Kun kirjan kannessa lukee: ”Uskomattoman hauska kirja”, iskee epäilys: näinköhän on. Muutaman ensimmäisen sivun aikana epäilys vain vahvistui, mutta pikkuhiljaa alkoivat nauruhermot löytyä. Lopussa nauroin jo ääneen niin, että lapsi heräsi uniltaan.
Kirjan päähenkilö Göran Borg on eronnut, keski-ikäinen, kaljuuntuva ja katkeroitunut mies. Göranilla ei ole mitään kunnianhimoja työnsä suhteen ja hän käyttääkin kaiken työaikansa netissä surffailuun. Potkuthan siitä tulee. Näyttäisi siltä, että Göranilla ei ole enää mitään odotettavaa elämältä. Kunnes kaveri houkuttelee vastentahtoisen ja kaavoihinsa kangistuneen Göranin pois mukavuusalueelta, chartermatkalle Intiaan.
Hillittömän turistiripulin jälkeen elämän suunta muuttuu. Göran tapaa mainion, lupsakkaan ja onnellisen Yogin, joka vie hänet kotiinsa New Delhiin ankaran äitinsä vieraaksi. Pian hän tapaa myös kauniin Preetin ja rakastuu tähän korviaan myöten. Se, että Preeti on naimissa rikkaan ja vaikutusvaltaisen miehen kanssa, ei jarruta ennen niin varovaista Görania.
Juonenkuvio ei kuulosta hääviltä, mutta kirja vie lukijansa mukanaan ja antaa kunnon nauruterapiaa. Yogi on sekä koominen että tavattoman viisas mies, ja hänen repliikkinsä ovatkin kirjan parasta antia.
Pieni maistiainen: Kun Göran hermostuu Yogin tööttäilyyn ruuhkassa, käydään seuraava keskustelu:
”Onko sinun pakko tuutata?” kysyin ärtyneenä.
”Miksi en tuuttaisi?”
”Siksi, että se ei auta tippaakaan, kun on juuttunut jonoon. Eihän kukaan pysty siirtymään.”
”Ei niin, ei juuri tällä nimenomaisella sekunnilla. Mutta heti kun valo vaihtuu vihreäksi, voi alkaa tapahtua kaikenlaista, ja silloin on hyvä, että olemme jo alkaneet tuuttailla toisillemme, sillä se on verraton tapa tietää, missä kukin on.”
”Tuo kuulostaa niin typerältä, että en aio edes kommentoida.”
”Ei saa olla vihaisella tuulella, herra Gora. Täällä Intiassa me olemme iloisia hienoista torvistamme ja yhtä iloisia siitä, että muut tuuttaavat takaisin.”
Kirjan luettuani en ole enää ärsyyntynyt kuullessani auton tööttäävän. Päinvastoin, alkaa naurattaa. Toisin sanoen, samalla kun Yogin verraton filosofia alkaa vaikuttaa Göraniin, myös lukija saa positiivisia vaikutteita. Suosittelen kaikille tätä lääkkeeksi mustaan marraskuuhun.
Mikael Bergstrand (suomennos: Sanna Manninen): Delhin kauneimmat kädet, Bazar (2012) 390 sivua.