Kirjastot itsessään ovat ympäristöteko: niiden koko toiminta perustuu kierrätykseen. Moni kirjasto myös on rakennettu mahdollisimman energiatehokkaasti.
OLIN viime joulukuussa Helsingin Kaapelitehtaan joulumessuilla jakamassa Kirjastolehden näytenumeroita, kun luokseni tuli vanhempi tyylikäs herrasmies. Hän halusi tulla kiittämään kirjastoja, jotka ovat olleet hänelle tärkeitä koko elämänsä ajan.
MIEHEN vaimo oli nukkunut pois pari vuotta aiemmin pitkän sairauden uuvuttamana. Viimeiset vuodet vaimon elämä oli rajoittunut sisätiloihin, mutta hän sai iloa mustarastaasta, joka lauloi heidän pihallaan. Mies ja tytär muistivat tämän, kun tuli aika miettiä hautajaismusiikkia. Vaimo oli aina pitänyt urkumusiikkia liian mahtipontisena ja niinpä mies oli mennyt kirjastoon ja kysynyt, löytyisiköhän sieltä mustarastaan laulua. Löytyihän sieltä, ja niin mustarastaan laulu kaikui kirkossa saatellen vaimon viimeiselle matkalleen.
TÄMÄ tarina tuli mieleen, kun teimme tätä ympäristö ja luonto -teemanumeroa. Luonto ja ympäristö liittyvät kirjastoon monin tavoin, ei vain lainattavina aineistoina.
KIRJASTOT itsessään ovat ympäristöteko: niiden koko toiminta perustuu kierrätykseen. Moni kirjasto myös on rakennettu mahdollisimman energiatehokkaasti ja esimerkiksi Oulun ja Vantaan kirjastoissa on todella panostettu ekologisiin ratkaisuihin. Tuoreessa numerossa on Seinäjoen ja Turun palkitut kirjastorakennukset suunnitelleen arkkitehti Asmo Jaaksin haastattelu. Jaaksin mielestä paras ympäristöteko on tehdä sellaista, joka kestää aikaa. Toisin sanoen tilojen pitää olla paitsi kestävät myös helposti muunneltavissa.
LUONTOTOIMITTAJA, karhukirjailija Kimmo Ohtonen kertoo samassa numerossa siitä, miten Karhu – Voimaeläin -kirja syntyi. Ohtonen on käyttänyt kirjastoa koko ikänsä luontotietämyksensä kartoittamiseen mutta myös työskennellyt kirjastossa opiskeluaikanaan. Nykyään hän käyttää kirjastoa toisena työhuoneenaan ja pakenee sinne etätöihin Yleisradion avokonttorista. Voi lukea jutun tästä.
HÄMEENLINNASSA on tänä vuonna vietetty Luonto & vesi -teemavuotta ja se on näkynyt myös pääkirjaston tapahtumissa. Kirjasto oli muun muassa jakanut halukkaille vanhat kortistolaatikkonsa, joista osa on kuulemma tuunattu linnunpöntöiksi osana Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaa. Toimittaja Ville Hänninen kävi paikan päällä, muttei löytänyt pönttöjä puista.
Kirjastolehti ottaa mielellään kortisto-linnunpöntöistä vihjeitä ja kuvia vastaan! Lähetä kuva sijaintitiedoilla osoitteeseen:
Hauskaa kesää kaikille!