Diplomeista toivotaan viisasten kiveä, joka saisi lapset lukemaan kirjoja. Ruotsissa lukusovellusten käytöstä on tehty mahdollisimman helppoa.
Lukudiplomeista on tullut kirjastojen arkea. Niistä toivotaan viisasten kiveä, jolla lapset ja nuoret saataisiin taas lukemaan.
Kirjastojen ja koulujen kehittämät lukudiplomit on suunnattu eri koululuokille. Lukudiplomeja on kehitetty myös älylaitteisiin.
Isoista kirjastoista löytyy toisen asteen, eli lukion ja ammattioppilaitoksen kattavia lukudiplomeja. Opetushallituksen Kunnari-lukudiplomi täydentää tarjontaa pienissä kirjastoissa.
Pirkanmaalla laaja tarjonta
Pirkanmaan alakouluissa luetaan lukudiplomia varten kuusi kirjaa ja yläkouluissa seitsemän kirjaa. Kirjoja valitaan siten, että eri kirjallisuuden lajit romaaneista sarjakuviin tulevat tutuiksi. Kirjoja voi valita myös opettajan kanssa listan ulkopuolelta. Joitakin teoksia on saatavana myös e-kirjoina.
Jokaiselle luokka-asteelle on oma kirjalista tehtävineen. Kustakin kirjasta tehdään yksi tehtävä. Lukudiplomista saa todistuksen, kun on lukenut kirjat ja suorittanut niihin liittyvät tehtävät.
Toisen asteen lukudiplomia varten luetaan 12 kirjaa opiskeluajan kuluessa. Kirjaksi voi valita myös koulun opetussuunnitelmaan kuuluvan kirjan.
Pirkanmaan lukudiplomit voi suorittaa sekä Android-sovelluksilla että Applen laitteiden IOS-sovelluksilla. Sovelluksilla voi katsoa kirjojen saatavuustietoja ja tehdä varauksia Piki-verkkokirjastossa. Sovellukseen voi tehdä muistilistan luetuista kirjoista ja tehdyistä tehtävistä, sekä jakaa listan sähköpostilla.
Jos lukeminen on lapselle tai nuorelle haastavaa, voi kaikki lukudiplomit suorittaa mukautettuna.
Oulussa kuljetaan Kirjastoreittiä
Oulun diplomijärjestelmä on Pirkanmaan tyylinen. Oulun kirjaston vastaava informaatikko Elina Kauppila kiittelee lukudiplomin monipuolisuutta.
”Diplomikirjoja pidetään kirjastoissa esillä omissa hyllyissään, joten tietyn ikäiselle lapselle löytyy helposti luettavaa. Se on kirjastolle hyvä markkinointituote. Opettajat voivat myös päättää diplomin suoritustavoista vapaasti.”
Oulun yläkoulussa on ollut muutaman vuoden diplomilukija-sovellus. AppStoresta että Play-kaupasta löytyvä sovellus on Kauppilan mukaan karvalakkimalli. Siitä löytyvät kirjalistat sekä tehtävät.
Oulun yläkouluissa diplomisovellus ei ole vielä saavuttanut suurta suosiota.
”Suoraa markkinointia nuorille täytyisi varmasti tehostaa”, Kauppila sanoo.
Oulussa käytössä oleva Kirjastoreitti on sivusto lapsille ja nuorille. Se on myös Oulun kaupunginkirjaston tiedotuskanava kouluille. Sivun reitiltä löytyy esimerkiksi eskareiden Lukuhöperö-diplomi ja ekaluokkalaisten kirjastovierailu.
Reitillä on mobiilitehtäviä, joilla voi harjoitella tiedonhakua Outi-verkkokirjastosta. Tehtävien avulla etsitään eri kirjojen hyllypaikkoja muodista urheiluun. Eväitä opiskeluun -linkin alta opiskelijat saavat tietoa esimerkiksi tekijänoikeuksista.
Oulussa on kehitetty keveitä lukuhaasteita. Viime keväänä sai alkunsa 300 minuutin lukuhaaste. Lukuhaasteessa luetaan 10 minuuttia kerrallaan 30 erilaisella tyylillä. Lukea voi esimerkiksi taskulampun valossa, uimalasit päässä, hassulla äänellä tai villasukat jalassa.
Kunnarissa on mukana elokuvia
Jos kirjastolla itsellään ei ole rahkeita moniin lukudiplomeihin, löytyy apu opetushallituksen Kunnari-lukudiplomista. Sieltä löytyy kirjatarjottimia eri luokka-asteille: Tapiiri ykkösille ja kakkosille, Kumi-Tarzan kolmosille ja nelosille, Matilda 5.-6.-luokkalaisille ja Sinuhe yläkoululaisille. Kunnarissa on mukana kirjojen lisäksi myös elokuvia tehtävineen.
Kunnari täydentää tarjontaa muun muassa Kuopion kirjastossa, jossa on lukudiplomit 5. ja 6.-luokkalaisille.
Lukulaukkuun voi kirjoittaa arvioita
Paraisilla on kehitetty digitaalinen oppimisympäristö kahdella kielellä. Ruotsinkielinen versio Läsväskan on ollut käytössä kaksi lukuvuotta, ja suomenkielinen Lukulaukku yhden vuoden.
Oppilaalla on sivustolla oma profiilinsa, johon hän merkitsee lukemansa kirjat sekä kirjoittaa arvioita kirjoista. Profiili seuraa oppilasta läpi koko kouluajan ja toimii tukena myös opettajille.
Lukulaukussa on lukemiseen liittyviä tehtäviä sekä inspiraatiosivu, jossa paikalliset julkkikset kertovat kirjoistaan.
Ensimmäisen lukuvuoden jälkeen tehdyssä kyselyssä kolmannes vastanneista kertoi alkaneensa lukea Läsväskanin myötä enemmän. Läsväskanista on tekeillä uusi, ruotsinkielinen versio laajempaan käyttöön Suomessa.
Ruotsissa ollaan pitkällä
Tukholman ja Malmön kaupunginkirjastot ovat kehittäneet Bibblix –lukuapin 6-12-vuotiaille kirjastonkäyttäjille. Kun lapsi kirjautuu kirjastokortilla appiin, hän voi lukea siellä e-kirjoja.
Bibblixin sisältö on lastenosaston virkailijoiden suunnittelema ja suurin osa kirjojen kuvauksista on kirjoitettu appia varten. Sovellus on niin helppokäyttöinen, että pienimmätkin voivat käyttää sitä itsenäisesti.
”Kuka tahansa appiin krjautunut voi lainata ja lukea sovelluksessa kolme kirjaa. Sen jälkeen hänen on hankittava kirjastokortti Tukholman, Malmön tai Katrineholmin kirjastosta. Apista on tarkoitus tehdä myöhemmin maanlaajuinen”, kertoo projektijohtaja Mikael Tuominen Tukholman kaupunginkirjastosta.
Lukemosta lisää vinkkejä
Myös Lastenkirjainstituutti tarjoaa lukuvinkkejä netissä. Uudesta Lukemo-portaalista löytyvät kätevästi uudet lasten- ja nuorten kirjat sekä tietokirjat.
Hakua helpottavat valmiit ryhmitykset muun muassa lajin, aiheen ja teeman pohjalta. Kirjojen kannet ovat nähtävillä, ja kirjan sisällöstä näkyy tiivistelmä. Lukemoa voivat käyttää lapset ja nuoret sekä heille lukemista etsivät aikuiset.
Mikä on lukusovellus?
- Netistä ladattava sovellus eli appi, joka toimii useimmilla puhelimilla ja tableteilla.
- Yleisimmät paikat lukusovelluksen lataamiseen ovat Googlen Play-kauppa ja Applen AppStore.
- Lukusovellus kirjaa ylös mitä luet ja suosittelee uutta luettavaa.
- Osassa voi suorittaa koko lukudiplomin.
- Kirjastojen lukusovelluksia voi ladata yleensä ilmaiseksi.