Rean matkassa maailmalla

Kirjastoseuran blogi antaa äänen kirjastojen nykyisille ja tuleville ammattilaisille.

Janne:

Rea Tiirola-Tyni (1974 – 2017) toimi kirjastonjohtajana Taivalkoskella. Suuri kirjallisuuden ja musiikin ystävä kirjoitti itsekin aktiivisesti. Hänen ensimmäinen runokokoelmansa Silti kirkas voitti Runo-Kaarina -kilpailun vuonna 2011. Lapsille suunnattu kuvakirja Hillan marjavuosi julkaistiin vuonna 2015.

Runous taisi kuitenkin olla Rean suurin kutsumus ja runojen kirjoittamista hän jatkoi liian varhaiseen poismenoonsa asti. Julkaisemattomia runoja oli valmiina kahden kokoelman verran. Kun tieto tuli, me koimme Rean kirjoittavina kirjastokollegoina, että jotakin jäi kesken. Nämä runot ansaitsivat tulla julkaistuiksi ja kuulluiksi.  Kahden teoksen kokoelma Oksat valoa/Kirjeitä Maurice Ravelille julkaistiin yhteisniteenä Rean työpaikalla, Taivalkosken kirjastolla vuoden 2019 Päätalopäivillä.

Kirjastonjohtajat keikalla -nimekkeen alla olemme Heikin kanssa kiertäneet kirjastoissa esittelemässä omia teoksiamme ja Rean kokoelmaa. Kertoneet tarinoita teosten taustalta ja lukeneet Rean runoja ääneen. Vastaanotto on ollut lämmin.

Matkalla ensimmäiselle keikalle taivasta peittävään paksuun pilviverhoon tuli hetkeksi aukko ja aurinko valaisi Haapaveden syksyisen peltomaiseman. Haluaisin ajatella, että se oli Rean hyväksyntä tälle kirjalle ja näille keikoille.

Heikki:

Rea työsti Oksat, valoa -kokoelmaa vuosien ajan. Välillä sen nimi oli Paha kuningatar, mikä olisikin ollut aika säväyttävää. Useimmiten hän viittasi kokoelmaan ”metsärunokokoelmana”. Kun Janne ja minä teimme päätöksen Rean kirjan tekemisestä, päätimme samalla, että emme voi alkaa toimittamaan tekstejä. Itse olisin vaihtanut kokoelman nimeksi Sydänmaa, mikä mielestäni olisi kuvannut kokonaisuuden koillismaalaisuutta muitten assosiaatioiden lisäksi.

Metsärunokokoelmaa Rea työsti Tommi Parkon sparrausryhmässä, joka oli tarkoitettu runokokoelman jo julkaisseille. Rea yritti saada metsärunokokoelmaa julkaistuksi useaan otteeseen, välillä runot vaihtuivatkin osittain. Viimein hän ilmoitti, että antaa sen olla, että nyt hän on aloittanut musiikkiaiheisen kokoelman nimeltään Kirjeitä Maurice Ravelille. Jonkin ajan kuluttua hän sairastui. Tuona aikana syntyivät loput Ravel-kokoelman tekstit. Potilassairaalassa hän kokosi tekstit valmiiksi kokoelmaksi. Marraskuussa 2016 Rea oli positiivisella mielellä: uusi kokoelma oli valmis ja hän oli palaamassa töihin. Suru oli suuri, kun Rea seuraavana keväänä menehtyi. 

Tämän tuplakokoelman työstäminen oli viimeinen palvelus ystävälle. Samalla halusimme tuoda lukijoille Rean pitkäänkin työstämiä runoja.

 

Kirjastonjohtajat keikalla -kiertueen seuraavat päivämäärät

Oulainen 26.11

Kempele 27.11

Merijärvi 10.12