Kirjastolehden teemana Pohjoismaat.
Valtioilla oli 1900-luvun alussa kolme vaihtoehtoa: fasismi, kommunismi ja liberaali demokratia. Toinen maailmansota poisti fasismin ja Neuvostoliiton romahtaminen pyyhkäisi lähes pois kommunismin.
Jäljelle jäi vain liberaali demokratia, jonka suurin saavutus oli parsia rikkinäisestä Euroopasta yhtenäinen EU. Ajatuksena oli, että aiemmin keskenään sotineet valtiot sidottaisiin niin läheisiin kauppasuhteisiin, etteivät ne voisi enää sotia.
EU:n ja sen myötä liberaalin demokratian voittokulku näyttää tällä hetkeltä uhatulta. Britit eroavat EU:sta. Ranskassa mellakoitiin, kun presidentti Macron ei pysäyttänyt tuloerojen kasvua. Italiassa muodostettiin erittäin EU-kriittinen hallitus. Puolassa ja Unkarissa valta on kaikessa hiljaisuudessa siirtynyt yhden puolueen haltuun.
Maailmalla yksipuoluejärjestelmät jyräävät. Demokratia vaatii toimiakseen opposition, jolla on ainakin teoriassa mahdollisuus voittaa vaalit. Siksi esimerkiksi Kiinassa ja Venäjällä ei ole demokratiaa. Yhdysvalloissa demokratia on vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen ollut kovalla koetuksella.
Maailman demokratiakriisin velloessa on kiinnostavaa kysyä, mitä naapureille kuuluu. Siksi lähdimme tätä numeroa varten vierailulle Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Huomasimme, että esimerkiksi ruotsalainen kansankoti ei ole selvinnyt maailman muuttumisesta ehjänä.
Haastattelimme ruotsalaista kirjailijaa Lena Anderssonia, joka puhuu kansankodin kuolemasta. Lähes sadan vuoden aikana rakennettu hyvinvointivaltio ei enää tarjoa ruotsalaisille vastauksia. Uusi äärioikeisto Ruotsidemokraattien johdolla on oppinut sisäsiistiksi ja saanut viime syksyn vaaleissa äänivyöryn.
Suomessa luulemme olevamme vielä turvassa ääriliikkeiltä, mutta natsiliput liehuivat jo itsenäisyyspäivänä täälläkin.
Miten torjumme ääriliikkeiden nousun ja estämme demokratian kuihtumisen? Ehdotan yhdeksi vastaukseksi kirjastoja. Ne auttavat meitä muistamaan vanhat virheet. Kirjastot näyttävät meille, millä tasolla sivistys maassa tietyllä hetkellä on.
Suomessa ja muualla Pohjoismaissa voimme ainakin vielä olla tyytyväisiä, sillä kirjastot porskuttavat paremmin kuin missään muualla.