Tampereen pääkirjaston uudet harrastustilat on tehty yhteistyössä yritysten kanssa.
Luuppikirjasto, musiikin tekemisen ohjelmistoja ja ammattitasoinen äänitysstudio. Piirtopöytä, laminointiprässi ja graafisen alan laitteita.
Tampereen pääkirjaston tarjonta sai merkittävän lisän, kun kirjaston parvikerrokseen avautui kaksi nykyajan digilaitteilla varustettua tilaa, Soundi ja Visio.
Aluehallintoviraston rahoituksen saaneet tilat suunniteltiin alan yritysten kanssa ja asiakaskokemuksi keräten. Ideana oli toteuttaa kirjaston roolia mahdollistajana ja tee se itse -kulttuurin edistäjänä.
”Lopputuloksena on jotain enemmän kuin vain kaksi huonetta täynnä laadukkaita laitteita”, kertoo projektisuunnittelija Kalle Lehtinen Metsosta.
Kummit kertoivat
Soundin ja Vision suunnittelussa etsittiin uudenlaista yritysyhteistyötä, jossa kirjasto hyödyntää luovan alan osaajia. Äänituotannon ammattilaisena Lehtisellä oli hyvät kontaktit musiikkialan toimijoihin, joiden kanssa mietittiin kirjastoon sopivia laitteita.
Lehtinen sai neuvoja esimerkiksi pirkanmaalaisen Akun tehtaan ammattilaisilta. Lisäksi Metsossa on kotimaiset Genelecin äänentoistolaitteet, joiden asennukseen, viritykseen ja huoltoon Lehtinen neuvotteli palvelusopimuksen.
”Ajatuksena oli kerätä Soundille ja Visiolle kummeja, joiden kokemusta voisimme hyödyntää laitteiden käytössä ja asiakkaiden inspiroinnissa.”
Uusissa tiloissa järjestetään työpajoja, laiteopastusta ja keskustelutilaisuuksia, joissa artistit, yritykset ja asiakkaat voivat kohdata kirjastossa.
Soundin ja Vision kumppaneihin kuuluvat myös erilaiset oppilaitokset, yhteisöt sekä toiset kirjastot. Kumppaneita voidaan hyödyntää järjestämällä vaikkapa musiikin tekemistä tai levynkansien suunnittelua opastavia luentoja.
Asiakkaiden ääni pääsi kuuluville, kun mietittiin nimiä harrastustiloille. Soundi ja Visio löytyivät yleisöltä kerättyjen ehdotusten joukosta.
Hyvät mikrofonit
Soundiksi nimetty musiikkihuone on äänieristetty tila, jossa on käytettävissä soittimien lisäksi hyvät mikrofonit, musiikinteon digitaaliset ohjelmat ja ammattitasoinen äänitysstudio. Luuppikirjasto tarjoaa tuhansia äänitallenteita, kuten rumpukomppeja tai kitarariffejä, joita yhdistelemällä voi koota omaa musiikkia. Kappaleet tallennetaan mp3- tai wav-tiedostoiksi, joita varten Soundissa on luotu helposti omaksuttavat ohjeet ja valmiit asennukset.
”Asiakkaiden ei tarvitse hermoilla laitteiden toiminnan tai johtojen reititysten suhteen. Kaikki on asennettu valmiiksi käyttäjälähtöisesti, muotoiluajattelun periaatteilla”, Lehtinen sanoo.
Visiosta löytyy monitoimilaite, jolla voi tulostaa eri kokoisia kuvia eri materiaaleille. Suurkuvatulostimella onnistuu julistetuotanto, ja lämpöprässillä voi kuvioida t-paitoja. Mediapisteen tehokkaalla tietokoneella ja laadukkaalla näytöllä voi pyörittää raskaita kuvatiedostoja. Käytettävissä on myös pinssikone, laminointilaite ja erilaisia DIY- eli tee-se-itse- ja craftauslaitteita.
Laitteiden virittelyä
Uudet harrastustilat avattiin alussa parin kuukauden koeajalla, jolloin kirjaston henkilökunta antoi asiakkaille henkilökohtaista opastusta laitteiden käytössä.
Asiakkaiden palaute oli myönteistä. Moni ihmetteli, miten korkeatasoisten laitteiden ulottuville voi päästä ilmaiseksi.
Yritysten paikallisuudesta oli hyötyä. Esimerkiksi studion asennuksessa Genelecin henkilökuntaa tuli Metsoon hoitamaan äänentoistolaitteiden virityksen.
Kalle Lehtisen kokemuksen mukaan yrityksiltä voi saada parempaa palvelua hyvillä neuvottelutaidoilla. Ulkopuolista asiantuntemusta on mahdollista hyödyntää niin, että kirjastoon osataan hankkia laadukkaat ja toimivat laitteet. Yritykset kannattaa myös sitouttaa yhteistyöhön kutsumalla kumppanit paikan päälle kirjastoon.
Kirjaston filosofia herättää arvostusta.
”Kirjasto on haluttu kumppani yrityksille, koska meidän käyttöasteemme on korkea. Laitteet kulkevat läpi tuhansien asiakkaiden käsittelyn.”
Tällä hetkellä Metsossa toimii kaksi media-ammattilaista, jotka hallitsevat Soundin ja Vision laitteet. Muillakin kirjastolaisilla on valmiudet tilojen toiminnan ylläpitoon. Silti yllätyksiäkin on koettu: välillä tarrapaperit ovat juuttuneet kiinni tai rintamerkkien painanta on epäonnistunut. Näistäkin tilanteista Metsossa on pyritty ottamaan hyöty irti.
”Kirjastossa ei tarvitse saada aikaan valmista ja täydellistä, vaan mokistakin voi oppia.”
Tekeminen saa näkyä ja kuulua Metsossa. Tulevaisuuden visioissa mietitään kanavaa, jolla voitaisiin julkaista asiakkaiden tuotoksia.