Etusivu> Kirjastolehti > Tarinan taitaja

Tarinan taitaja

Kirjastoammatit-sarja, osa 10: Tarinankertoja.

Sarjassa esitellään erilaisia kirjastoammatteja. Aiemmin ilmestyneet löydät täältä.

 

Olemme Hangon kirjaston elämyshuoneen oven suulla. ”Shhh.. Tänne mennään hiljaisuuden kautta”, värikkääseen tunikaan pukeutunut nainen kuiskaa ja herättää heti odottavan tunnelman lapsiryhmässä. Hän jakaa kaikille kauniit, sileät kivet, jotka kädessä hipsitään hiljaa pimeään huoneeseen. Lapset istuvat penkeille ja katsovat silmät tarkkana, kun nainen ottaa koristeellisesta lasihyllystä pullon, jossa on sisällä salaperäistä, kimmeltävää ainetta. ”Tämä on ikuisten tarinoiden pullo, täältä otan nyt tarinan sydämeeni ja se purkautuu sieltä suun kautta teille.”

Näin moneen kertaan palkittu tarinankertoja on taas onnistunut luomaan tilaan maagisen ilmapiirin. Tarina voi alkaa.

 

 

On tarjottava laatua

Hankolainen Agneta Möller-Salmela työskentelee täysipäiväisesti lukuinnon herättäjänä ja tarinankertojana. Maanantaista keskiviikkoon hän pitää elämystuntejaan Hangon kirjastossa. Torstaista perjantaihin hän kiertää ympäri Suomea luennoimassa ja kouluttamassa.

Hangon kirjaston elämyshuoneessa vierailee vuosittain satoja koululaisryhmiä. Möller-Salmela sisustaa elämyshuoneensa joka vuosi jonkin teeman mukaisesti. Hän hyödyntää elämystunneillaan erilaisia esineitä, esimerkiksi hiljaisuuskiviä sekä tunne- tai konkretisoimispulloja, joilla on oma roolinsa osana esitystä. Miljöön tarkoitus on tukea tarinoita ja auttaa kuulijoita uppoutumaan helpommin tarinoihin.

”Elämyshuone tarjoaa elämyksiä korville, silmille, sydämelle ja koko keholle. Kerron tarinoita, luen ääneen, laulan tai otan käsittelyyn jonkin eettisen teeman. Lisäksi on taskulampputarinoita pimeässä huoneessa, hierontatarinoita, taputusrytmejä ja kirjakeskusteluja”, Möller-Salmela kuvailee elämystuntiensa kulkua.

Möller-Salmela kutsuu kirjaston ja koulujen välillä käynnistämäänsä yhteistyötä Hangon malliksi. Hän pitää tärkeänä, että kirjastot tarjoavat kouluille tasokasta ohjelmaa.

”En halua käyttää ollenkaan nimitystä satutunti. Se antaa minulle huonoja viboja jostakin huonosti valmistellusta, ei-toimivasta tapahtumasta.”

Sen sijaan Möller-Salmela puhuu elämystunneista, jotka alkavat aina tarinalla. Hän korostaa, että tarinan kertominen on huolellisesti suunniteltu, harjoiteltu ja valmisteltu tapahtuma.

Möller-Salmela suhtautuu työhönsä suurella intohimolla. Etsiessään sopivaa tarinaa, Möller-Salmela lukee, lukee ja lukee, kunnes jokin kolahtaa ja menee sydämeen.

”Sitten kun se menee sydämeen, alan purkaa sitä tarinaa: kuorin kerros kerrokselta, kunnes siinä ovat jäljellä ne merkityksellisimmät osiot. Sitten alan taas kasvattaa sille kuorta, teen siitä omannäköisen ja omaan suuhun sopivan.”

 

Portti lukemiseen

Möller-Salmela kertoo tarinoita kaikkialla, minne hänet kutsutaan. Hän haluaa tietää aina etukäteen, minkälainen miljöö on ja keitä ovat kuulijat. ”Kun saavun paikalle, päätän kuitenkin vasta viime hetkellä, mitkä tarinat kerron. Se on jotenkin tunneasia, kun näen kuulijakunnan ja huomaan ryhmän fiiliksen sinä päivänä.”

Möller-Salmelasta tuli tarinankertoja, kun hän ihastui tunteeseen, että voi saada lapset ja myös aikuiset kuuntelemaan.

”Tarinankertojan täytyy haluta kertoa ja koskettaa ihmisiä tarinoillaan. Hän siirtää kuulijansa tarinan avulla toiseen paikkaan ja aikaan. ”

Möller-Salmela kutsuu elämyshuonettaan tarinoiden pyhätöksi. Hän on pohjimmiltaan kirjastoihminen, jonka työn tarkoitus on saada ihmiset lukeminen.

”Suullinen kerronta on minun ohjelmissani portti lukemiseen”.

 

CURRICULUM VITAE

Agneta ”Netta” Möller-Salmela

Syntynyt 11.07.1960 Hangossa

Kirjastovirkailija, Hangon kirjasto

Asuinpaikka Hanko

Työskentelykielinä ruotsi ja suomi

Projekteja ja palkintoja:

Lukuinto-projektin hallituksen jäsen

BTJ:n Nuutti-palkinto 2006

Svenska kulturfonden -säätiön työskentelyapuraha 2012

Positiivisin hankolainen 2013

Hangon kaupungin kulttuuripalkinto 2013

Svenska kulturfonden -säätiön palkinto 2014

Lukuinto-lähettiläs 2014-2015

Kalevala Korun kulttuurisäätiön tunnustuspalkinto (arvo 10 000 euroa) 2015

Aapiskukko-palkinto 2015


Tyypillinen työpäivä Hangon kirjastossa

Klo 8.00 Elämyshuoneen valmistelu ja tuulettaminen, rekvisiitan esille ottaminen ja tarkistaminen sekä päivän ensimmäisen ryhmän vastaanottaminen.

Klo 8.15 Ryhmän vieminen elämyshuoneeseen hiljaisuuden kautta.

Klo 9.30 Ryhmän vieminen kirjastoon ja lainattavien kirjojen löytämisessä auttaminen.

Klo 10.00 Seuraava ryhmä.

Klo 11.15 Nopea lounas.

Klo 11.30 Seuraava ryhmä.

Klo 14.00 Seuraava ryhmä.

Klo 15.15 Elämyshuone kuntoon seuraavaa päivää varten. Tarkka kuvaus vihkoon, mitä kunkin ryhmän kanssa on päivän aikana tehty. Tämän avulla on tiedossa, mikä on juuri sen ryhmän ohjelma seuraavalla kerralla kuukauden kuluttua.

 

Työpäivä matkatessa toiselle paikkakunnalle

Klo 5.30 bussi Hangosta.

Päivän aikana tunnin pituisia ohjelmia noin kuudelle luokalle.

Myöhäisiltapäivällä idealuento opettajille.

Illalla usein vielä vanhempainilta, samassa koulussa tai päiväkodissa.

Klo 22.50 Kotiin viimeisellä junalla tai yöpyminen toisella paikkakunnalla.