Etusivu> Kirjastolehti > Kirjahyllyni: ”Luen runoja koko ajan”

Kirjahyllyni: ”Luen runoja koko ajan”

Galleristi-kuraattori Veikko Halmetojan kirjahyllyt sijaitsevat eri puolilla Suomea.

Taiteen asiantuntijalla Veikko Halmetojalla on kaksi kotia: toinen Helsingissä, jossa sijaitsee myös Galleria Halmetoja, ja toinen Mäntässä, josta hän on kotoisin ja jonka kuvataideviikkoja hän on aiemmin johtanut. Niiden lisäksi hänellä on puolisonsa Jussi Perämäen kanssa mökki Pohjanmaalla.

”Luen mieluiten sängyssä joko kakkoskodissamme Mäntässä tai mökillämme Kokkolassa.”

Työ vie toisinaan myös Kainuuseen, sillä Halmetoja toimii Kajaanin Runoviikon tiedottajana. Runous ei ole hänelle vain yhteen kesäviikkoon sijoittuva tapahtuma vaan jokapäiväinen asia.

”Luen runoja koko ajan. Useampia runoilijoita ja kokoelmia on kesken jatkuvasti.”

Runojen lisäksi Halmetoja lukee jonkin verran työhönsä liittyvää kirjallisuutta sekä romaaneja. Matkoilla kuluu dekkareita.

Suhteeni kirjallisuuteen

”Luin valtavasti nuorena, nykyään vähemmän. Opiskelin yliopistossa kirjallisuutta, ja suhteeni kirjallisuuteen on melko analyyttinen.”

Millainen lukija olin lapsena

”Aloitin lukemaan kuusivuotiaana. Ahmin kirjasarjoja useamman niteen päivävauhdilla.”

Ensimmäinen kirja, jonka muistan lukeneeni

”Luulisin, että se oli joku Pekka Töpöhäntä.”

Kirja, joka on muuttanut ajatteluani

”Niitä on todella monta, esimerkiksi Élisabeth Badinterin Mikä on mies?”

Kirjamääräni

”Kerään kirjoja, ja kotikirjastoni on aika mittava.”

Millainen on kirjahyllyni ja miten järjestän kirjani

”Minulla on monia kirjahyllyjä. Helsingissä ja Mäntässä on mäntyistä Lundiaa, Kokkolassa kiinteäksi rakennettu hylly. Helsingissä on lisäksi pieni kaunis 50-luvun kirjakaappi, jossa on ensipainosrunokirjoja. Järjestän kirjat siten, miten ne ajallisesti ja sisällöllisesti sopivat toistensa viereen.”

Minkä kirjan viimeksi annoin lahjaksi ja minkä viimeksi sain lahjaksi

”Annoin Jaan Kaplinskin runojen suomennosvalikoiman ja sain itse aivan mahtavan Rosa Liksomin Väylän.”

Rakkain kirjallinen hahmoni

Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaanin hullu nainen Bertha Mason on upea hahmo, ainakin mieleenpainuvin ellei rakkain.”

Kirja, jota nolostelen

”En tiedä, nolostelenko, mutta pidän kovasti Reijo Mäen Jussi Vares -dekkareista, ja ihmiset sitä joskus ihmettelevät.”

Kirja, jonka luin viimeksi

Kari Haakanan dekkarin Välitön uhka.”

Kirja, jonka haluaisin lukea

”Haluaisin, että Sara Lidmanin pohjoisruotsalainen romaanisarja suomennettaisiin loppuun, että voisin lukea myös ne viimeiset osat.”

Kirja, josta en koskaan luopuisi

”Niitä on lukuisia, ehkä satoja.”