Kirjasto on tuotava arjen kiireiden ja kurahousujen keskelle, kirjoittaa Vantaan erikoiskirjastonhoitaja Pauliina Eriksson.
Kuvitteellinen arki-ilta ihan tavallisessa perheessä. Vanhempien mielessä pyörii työ- ja päiväkotipäivän jälkeinen to do -lista. Töitäkin pitäisi ehtiä tehdä vielä vähän. Hetken hengähdystauko sohvalla ennen iltatoimia saa ajatuksen yhteisestä lukuhetkestä häivähtämään alitajunnassa. Pian se kuitenkin katoaa. Missä välissä sitä muka ehtisi käydä kirjastossa hakemassa luettavaa.
Minä väitän, että mikäli haluamme saada lapsiperheet lukemaan, meidän on tehtävä se heille niin helpoksi kuin mahdollista. On tuotava kirjasto kotiin arjen kiireiden ja kurahousujen keskelle. Ripoteltava kirjoja kaikille mahdollisille pinnoille, joilla ne ovat helposti saatavilla ja houkuttelevat tarttumaan itseensä. Tehtävä kirjoista ja lukemisesta yhtä arkista ja itsestään selvää kuin iltapala tai hampaiden peseminen. Voiko se onnistua?
Vantaan kaupunginkirjastossa aloitettiin vuosi sitten kokeilu, jossa perheille tarjottiin heidän toiveidensa mukaan valmiiksi koottuja kirjapaketteja. Tavoitteena oli madaltaa kynnystä kirjaston käyttöön, auttaa perheitä tuomaan lukeminen osaksi kiireistä arkea ja tietysti palvella kaupungin lapsiperheitä paremmin. Kirjastoissa on jo kauan koottu aineistopaketteja päiväkodeille ja varattu pulpettikirjoja koululuokille. Nyt oli perheiden vuoro saada palvelua entistä joustavammin.
Kirjapaketteja pilotoitiin aluksi kahdessa kirjastossa. Lanseerauspäivää seuraavana aamuna palvelusta vastuussa olevan työntekijän sähköpostissa odotti useita tilauksia, ja kokeilusta saatu palaute on ollut ainoastaan positiivista ja kiittävää. Eräskin asiakas kysyi miksi ihmeessä tätä ei ole keksitty aiemmin. Onnistuneen kokeilun perusteella palvelua on nyt laajennettu ja tänä vuonna se on saatavilla kaikista Vantaan kirjastoista sekä kirjastoautosta.
Lähdimme liikkeelle siitä, että palvelun tulisi olla vanhemmille mahdollisimman vaivaton. Valmiiksi luodussa nettilomakkeessa tilaaja saa valita millaisia kirjoja toivoo ja mistä aiheista on kiinnostunut. Hän voi halutessaan kertoa myös mitä perheessä on aiemmin luettu ja mistä pidetty, sillä mikä sopii yhdelle ei sovi kaikille. Samaa tilauslomaketta voidaan myös räätälöidä eri kirjastojen tarjoamien palveluiden tarpeisiin ja sinne onkin jo lisätty mahdollisuus tilata tietokirjallisuutta lapsiperhettä koskettavista aiheista.
Kun myös noutokirjasto on valittu, ei muuta kun tilaus matkaan ja kirjaston henkilökunta töihin. Valmis kirjapaketti on näppärä noutaa esimerkiksi työmatkan varrelta ja sen haku onnistuu myös kirjastojen mahdollisina omatoimiaikoina ja älyhyllyjä hyödyntäen. Henkilökunnan apua ei siis kokoamisvaiheen jälkeen välttämättä enää tarvita. Tätä joustoa on asiakkaiden taholta erityisesti kiitetty.
Lapsiperheet haluavat lukea yhdessä. Vanhemmat ovat hyvin tietoisia lukemisen positiivisista vaikutuksista ja merkityksestä niin empatiataitojen kuin vaikkapa aivojen kehitykselle. Myös yhteiskunta haluaa saada perheet lukemaan ja aiheesta ilmestyy säännöllisesti uusia tutkimuksia. Meillä on kansallinen lukutaitostrategia ja neuvoloissa toteutettava Lukulahja lapselle -ohjelma. Lukemisen edistämiseen siis panostetaan valtavasti. Samaan aikaan arkemme on kuitenkin entistä kuormittavampaa ja vähäisestä vapaa-ajasta kamppailee monta toimijaa kotitöistä harrastuksiin ja digitaalisiin sovelluksiin. On valittava mitä ehtii ja mihin kykenee. Me kirjastossa voimme omalta osaltamme tulla tässä perheitä vastaan.
Sillä kenellä olisi parempi asiantuntemus lukemiseen kuin kirjastolaisilla. Media nostaa kyllä satunnaisesti lastenkirjoja esille ja näistä vinkeistä voi aiheesta kiinnostunut vanhempi löytää lapsilleen luettavaa. Me kirjastojen työntekijät sen sijaan olemme hemmoteltuja. Vietämme päivämme lukemattomien kirjojen ympäröimänä ja tiedämme parhaat uutuudet ja vanhat klassikot erilaisiin elämäntilanteisiin, oli kyseessä sitten tutista luopuminen tai tunnetaitojen kehitys. Sillä mediassa esiteltyjen hittikirjojen takana on valtava määrä laadukasta lastenkirjallisuutta, jonka löytämiseen asiakas tarvitsee apuamme. Meillä on pääsy aineistoon, tieto ja osaaminen. Toivottavasti myös kyky jakaa sitä.
Samalla meidän tulee hylätä ajatus siitä, että kirjastokäynti on se oikea tapa hankkia luettavaa. Perheille suunnattujen kirjapakettien tarkoituksena ja tavoitteena ei pidä olla kirjastoon tuleminen. Se voi hyvin olla kynnyksen takana, samoin kuin henkilökunnan ”vaivaaminen”.
Toinen yllättävän tiukassa istuva ajatus on, että vanhemmuuteensa vakavasti suhtautuvat kunnon kansalaiset kyllä hoitavat tämän lukuhommankin maaliin. Tällaiset yhtäläisyysmerkit eivät pidä paikkaansa, vaikka olisikin sattunut saamaan sosioekonomisesti hyvät kortit ja voisi periaatteessa helposti piipahtaa asuinalueensa lähikirjastossa kirjoja hakemassa. Aina ei jaksa, ehdi tai halua eikä syy kuulu meille. Perhepaketit ovatkin ennen muuta askel asiakasta kohti ja kirjaston tapa pysyä muuttuneessa yhteiskunnassa myös tältä osin mukana.
Olen itse eniten huolissani lukutottumusten eriytymisestä. Perheet, joissa vanhemmat ovat tottuneita kirjaston käyttäjiä, jatkavat tapaa luonnollisena yhdessä lastensa kanssa. Toisille konsepti on vieraampi. Vantaa on tunnetusti Suomen monikulttuurisin kaupunki ja erilaisia perheitä erilaisine tarpeineen asuu kaupungissa paljon. Ja juuri siksi valmiit kirjapaketit tarjoavat hedelmällisen maaperän ja mahdollisuudet vaikka mihin perheiden lukemisen edistämiseksi.
Samalla meillä on käsissämme iso haaste. Tällä hetkellä kokoamme kirjapaketteja pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen neljällä virallisella kielellä, eli suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi, mutta samalla tavoittamatta jää suuri joukko kohderyhmää. Palvelua lähdetäänkin seuraavaksi kehittämään niin, että tavoitettaisiin monikulttuuriset ja -kieliset perheet mahdollisimman kattavasti ja mietitään, miten palvelu räätälöitäisiin juuri heille sopivaksi. Mahdollisuudet ovat rajattomat.
Minä haluan vanhempien ajattelevan, ettei koko perheen lukeminen ole koskaan ollut näin helppoa. Siitä se lähtee.
Kirjoittaja on erikoiskirjastonhoitaja vastuualueenaan Vantaan kaupunginkirjaston palvelut lapsiperheille.