Viime numerossa 1/12 Katariina Saarinen heitti kapulan Marjo Perälälle ja pyytää Marjoa vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:
1. Mikä voisi tulevaisuudessa olla kirjaston keskeisin voimavara?
2. Mitkä ovat digitalisoitumisen suurimpia etuja?
3. Millä tavoin kirjasto voi luoda yhteisöllisyyttä?
Marjo Perälä vastaa:
1. Kirjaston keskeisin voimavara on yhteisö ja ympäristö, jossa kirjasto toimii. Kirjaston tulisi olla sen peili ja ajatushautomo, joka tarjoaa virikkeet ja ärsykkeet ideointiin. En ole päättänyt, millaiseen kehityspolkuun uskon kirjastojen tulevaisuuden suhteen, uskonko kokoelmakontekstista irrottautumiseen saati sitten kirjaston tulevaisuuteen kokoelmien säilytyspaikkana. Todennäköisesti totuus on tarua tylsempää, ja mehän siitä oikeasti olemme vastuussa. Yleisten kirjastojen kannalta kiehtovaa olisi säilyttää vahva yhteys tarinallisuuteen ja viedä sitä uudelle tasolle kirjaston leiman alla – mitä se sitten tuleekaan tarkoittamaan. Tarinoiden moniaistillinen kokemispaikka. Luomispaikka.
2. Todellinen intertekstuaalisuus on mielestäni digitalisoitumisen suurimpia etuja. Tarinan voi kokea syvemmin ja jopa intuitiivisemmin kuin analogisella aikakaudella. Kun fyysinen teos ei ole tarinan tai tekstin lopullinen olomuoto, on varsinainen sisältö vapaa uusien yhteyksien ja siten rikkaampien, moniaistillisien kokemusten luomiseen ajasta ja fyysisestä paikasta riippumatta.
3. Kirjasto voi luoda yhteisöllisyyttä tarjoamalla tilaa aktiivisesti monipuolisiin kohtaamisiin. Pienillä paikkakunnilla kirjasto voi hyvinkin olla ainoa paikka jossa yhteisöllisyyttä voi tuottaa ja asioihin osallistua. Kirjastoissa saatetaan pitää tärkeitä, koko yhteisöön vaikuttavia kokouksia tai se voi olla kylän ainoa paikka koota kaveriporukka lautapelien äärelle. Siihen asemaan pitäisikin pyrkiä. Luontevaksi alustaksi yhteisön erilaisiin kohtaamisiin. Se on pienillä paikkakunnilla sijaitsevien kirjastojen luontainen etu.
Ja kapula kiertoon!
Ojennan kapulan seuraavaksi kollegalleni Laura Verroselle. Lauran haluan haastaa pohtimaan, minkä asian kirjastosta/kirjastoinstituutiosta hän ottaisi mukaan Maan siirtokuntaan Kuussa jos saisi valita yhden ja miksi. Lisäksi haluan tietää, minkä asian kirjastosta/kirjastoinstituutiosta hän hautaisi ikijäähän. Entä mistä tunnistaa hyvän kirjastolaisen?