Etusivu> Kirjastolehti > Nörtti, kirjailija, pelimies

Nörtti, kirjailija, pelimies

Aleksi Delikouras on tehnyt sen, mitä monet luulivat mahdottomaksi: saanut teinipojat lukemaan. Kuka hän on ja miten hän sen teki?

Monelle aikuiselle Aleksi Delikouras on täysin tuntematon nimi, mutta kysypä uudestaan tietokonepeliinsä keskittyneeltä teinipojalta. 23-vuotias Aleksi on antanut äänen pojille, jotka viettävät vapaa-aikansa tietokoneen äärellä, ja joiden puheenaiheista peleihin perehtymätön ei ymmärrä mitään.

Kirjastoissa Aleksi Delikouras tiedetään, koska tämän kirjoittamia Nörtti-kirjoja jonottaa poikkeuksellinen porukka: videopelejä harrastavat teinipojat, joita yleensä ei saa kirvelläkään kirjastoon.

Nörtti-faneissa ei ole kuitenkaan ole kyse mistään ihan pienestä marginaalista. YouTube-videoilla, joihin Nörtti-kirjat perustuvat, on yhteensä miljoona katsojaa.

Mutta peruutetaanpa hieman ajassa taaksepäin ymmärtääksemme, miten Nörtti sai alkunsa.

 

Aleksi pelkäsi kirjastoja

Tapaan kesälomalta juuri koulun penkille palanneen Aleksin keskellä ravintola Siltasen lounashälinää. Ruokatunti Taideteollisesta korkeakoulusta on alkanut ja sen käytämme tehokkaasti haastattelun tekemiseen. Heti alkuun Aleksi paljastaa nauraen, että nuorempana hän pelkäsi kirjastoja eikä tykännyt lukemisesta. Ja tässä hän nyt on, Kirjastolehden haastattelussa kertomassa omista kirjoistaan. 

Koulussa Aleksi inhosi ainekirjoitusta ja sai niistä yleensä välttäviä, kunnes opettaja erään kerran antoi Aleksin kirjoittaa aineen tietokoneella itse valitsemastaan aiheesta. Tekstiä syntyi 60 sivua ja arvosanaksi tuli entisten kuutosten sijaan 10-. Opettajan kannustuksesta ja oman aihemaailman löytämisestä syntyi into kirjoittamiseen ja ennen kaikkea usko omiin kykyihin ja taitoihin.

12-vuotiaana Aleksi sai äidiltään lahjaksi videokameran ja sen jälkeen hänet löysi todennäköisimmin kirjoittamasta käsikirjoituksia ninja-videoihin ja lähimetsistä kavereiden kanssa niitä kuvaamasta. Lopputulokset julkaistiin tietenkin YouTubessa.

Ninja-videoiden käsikirjoitusten pohjalta Aleksi ja hänen äitinsä kirjoittivat feodaaliajan Japaniin sijoittuvan Fatal Ninja-kirjasarjan, jonka päähenkilö Hinetoshissa on mielenkiintoisen paljon suomalaisia piirteitä. Fatal Ninja -sarjassa on kolme kirjaa ja Aleksin mukaan enempää ei ole tiedossa. Sitten kuvaan astui Nörtti.

 

Ensin oli video

Nörtti-sarja sai alkunsa koulun mediakurssin tehtävästä, jossa Aleksi teki fiktiivisen YouTube-dokumentin todelliseen henkilöön pohjautuvan hahmosta, DragonSlayer666:sta, tuttavallisemmin ”Nörtistä”.

Videoissa DragonSlayer666 pelaa ja laukoo mielipiteitään esimerkiksi koulusta ja pakkoruotsista. Idea Nörtti-sarjan siirtämiseen kirjan sivuille tuli eräältä nuorelta pojalta, joka kysyi Aleksilta, miksi Nörteistä ei voisi tulla kirjaa. ”Ja miksei voisi?”, sanoi Aleksi ja niin alkoi ensimmäisen Nörtti-kirjan kirjoittaminen.

Ensimmäinen kirja, päiväkirjamuotoon kirjoitettu Nörtti New game, ilmestyi vuonna 2012 ja se oli vuoden 2012 Finlandia Junior -ehdokas. Ehdokkuus asetti melkoisia paineita ja meinasi tukahduttaa luovuuden. Nörtti-sarjan kakkososasta oli kovaa vauhtia tulossa liian vakava ja aikuisille kirjoitettu.

”Ehdokkuus piti tietoisesti unohtaa kokonaan ja pitää vain hauskaa”, Aleksi muistelee. Se toimi ja sarjan toinen osa, Nörtti Next level, ilmestyi alkuvuodesta 2013.

Nyt innokkaat fanit kyselevät uuden kirjan perään niin YouTubessa Nörtti-videoiden kommenteissa kuin DragonSlayer666:n omalla Facebook-sivulla. Tätä juttua kirjoittaessa DragonSlayer666:lla on yli 18 000 tykkääjää, enemmän kuin esimerkiksi Espoon Blues –jääkiekkojoukkueella.

Luvut ovat huikeita ja Nörtti-kirjojakin jopa jonotetaan joissain kirjastoissa. Paikallisia erojakin on, videot ovat katsotuimpia Helsingissä, Turussa, Tampereella, Rovaniemellä ja Oulussa. Ainakin Rovaniemellä, Tampereella ja Helsingissä kirjat ovat kirjastoissa erittäin suosittuja ja harvemmin niitä on hyllyssä. Pienellä paikkakunnalla, Iitissä, asiat ovat hieman toisin. Iitin kunnankirjastosta Nörtti-kirjat eivät meinaa liikkua, mutta kouluilla kiertävästä kirjastoautosta niitä lainataan ahkerasti ja pojat ovat kirjastoautossa Aleksin kirjojen ykköslainaajia.

Tämä ei tule Aleksille yllätyksenä, hän tietää omastakin kokemuksesta, että pojille täytyy toisinaan viedä esimerkiksi kirjat lähes käteen asti. 

 

Monta palloa ilmassa

Aleksilla on monta palloa ilmassa, hän opiskelee Taideteollisessa korkeakoulussa elokuvaohjausta ja samalla kirjoittaa seuraavaa Nörtti-kirjaa, joka julkaistaan ensi vuonna. Päivät kuluvat opiskelujen parissa, iltaisin ja öisin valmistuu kirja. Hän aikoo opiskelukiireidenkin keskellä julkaista yhden Nörtti-kirjan vuodessa, että lukijat pysyvät Nörtin elämässä kärryillä. Liian pitkä julkaisuväli voisi aiheuttaa ongelmia tarinan kertomisessa, sillä todelliseen henkilöön pohjautuva päähenkilö etenee koko ajan elämässään.

Aleksi sanookin, että haluaisi Nörtti-sarjan seuraavan päähenkilöidensä elämää nuoruudesta aikuisuuteen samalla tavalla kuin Harry Potterin lukijat ovat päässeet tekemään. DragonSlayer666:n elämässä on ongelmia, koulussa kiusataan eivätkä tytöt juuri välitä Nörtistä, puhumattakaan äidin uudesta poikaystävästä, Jorgoksesta.  Aleksi paljastaa, että seuraavassa kirjassa Nörtti ottaa ensiaskeleitaan työelämässä. Se voikin olla peliriippuvaiselle paha paikka!

 

Kiroilu jakaa mielipiteet

Nörtti on Aleksin mukaan ”antisankari, johon hänellä on viha-rakkaus-suhde”. Nörtti ei aina tee oikein ja hänen mielipiteensä ovat välillä koviakin. Toisaalta Nörtti myös pohtii asioita ja monesti kovien mielipiteiden takaa löytyy hyvä sydän. Aleksi myöntää pohtineensa DragonSlayer666:n kielenkäyttöä kirjoissa, sillä kirosanojakin tekstissä vilahtelee. Hän tuli kuitenkin siihen tulokseen, että liian siistitty kieli ei ole aitoa ja nuoret vaistoavat epäaitouden välittömästi.

Aikuisten mielipiteet kirjoissa käytetty kieli jakaa: toiset tunnistavat sieltä esimerkiksi oman teininsä kielenkäytön ja pitävät elävästä kielestä, toiset eivät voi sietää kiroilua. Näinhän on myös tosielämässä, nuorten kielenkäyttö ei miellytä kaikkia ja se oma nuoruusikä unohtuu monilta aikuisilta helposti.

Toinen Aleksia mietityttänyt asia olivat Nörtin mielipiteet. Kopioisivatko nuoret fanittamansa Nörtin mielipiteet miettimättä asioita omalta kannaltaan? Aleksi kuitenkin uskoo nuoriin ja nuorten arvostelukykyyn ja toteaa, että Nörtti-videoiden kommenteissa välillä esimerkiksi paheksutaan Nörtin asennetta äitiään kohtaan.

Nörtti-videoiden kommentit ja DragonSlayer666:n Facebook-sivut toimivatkin hyvänä lähteenä tuleviin kirjoihin. Sieltä löytyy lausahduksia, jotka saatetaan kuulla tulevissa Nörtti-kirjoissa DragonSlyer666:n kavereiden suusta.

Koska Nörtti elää voimakkaasti netissä, Aleksi pysyy myös hyvin ajan tasalla nuorten ajatuksista ja mielipiteistä. Hän vihjaa myös, että varsin suosituksi hahmoksi nousseesta Jorgoksesta saattaa olla joskus tulossa ihan oma kirja.

 

Kirjoja ja pelejä

Melko yleinen mielipide tietokonepeleistä on se, että ne syövät aikaa lukemiselta ja muilta harrastuksilta. Aleksi on kuitenkin kirjoissaan yhdistänyt kirjat ja pelaamisen, jotka hänen mielestään usein täydentävät toisiaan. Esimerkkinä hän mainitsee Tähtien sota -elokuvat.

”Niiden pohjalta on tehty myös pelejä ja kirjoja. Elokuvista moni saa alkuinnostuksen, jota he syventävät pelaamalla, jolloin he pääsevät itse mukaan Tähtien sodan maailmaan, sekä lukemalla kirjoja, joissa kerrotaan asioita elokuvien ulkopuolelta. Kirjat päästävät myös lukijan oman mielikuvituksen töihin täydentämään kirjassa kerrottua”, Aleksi sanoo.

 

5 kysymystä kirjoista:

Mikä on lähikirjastosi ja mitä lainasit viimeksi kirjastosta? ”Töölön kirjasto on lähikirjastoni ja viimeksi lainasin David Mametin kirjan Elokuvan ohjaamisesta ja kolme tapaa käyttää veistä.”

 

E-kirja vai paperikirja? ”Paperikirja. Paperin tuoksua ei e-kirjaan saa ja paperikirja rentouttaa. E-kirjoista tulee vain huono olo.”

 

Mitä muuta lainaat kuin kirjoja? ”Leffoja, joita ei löydy netistä.”

 

Lempikirjasi?Taru sormusten herrasta ja muut J.R.R. Tolkienin kirjat sekä S.E. Hintonin Me kolme ja jengi.”

 

Millainen kirjasto saisi pojat liikkeelle? ”Kirjasto, jossa voi pelata pelejä yhdessä kavereiden kanssa.”