Etusivu> Kirjastolehti > Hyötypelien TOP 5

Hyötypelien TOP 5

Esittelyssä viisi kehittävää mutta hauskaa peliä, joista ei vanhempien tarvitse olla huolissaan. Päinvastoin: suosittelemme seuraavia pelejä vaikka perheen yhteisiin hetkiin.

Kitaravirtuoosiksi pelaamalla

Ovelin: http://ovelin.com/wildchords/

 

WildChords opettaa kitaravirtuoosiksi. Pelaajan on lumottava soitollaan eläintarhasta karanneet eläimet ja pelastettava Ovelinin kaupunki niiden tihutöiltä. Pelissä soitetaan oikealla kitaralla ja saadaan välitön, kannustava palaute niin onnistumisista kuin epäonnistumisistakin. WildChords sopii kaikille ikään katsomatta, sillä pelaaja aloittaa alkeista ja kehittää taitojaan askel askeleelta.

 

Luvut ja kirjaimet haltuun

BeiZ: http://www.lolapanda.com

LolaPanda-pelit ovat perinteisiä opettelupelejä, jotka käyvät esimerkiksi matematiikan tukiopetukseksi. Peleissä opetellaan matematiikkaa ja lukemista sekä loogista ajattelua. Kokeilemalla on mahdollisuus päästä sisälle lukujen ja kirjainten maailmaan.

 

Mielikuvitus rajana

Mojang: https://minecraft.net

Minecraftissa luodaan erilaisia rakennuksia ilman rajoitteita. Minecraft kehittää kärsivällisyyttä, mielikuvitusta ja kykyä hahmottaa kolmiulotteista tilaa. Lopussa pelaaja näkee miten omat rakennelmat toimivat maailmassa. Peli sopii hieman kokeneemmalle pelaavalle.

 

Ryhdy kunnanjohtajaksi

Kuntaliitto: http://www.virtuaalikunta.net/fi/pelit/Sivut/default.aspx

Virtuaalikunta Lykkylä tutustuttaa kunnalliseen päätöksentekoon ja siihen, miten julkisia varoja käytetään. Lykkylässä myös yritetään kalastella kuntalaisten suosiota ja kikkaillaan verotasolla. Pelaaja saa itse valita kunnan ja kunnanjohtajan. Lykkylän maailma sopii 10-vuotiaasta ylöspäin.

 

Sukellus pakolaisen maailmaan

YK:n Pakolaisjärjestö UNHCR: http://www.kovatkertoimet.org/

Miltä pakolaisesta tuntuu? Kovat kertoimet –pelissä voi testata selviytyisikö itse pakolaisen tavoin maanpaosta, ja miten kohtaisi tavallisten ihmisten ennakkoluulot. Peli tutustuttaa ihmisoikeuksiin, mukana on videoita pakolaisten omista kertomuksista. Väkivaltatehosteiden vuoksi peliä voi suositella 10-vuotiaasta ylöspäin.

 

Peli-infoa antoivat pelitutkija Sonja Ängeslevä ja asiantuntija Mauri Laakso.

 

 Miksi antaisin lapseni pelata?

 

  • Pelit opettavat noudattamaan sääntöjä.
  • Pelit tarjoavat turvallisen ympäristön kokeilla ja epäonnistua.
  • Toimintapelien pelaaminen edistää päätöksentekokykyä, visuaalista hahmottamista, tiedonhakua ja ennakoimista.
  • Pelit opettavat kertomaan ja luomaan uusia tarinoita.
  • Pelaaminen tutustuttaa lapseen tietokoneeseen.

 

 Kasvattajan rooli pelaamisessa?

 

  • Pelaa ja eläydy yhdessä lapsen kanssa.
  • Ohjeista, mutta älä aseta liian tiukkoja aikarajoja pelaamiselle. Pelit ovat yhteisöllistä ja sosiaalista tekemistä, joissa aika on sidottu suoritettaviin tehtäviin.
  • Keskustele peleistä lapsen kanssa samalla tavalla kuin tv-ohjelmista.
  • Tarkista ikärajat: web-pelattavat pelit ovat pääsääntöisesti k-13, kännykkäpelit ikärajattomia ja konsolipelien pakkauksista löytyy ikärajamerkintä.