakuuta ohjelmassa perehdytään Helmet-musiikkivaraston aarteisiin.

Tulevaisuuden haaveena Laura Aaltosella on tehdä suoraa radiolähetystä suorana jostakin tapahtumasta.

”Tilanteen arvaamattomuus kiinnostaa. Se, että mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa.”

Fakta

Kirjasto soikoon!

Ohjelmasta vastaa: Helsingin kaupunginkirjasto

Kolme lähetyskautta: Syksyllä, talvella ja keväällä.

Ohjelmia vuodessa: Noin 8 per kausi, eli yhteensä noin 24 vuodessa.

Kuuntele netissä: rollfm.fi

 

Kuuntele radiosta:  Pääkaupunkiseudulla 97.1.