Joukko kirjastoammattilaisia polkaisi 135 kilometrin matkan Kymenlaaksosta Uudellemaalle.
Keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneet kirjastoammattilaiset kerääntyivät elokuisena aamuna Kouvolan kirjaston pihalle. He olivat juuri nauttineet yhteiset aamupalat ja karistaneet alkujännitykset kirjallisuusterapiassa. Edessä oli 135 kilometrin matka, kulkuneuvona pyörä ja eteenpäin vievänä energiana omat voimavarat.
Kyseessä oli AKE Porvoon eli Uudenmaan alueellisen kehittämiskirjaston järjestämä kirjastofillarointi, joka poljettiin reitillä Kouvola-Ruotsinpyhtää-Porvoo. Tavoitteena oli tuoda esille kirjastoa hyvinvoinnin edistäjänä ja edistää kiertotalouden periaatteita.
Idea sai alkunsa kansainvälisen kirjastojärjestön IFLAn konferenssissa yli vuosikymmen sitten. Ensimmäinen Cycling for Libraries -pyöräily järjestettiin vuonna 2011, jolloin siihen osallistui noin sata kirjastolaista 15 maasta Kööpenhaminasta Berliiniin kulkeneella reitillä.
Neljättä kertaa
Suomessa kirjastofillarointeja on järjestetty muutaman kerran, ja vakiintuneinta toiminta on ollut AKE Porvoon alueella, jossa se järjestettiin neljättä kertaa. Tapahtuman suunnittelusta vastasi informaatikko Elina Karioja Porvoon kaupunginkirjaston alueellisesta kehittämistehtävästä. Järjestelyissä oli mukana myös henkilökuntaa Lahden AKEsta.
Reitistä vastasi kirjastofillarointien konkari, pyöräilyintoilija Leila Juusola, jonka tehtävänä oli löytää mahdollisimman paljon pyöräteitä ja kauniita maisemia sisältävä reitti.
Elina Karioja nousi huoltoauton rattiin samalla kun muut osallistujat nousivat pyöränsä selkään. Huoltoauto kuljetti pyöräilijöiden reput ja varusteet.
”Kirjastofillarointi soveltuu peruskuntoiselle, sillä matkan tahti on verkkainen. Huoltoauto auttaa, jos rengasrikko tai nestehukka yllättävät, Elina Karioja kertoo.
Matkaa poljettiin 10-15 kilometrin tuntivauhtia. Ideana on, että noin sadan metrin pituinen parinkymmenen pyöräilijän letka kulkee yhtenäisesti ja jää odottamaan, jos joku joutuu pysähtymään.
Kaikilla on varusteina sisäkumi, pyöränpumppu ja pyöräilykypärä. Menopelien joukossa nähtiin niin sähköpyörää, hybridiä, maastopyörää kuin ihan tavallista pyörääkin.
Reissu oli samalla tutustumisretki erilaisiin kirjastoihin. Eräs mieleenpainuvimmista oli kouvolalaisen Myllykosken kirjaston uusi kirjastoauto Tesaurus. Siihen on asennettu tekniikkaa, joka tuo autoon lisätilaa siirtoseinän avulla. Vaikutuksen teki myös Ruotsinpyhtään kyläyhdistyksen ylläpitämä kyläkirjasto.
Aivojen tyhjennystä
Yöpymispaikkaan Ahvenkosken Ruhtinashuvilalle retkikunta saapui iltayhdeksän aikoihin. Takana oli 75 kilometriä polkemista.
Seuraavana päivänä matka jatkui muun muassa Tesjoelle, jonka erikoisuus oli postipalveluiden tarjoaminen kirjaston yhteydessä. Pienen paikkakunnan moniosaajana toimiva kirjastonhoitaja tuntee hyvin asiakkaansa. Loviisassa ihasteltiin kirjaston ja neuvolan yhteistyötä sekä homevaurion tuhoamista kirjoista tehtyä muistomerkkiä.
Pernajan kirjastossa vaikutuksen teki lämmin tunnelma ja vehreä piha omenapuineen. Reissun loppu häämötti viimein 60 kilometrin päivätaipaleen jälkeen Porvoossa, jossa tutustuttiin kirjaston pajatilaan. Lopuksi urakan saavutuksille nostettiin maljat. 15 kirjastolaista suoritti koko reitin.
Ensimmäistä kertaa fillaroiden mukana ollut Porvoon AKEn Jan Nyström kertoo yllättyneensä siitä, miten helposti keho palautui pyöräilyn rasituksista. Kunto kesti hyvin, mutta valitettavasti pyörä ei. Nyström joutui lopettamaan fillarointinsa kesken toisena päivänä rengasrikon takia.
”Pyöräily ryhmässä oli mukavaa, ja me-henki nousi matkan varrella”, Nyström kertoo.
Rentotahtinen polkeminen kauniissa maisemissa oli oivallista aivojen tyhjennystä. Uusiin kollegoihin ja kirjastoihin tutustuminen virkisti mieltä, ja moni sai matkalta ideoita omaan työhönsä.
”Saldona retkestä oli paitsi fyysinen rasitus, myös kiitollisuus ja itsensä voittamisen tunne”, Elina Karioja sanoo.
Porvoon AKE aikoo järjestää kirjastofillaroinnin myös ensi vuonna. Mukaan voivat tulla kirjastojen ammattilaiset kaikkialta Suomesta.