Etusivu> Kirjastolehti > Kirjasto on taiteen koti

Kirjasto on taiteen koti

Kirjastojen seinille mahtuu hyllyjen lisäksi myös kuvataidetta.

Kiinnostaako kuvataide? Pistäydy kirjastoon.

Useissa kirjastoissa järjestetään taideaiheisia työpajoja, ja muutamilla paikkakunnilla kirjastot tarjoavat taidetta myös kotiin asti. Pyhäjoen kirjastolla esimerkiksi toimii kunnallinen taidelainaamo, josta teoksia saa kotiin kirjastokortilla. Mäntän kirjasto ja Mäntän Taideseura ry puolestaan pyörittävät taidelainaamoa, josta teoksia voi vuokrata ja ostaa.

Parhaiten kuvataide näkyy kirjastoissa taidenäyttelyinä. Hämeenlinnan pääkirjastossa näyttelyitä voi yhtä aikaa olla jopa kolme.

”Meillä on yksi maksullinen näyttelytila Galleria ja kaksi maksutonta näyttelyseinää”, kirjastotoimenjohtaja Heli Huotakoski kertoo.

Tilat ovat suosittuja. Suurin osa niistä on jo varattu ensi vuodelle.

”Näyttelytilat varataan netissä, ja ohjeena on, että näyttelyn tulee sopia yleiseen kirjastoon. Emme suorita valintaa tai karsintaa”, Huotakoski sanoo.

 

Helsingissä nykytaiteen museossa Kiasmassa on kirjasto, jonka niteet keskittyvät kuvataiteeseen.

”Kirjasto toimii Kansallisgallerian henkilökunnan käsikirjastona, mutta se on yhtä hyvin näyttelykävijöiden ja kaikkien tiedontarvitsijoiden käytettävissä”, tietopalvelusihteeri Ulla-Mari Siitonen kertoo.

Hänen mukaansa suurimman käyttäjäryhmän muodostavat näyttelykävijät, joista noin kymmenen prosenttia asioi kirjastossa joko lueskelemassa tai hengähtämässä.

Kotiin asti kirjoja ei voi lainata.

 

Kirjastotoimenjohtaja Heli Huotakosken mukaan Hämeenlinnassa kuvataideaiheisista kirjoista lainatuimpia ovat piirustusoppaat ja taiteilijoiden elämäkerrat. Aihealue ei kuitenkaan ole erityisen suosittu.

”Esimerkiksi tänä vuonna lainatuimman 25:n tietokirjan joukossa ei ole yhtään kuvataideluokkien teosta.”

Kuvataide tavoittaa kansaa paremmin näyttelyiden kautta. Huotakoski kertoo, että niistä tulee paljon positiivista palautetta. Näyttelyt myös toteuttavat kirjaston lakisääteistä velvoitetta.

”Näyttelyiden avulla voimme tarjota asiakkaille matalan kynnyksen pääsyn kulttuurisisältöihin.”