Etusivu> Ajankohtaista > Bookstagram valloittaa myös kirjaston

Bookstagram valloittaa myös kirjaston

Kirjastoseuran blogi antaa äänen kirjaston nykyisille ja tuleville ammattilaisille.

Lauantaina 17.8.2019 kokoonnuttiin uusien ja vanhojen bookstagrammaajien voimin Entressen kirjastoon, Espooseen. Bookstagram voi olla terminä osalle vielä tuntematon, mutta se on lyhyesti kerrottuna kirja-aiheinen Instagram-yhteisö. Bookstagramit ovat lähteneet Suomessakin parin viime vuoden aikana nousuun, ja kirjasomettajat nähdään jo mikrovaikuttajina. Perusidea on, että käyttäjä lataa omannäköisiään kirjakuvia ja kirjoittaa tekstejä, jotka liittyvät kirjoihin, lukemiseen ja kirjallisuuden ilmiöihin. Bookstagramissa on pohdittu niin rankkoja aiheita, lukemistottumuksia kuin vinkattu kirjoja. Välillä joku raportoi kirjastovierailustaan, ja toinen kertoo lempikirjastostaan.

Bookstagrammaajien inspiraatiopäivään sisältyi paneelikeskustelu siitä, miten bookstagram sai alkunsa ja miltä sen tulevaisuus näyttää. Laura Kuivalahden vetämään keskusteluun osallistuivat S & S -kustantamon Johanna Forss sekä pitkän linjan kirjabloggaaja ja bookstagrammaaja Laura Kadenius. Keskustelua riitti, ja katsojat osallistuivat siihen ahkerasti. Bookstagramin tulevaisuus näyttää valoisalta, vaikka toki on asioita, jotka mietityttävät. Suomessa ei kukaan vielä elätä itseään kirjasomella, vaikka esimerkiksi perheblogilla tämä voisi olla hyvinkin mahdollista. Kotimaan bookstagram-yhteisö kuitenkin elää ja voi hyvin. Näin kirjaston edustajana on myös positiivista huomata, kuinka paljon kirjastotkin näkyvät bookstagramissa. Siellä saavat bestseller- ja genretarrat loistaa.

Paneelikeskustelun jälkeen oli vuorossa teehetki ja henkilökuvausta. Ulla Lehtinen opasti, kuinka otetaan henkilökuvia kirjojen kanssa, ja pian osallistujat pääsivät harjoittelemaan näiden oppien saattelemina.

Bookstagrammaus on kätevä tapa pitää yllä myös kirjastotyöhön liittyvää osaamista, koska niin uutuuskirjat kuin vanhatkin tuttavuudet löytyvät heti, kun Instagramin avaa. Pääset kertomaan lempikirjoista, fiilistelemään uutuuksia, jakamaan vaikka johonkin teemaan liittyviä ajatuksia tai ylipäätänsä esittelemään houkuttelevia kirjahyllyjä. Usein syntyy mielenkiintoisia keskusteluja. Olenpa myös kuullut, että moni on ihastunut lukemiseen aivan uudella tavalla löydettyään kirjasomen. Kirjaintoilu tarttuu ja se on erittäin tervetullutta tähän aikaan.

Tässä on myös oiva idea kirjastosomen kehittämiseen.

Tapahtuman järjestivät tieto- ja kirjastopalvelujen opiskelija Tiia Tiainen Entressen kirjastosta ja Ulla Lehtinen, Minna Koivula ja Laura Kuivalahti kirjallisuussisältöä tuottavasta Aami-kollektiivista.

Videon tapahtumasta voit katsoa täältä.