Nokialaiset ansaitsevat uuden kirjaston

Kaupunginvaltuutetut äänestävät uudesta kirjastosta maaliskuun lopussa.

Nokialle on suunniteltu uutta kirjastoa viimeiset 27 vuotta. Vihdoinkin sellainen on tulossa, mikäli kaupunginvaltuusto tekee seuraavassa kokouksessaan järkevän päätöksen.

Uudesta kirjastosta tulisi monitoimitalo, jossa toimivat kirjaston lisäksi kaupungin kulttuuri- ja nuorisopalvelut.

Suunnitelma eri palvelujen yhdistämisestä yhden katon alle on erinomainen. Nokia menisi tässä kohtaa kehityksen kärkeen. Suomessa on muutamia hyviä esimerkkejä vastaavista palveluista. Esimerkiksi Espoon Ison Omenan kirjasto toimii palvelutorilla, joka kokoaa yhteen kaupungin eri palveluita. Palvelutori on tuonut isot kävijämäärät ja uutta puhtia kaikille mukana oleville tahoille.

Nokian kaupunginvaltuustossa kaikki poliittiset ryhmät ovat viimeisten tietoja mukaan taipumassa uuden kirjaston kannalle. Nyt väännetään kättä ainakin rakentamiskustannuksista ja mahdollisesti myös siitä, missä laajuudessa taloon suunnitellut toiminnot toteutetaan.

Kirjastosta äänestetään kaupunginvaltuuston kokouksessa 27. maaliskuuta, jolloin pitkälle tarinalle saadaan toivon mukaan päätös.

Ennen äänestystä pyydämme valtuutettuja kuuntelemaan Nokian nuoria. Nokian nuorisovaltuusto on kampanjoinut vahvasti uuden kirjaston puolesta esimerkiksi keräämällä adressiin nimiä.

Kirjaston tiloja kannattaa tutkia myös tämän vuoden tammikuussa voimaan astuneen uuden kirjastolain näkökulmasta. Kunnan kirjaston tulee lain mukaan tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan.

”Uusi kirjasto avaa uusia mahdollisuuksia kaupunkilaisille. On pelkästään positiivista, että kirjasto on yhdessä muiden kaupungin palvelujen kanssa. Kirjasto on haluttu ja tarpeellinen yhteistyökumppani” sanoo Suomen kirjastoseuran puheenjohtaja Jukka Relander.

”Kirjojen lainaaminen on edelleen kirjastojen ydintoiminto, mutta nykyään niissä tehdään paljon muutakin. Kirjastolle tarvitaan tilat, jotka ovat ajan tasalla.”