Koronarajoitukset vähensivät kirjastossa käymistä. Puolet suomalaisista koki, että kirjastojen rajoituksilla oli kielteisiä vaikutuksia ihmisten elämään.
Tuoreen tutkimuksen mukaan koronakriisi on vaikuttanut merkittävästi kirjastojen toimintaan.
Peräti kolmannes tutkimukseen osallistuneista kertoi, etteivät he olleet käyneet kirjastossa vuoden 2021 aikana. Edellisenä vuonna vastaava luku oli vain 13 prosenttia.
Tulokset selviävät Kantar TNS:n tekemästä tutkimuksesta, johon osallistui noin tuhat suomalaista. Tutkimuksen tilaaja oli Suomen kirjastoseura.
Syynä kirjastojen käytön vähenemiseen ovat kirjastojen sulut ja koronarajoitukset. Kirjastot eivät voineet palvella asiakkaitaan normaalisti, eivätkä monet asiakkaat uskaltaneet käydä kirjaston tiloissa.
Nyt on ryhdyttävä toimiin kirjastojen käytön palauttamiseksi ennalleen.
”Suomalaisten kirjastosuhde pitää rakentaa koronan jälkeen uudelleen”, kertoo Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Juha Manninen.
Mannisen mukaan ainoastaan hyvin toimivien kirjastojen avulla voidaan varmistaa lukutaidon kehittyminen.
Tutkimuksen mukaan suomalaiset ymmärtävät kirjastojen vaikutuksen omaan hyvinvointiinsa. Puolet koki, että kirjastojen rajoituksilla oli kielteisiä vaikutuksia ihmisten elämään.
Tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista pitää kirjaston vaikutusta omaan hyvinvointiinsa myönteisenä. Joka neljäs piti kirjaston vaikutusta erittäin myönteisenä ja vajaa kolmasosa melko myönteisenä.
Merkkejä paremmasta
Kirjastojen käytön vähenemisestä huolimatta on merkkejä siitä, että kirjasto on käyttäjilleen arvokas palvelu. Kaksi kolmesta suomalaisesta kävi viime vuonna kirjastossa, vaikka joka kolmas heistä kertoi vähentäneensä käyntejään.
Joka toinen suomalainen kertoi, että suhde kirjastoon on säilynyt ennallaan. Moni myös uskoi lisäävänsä tulevaisuudessa kirjastossa käymistään.
Luottamus kirjastoon ja sen työntekijöihin on korkealla tasolla.
Tutkimuksessa 44 prosenttia kertoo luottavansa kirjastoon erittäin paljon. Yhtä suuri osa suomalaisista luottaa kirjastoon melko paljon. Näin ollen lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta luottaa kirjastoon.
Myös kirjaston digitaalisten sisältöjen käyttö on hyvällä tasolla. Nyt hieman yli puolet suomalaista on kokeillut kirjaston käyttämistä netissä.
”Tutkimuksen avoimissa vastauksissa näkyi se, että suomalaiset kaipaavat takaisin kirjastoon. Siellä käyminen on monelle tärkeä hyvinvoinnin peruspilari”, sanoo Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Juha Manninen.
Otteita tutkimuksesta
”Kirjasto antaa ihmisille jotain sellaista, jota ei saa muualta.”
“Se on elintärkeä hyvinvoinnilleni:”
“Ilman kirjastoa olisi köyhempää.”
“Kirjastot on yksi parhaimmista verovaroilla tuotettua kaikkia tasapuolisesti kohtelevaa palvelua.”
“Elämä ilman kirjastoa on kuin joulu ilman porkkanalaatikkoa!”
“Tasapuolisin ja paras palvelumuoto mitä koskaan on keksitty!”
“Kirjasto pelastaa päiväni”
“Kirjasto tarjoaa minulle lukemattomia kirjoja luettavaksi”
“Kirjasto on mahdollisuus, jo pelkällä olemassa olollaan se antaa turvallisen tunteen. Vaikka kaikki muut kulttuurilaitokset ja -tapahtumat kiellettäisiin tai hinnoiteltaisiin tavoittamattomiin, niin kirjasto on ja pysyy kaikkien käytettävissä.”
“En ole aktiivikäyttäjä mutta satunnaisetkin käynnit ovat olleet tärkeitä.”
“Kirjastopalvelut on yksi parhaista asioista, mitä verorahoillani saan.”
“Suomalaiset yleiset ja korkeakoulukirjastot ovat upeita! Ne parantavat elämänlaatuani paljon. Niiden palvelut sivistävät ja viihdyttävät. Kirjastot ovat ekologisuuden edelläkävijöitä: kaikkea ei tarvitse itse omistaa, kun lainatakin voi.”
“Opiskelen usein kirjastossa. Pystyn keskittymään siellä paremmin kuin kotonani”
“Se on elämänehto kaikkine mahdollisuuksineen”
“Kirjasto viihdyttää, sivistää ja avartaa elämää. En osaa kuvitella tilannetta, että kirjastoa ei olisi. ”
“Välttämätön, ehkä eniten käyttämäni kunnallinen palvelu”
“Liikuntarajoitteisena minulla on kirjaston kirjakassipalvelu eli saan kirjakassin kerran kuussa kotiini. ”
“Lisää elämäniloa, antaa mahdollisuuden pysyä kartalla kulttuurin suhteen”
“Tuo hyvää elämänlaatua ilmaiseksi”
“En osta kirjoja joten ilman kirjastoja en lukisi lainkaan.”
“Tärkeä osa jokapäiväistä elämää.”
“Tuntuu hyvältä käydä paikassa, jossa sanaa arvostetaan, jossa kulttuuri on voimissaan, jossa on muita ihmisiä.”
“Pidän myös siitä, että kirjasto tarjoaa ikään kuin “olohuoneen” jossa käydä vaikka lukemassa tuoreimmat lehdet, tai opiskelemassa. Pidän kirjastoja todella suuressa arvossa ja esimerkiksi koronapandemian sulun aikana 2020 minua harmitti eniten se, etten päässyt kirjastoon.”
“Olen aina käyttänyt kirjastoa lukemaan opittuani, en halua edes ajatella elämää ilman vapaata kirjastoa”